Statistiskt material ännu tillgängligare
Utgivningsdatum
13.8.2012
6.51
Typ:Nyhet
N5-61019
Nu funderar man över hur den offentliga förvaltningens råa, obehandlade informationsmaterial, såsom Folkpensionsanstaltens förmånsregister, Institutet för hälsa och välfärds register för utkomststöd eller varför inte forskningsmaterialet för Skolhälsoenkäten, skulle kunna användas och återanvändas i större utsträckning. Det är fråga om öppen data.
”Öppenhet innebär att informationsmaterialet görs tillgängligt för alla i en tekniskt användbar form”, förtydligar Alila.
De viktigaste institutionerna inom social- och hälsovårdsområdet, till exempel Institutet för hälsa och välfärd, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och FPA, funderar nu också tillsammans över hur materialet i form av rådata som de samlat kunde användas och tillhandahållas ännu bättre.
”Det är fråga om förädling av information. När informationsmaterialet ges till allmänt bruk kommer någon på att man kan göra någonting helt annat med det. På det sättet skapas ny information”, säger Kauppinen.
Offentliggörandet av informationsmaterialen ökar också genomskinligheten inom förvaltningen, möjligheterna för forskningen och företagen och samtidigt medborgarnas delaktighet.
”Om människor hade fri tillgång till materialet om tillträde till hälso- och sjukvården, kunde någon på basis av det göra en elektronisk karttjänst där vårdköer kunde jämföras till exempel regionvis”, beskriver Alila.
En stor fråga vid offentliggörandet av informationsmaterial gäller individernas dataskydd. När man till exempel talar om personregistret för social- och hälsovården är situationen känslig. Ingens personliga uppgifter får hamna i fel händer.
”Utvecklandet går exakt ut på hur man kan distribuera materialet lättare utan att dataskyddet lider”, konstaterar Kauppinen.
Regeringen deltar i öppnandet av dataI regeringsprogrammet har inskrivits att datalager som producerats med offentliga medel ska göras tillgängliga för medborgarna och företagen. Temat har behandlats i ett flertal arbetsgrupper där även social- och hälsovårdsministeriet har deltagit.
En arbetsgrupp ledd av finansministeriet, i vilken även Alila satt, funderade över främjande av tillgången till och användningen av datalager inom både offentlig förvaltning och förmedling av information vidare till medborgare och företag.
”Arbetsgruppen föreslog att det avgiftsfria utlämnandet av standarduppgifter som sker mellan myndigheter ska intas redan i nästa års budgetförslag. För medborgare och företag skulle informationsmaterialen göras tillgängliga stegvis”, säger Alila.
Mångsidigare statistikFinland har startat sävligt när det gäller att göra datan inom offentlig förvaltning tillgänglig trots potential. ”Inom till exempel social- och hälsovårdsområdet har vi bra register och mycket data som lagrats över en lång tidsperiod”, säger Alila.
Under de senaste åren har man dock börjat publicera allt mer statistiska uppgifter och i en mångsidigare form.
”Här framskrider man på sätt och vis via två vägar: Å ena sidan utvecklar man färdig, komprimerad statistisk information så att den är offentligt tillgänglig. Å andra sidan funderar man över hur man gör rått informationsmaterial i form av register lättare tillgängligt för alla”, säger Kauppinen.
Bra exempel på offentliggörande av statistiska uppgifter är Institutet för hälsa och välfärds Sotkanet eller FPA:s Kelasto, som båda är stora statistikdatabaser och tillgängliga för alla på nätet. Även Pensionsskyddscentralen öppnade i fjol sin egen informationstjänst.
De är dock en annan sak än ett fullständigt öppnande av statistikmaterialet.
”Det är inte fråga om att öppna statistik- och registermaterialet utan om tjänster med komprimerade men likväl aktuella statistiska uppgifter”, förtydligar Alila.
Redaktör: Maija Luotonen
fokus