Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtande om ändringen av alkohollagen

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringsproposition med förslag till ändring av alkohollagen som gör det möjligt att leverera alkoholdrycker till kunder, förtydligar gränsöverskridande distansförsäljning och ändrar bestämmelserna om marknadsföring. Utlåtanden kan lämnas tiden 13.6–31.7.2025.
Regeringen föreslog den 10 oktober 2024 för riksdagen att det ska vara möjligt att leverera alkoholdrycker inom Finland. Europeiska kommissionen gav ett utlåtande om regeringens proposition den 17 december 2024. Enligt utlåtandet kan lagändringen diskriminera utländska aktörer om inte bestämmelserna om gränsöverskridande distansförsäljning av alkohol samtidigt förtydligas. Kommissionen förutsatte att lagstiftningen inte diskriminerar aktörer som är etablerade i andra EU- och EES-länder.
Regeringen kommer att återta den proposition som lämnades hösten 2024 och överlämna en ny regeringsproposition till riksdagen. Social- och hälsovårdsministeriet begär nu utlåtanden om utkastet till den nya regeringspropositionen. Det nya propositionsutkastet har kompletterats med ändringar som rör gränsöverskridande distansförsäljning och marknadsföring av alkoholdrycker. Dessutom har bestämmelserna om alkoholleveranser inom Finlands gränser till vissa delar ändrats utifrån grundlagsutskottets och ekonomiutskottets utlåtanden.
Leverans av alkoholdrycker ska kräva leveranstillstånd och leveranspass
Alkoholdrycker kan beställas och levereras från Alko och från bland annat butiker, kiosker, bensinstationer och restauranger med detaljhandelstillstånd. Det ska vara möjligt att från den tillståndspliktiga detaljhandeln beställa högst 8-procentiga alkoholdrycker som framställts genom jäsning eller högst 5,5-procentiga alkoholdrycker som framställts på annat sätt. Drycker som är starkare än så ska beställas från Alko.
I och med lagändringen införs det i alkohollagen ett nytt leveranstillstånd som kompletterar detaljhandelstillståndet och serveringstillståndet. Det krävs ett separat leveranspass av de som levererar alkoholdrycker. Av de som har leveranstillstånd krävs dessutom en plan för egenkontroll.
Alkoholdrycker som köpts via den inhemska detaljhandeln ska få levereras till kunder endast kl. 9.00–21.00. Drycker som beställts från Alko ska få levereras endast under Alkos öppethållningstider.
Precis som nu ska alkoholdrycker inte få säljas eller överlåtas till minderåriga eller kraftigt berusade personer.
Åldern hos den som tar emot alkoholdrycker kontrolleras varje gång på ett verifierbart sätt när dryckerna överlåts till mottagaren. Myndigheterna övervakar bland annat genom testköp att åldersgränserna iakttas vid leveranserna.
I lagen ska det anges vilka ställen alkoholdrycker inte ska få levereras till. Alkoholdrycker ska inte få levereras till exempel till tjänsteenheter inom social- och hälsovården, daghem eller grundskolor. Leveransförbudet ska också gälla restauranger, serveringsområden och offentliga tillställningar där lagen om sammankomster gäller, och även sådana lokaler och områden för vilka polisen utfärdat förbud mot förtäring av alkohol för att upprätthålla allmän ordning.
Propositionsutkastet förtydligar bestämmelserna om gränsöverskridande distansförsäljning av alkoholdrycker
Enligt utkastet till proposition ska alkohollagen ändras i enlighet med regeringsprogrammet så att finländare entydigt ska ha rätt att genom distansförsäljning köpa alkohol av företag i andra EU-länder. Enligt utkastet till proposition gäller samma bestämmelser också distansförsäljning från andra EES-länder och länder utanför EES-området. I utkastet till proposition baserar sig definitionen av distansförsäljning på hur distansförsäljning definieras i punktskattelagen.
I fortsättningen får endast en sådan leverantör av alkoholdrycker som avses i alkohollagen överlåta alkoholdrycker som köpts genom distansförsäljning till köparen eller någon annan mottagare. Distansförsäljaren av alkoholdrycker ska se till att det i leveransen antecknas att den innehåller alkoholdrycker. Punktskattelagen ska också i fortsättningen ha bestämmelser om skattskyldigheten för distansförsäljare av alkoholdrycker.
Lagändringarna förbättrar medborgarnas och företagens rättsskydd och gör det lättare för de myndigheter som övervakar att alkohollagen efterlevs att göra tolkningar. Ändringarna förbättrar också finländska konsumenters inköpsmöjligheter och valfrihet samt främjar den fria rörligheten för varor på EU:s inre marknad.
Bestämmelserna om marknadsföring av alkohol ändras också
I propositionsutkastet ingår också ändringar som gäller marknadsföring av alkoholdrycker och som bland annat gör det möjligt för finländska aktörer att också marknadsföra starka alkoholdrycker på nätet i EU- och EES-länder. Målet är att förbättra konkurrenskraften och exportmöjligheterna på EU:s inre marknad för de alkoholdryckstillverkare som är etablerade i Finland.
I fortsättningen ska inhemska alkoholtillverkare, med de begränsningar som anges i lagen, utöver svaga alkoholdrycker också kunna marknadsföra starka alkoholdrycker på sin webbplats eller på sina konton i sociala medier. Marknadsföringen av starka alkoholdrycker kan riktas både till Finland och till EES-länder.
Det ska även i fortsättningen vara förbjudet att marknadsföra starka alkoholdrycker i television, radio, biografer eller tidningar och tidskrifter. Det ska även i fortsättningen vara förbjudet att marknadsföra starka alkoholdrycker på allmän plats bortsett från detaljhandels- och serveringsställen för starka alkoholdrycker.
I utkastet till proposition föreslås att det ska vara förbjudet att marknadsföra alkoholdrycker på strömningstjänster och i form av påverkansmarknadsföring. I praktiken betyder detta att det är förbjudet att marknadsföra alkoholdrycker genom kommersiellt samarbete mellan företag och influerare i sociala medier. Förbudet mot att marknadsföra svaga alkoholdrycker i television och radio förlängs med en timme så att dryckerna inte får marknadsföras kl. 7–23.
Mer information:
Saara Karttunen, specialsakkunnig, fornamn.efternamn@gov.fi
Tuomas Pulkkinen, planerare, fornamn.efternamn@gov.fi
Niilo Heinonen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603, fornamn.efternamn(a)gov.fi