Social- och hälsovårdsministeriet: Balanseringen av den offentliga ekonomin får inte äventyra befolkningens arbets- och funktionsförmåga och öka ojämlikheten
Befolkningens åldrande och det ökade behovet av service som detta orsakar samt tillgången till arbetskraft inom social- och hälsovården och ojämlikheten är de största utmaningarna inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde nästa regeringsperiod. I det tjänstemannainlägg som social- och hälsovårdsministeriet publicerade i dag presenteras lösningar på korstrycket mellan ramvillkoren för de offentliga finanserna och ett hållbart välbefinnande.
”Ekonomin balanseras också genom att man kontinuerligt utvecklar tjänsterna och förmånerna och sörjer för befolkningens arbets- och funktionsförmåga”, säger Veli-Mikko Niemi, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet.
Välfärdsekonomin som grund för beslutsfattandet
Ministeriet lyfter i sitt tjänstemannainlägg fram tre viktiga ramvillkor för de åtgärder och beslut som behövs för att balansera den offentliga ekonomin under de följande åren:
- Lösningarna för att balansera den offentliga ekonomin måste basera sig på välfärdseko-nomiska grunder, dvs. man måste beakta de ekonomiska, sociala och ekologiska konsekvenserna.
- Man måste sörja för att både de genomförda och de nya reformerna fortsätter. Välfärdsområdenas verksamhet ska etableras, och reformerandet av den sociala tryggheten ska fortsätta.
- Ojämlikheten och hälso- och välfärdsskillnaderna får inte öka ytterligare.
De psykiska problemen hotar arbets- och funktionsförmågan
Den psykiska hälsans betydelse i samhället och i arbetslivet har ökat. Psykiska problem försvagar människans möjligheter att vara delaktig i sin omgivning och i samhället och att studera och arbeta.
De psykiska problemen ses tydligt till exempel genom en försvagad arbetsförmåga, sämre arbetsprestationer och en ökning av de invalidpensionsfall som beror på psykisk ohälsa.
Därför betonar social- och hälsovårdsministeriet betydelsen av det förebyggande mentalvårdsarbetet och att befolkningen garanteras tillräckliga mentalvårdstjänster. Främjandet av psykisk hälsa och vården av personer med psykiska problem är en investering i framtiden.
”En god psykisk hälsa är en resurs som förbättrar arbetsförmågan och produktiviteten och stärker både individens och samhällets förmåga att klara av förändringar och kriser”, säger kanslichef Niemi.
Uppdaterad 20.2.2023 kl. 14.04: Till pressmeddelandet har fogats en länk till den svenska versionen av tjänstemannainlägget.
Ytterligare information
Veli-Mikko Niemi, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 425
Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085
Pasi Pohjola, strategidirektör, tfn 0295 163 585
Allas e-postadresser har formen [email protected]