Regeringen föreslår ändringar i det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare
De föreslagna ändringarna i lagarna om det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare gäller bland annat förmögenhetsprövningen, kommungrupperingen i fråga om minimiutgifterna för boende och beräkningen av företagarnas inkomster i fråga om det allmänna bostadsbidraget, och egendomsgränserna och inkomstprövningen i fråga om bostadsbidraget för pensionstagare.
Föreslagna ändringar i det allmänna bostadsbidraget
I propositionen föreslås det att man ska återinföra inkomstprövningen i bestämningsgrunderna för det allmänna bostadsbidraget. Meningen är att tillämpa en förmögenhetsgräns på det allmänna bostadsbidraget, som ska vara 10 000 euro för enpersonshushåll och 20 000 euro för hushåll med två eller flera vuxna.
De årsinkomster som hushållet får och som inverkar på stödbeloppet ska höjas med det belopp som uppgår till 20 procent av det förmögenhetsbelopp i netto som överstiger förmögenhetsgränsen. Om den sammanlagda förmögenheten i netto för samtliga personer i hushållet uppgår till 50 000 euro eller mer ska det inte beviljas något stöd. Som förmögenhet räknas inte icke-produktiva tillgångar, som till exempel en sommarstuga i eget bruka, bostadsrättsavgifter, andelar i dödsbon, depositioner på bostadssparpremiekonton eller barnens förmögenhet.
Kommungrupperingen i fråga om de maximala boendeutgifterna i det allmänna bostadsbidraget ses över med beaktande av de genomsnittliga boendeutgifterna. Kouvola, S:t Michel, Björneborg, Kajana, Villmanstrand och Vasa ska flyttas från kommungrupp 2 till kommungrupp 3.
I propositionen preciseras också hur företagarnas inkomster ska beräknas. Även i fortsättningen ska inkomsterna i regel beräknas utifrån den arbetsinkomst som fastställs i enlighet med lagen om pension för företagare. Verkställaren, dvs. Folkpensionsanstalten, ska dock i enstaka fall ha rätt att avvika från den beräkning som görs enligt arbetsinkomsten.
Föreslagna ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare
I propositionen föreslås det att egendom ska ha större inverkan på de belopp av bostadsbidrag som beviljas till pensionstagare. Det föreslås att egendomsgränsen ska sänkas till 15 000 euro för enpersonshushåll, och till 24 000 euro för en make eller sambo. Den andel som räknas som inkomst av den nettoegendom som överstiger egendomsgränsen ska höjas till från 8 procent till 15 procent.
Inkomstprövningen i bostadsbidraget för pensionstagare skärps genom att tilläggssjälvriskandelen höjs från 41,3 procent till 43,5 procent.
De föreslagna åtgärderna baserar sig på regeringsprogrammet
Propositionen baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och planen för de offentliga finanserna 2025–2028. Syftet med de åtgärder som föreslås i propositionen är att stärka de offentliga finanserna i enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet. Förslaget balanserar statsfinanserna och dämpar ökningen av kostnaderna för bostadsbidrag.
De ändringar som föreslås i fråga om det allmänna bostadsbidraget uppskattas stärka den offentliga ekonomin med sammanlagt cirka 11,5 miljoner euro per år, och ändringarna i bostadsbidraget för pensionstagare med sammanlagt cirka 25,4 miljoner euro per år. Man bedömer att de eftersträvade besparingarna kommer att uppnås till fullo från och med år 2027.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna ska träda i kraft i takt med att bidragen justeras.
- Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag och lagen om bostadsbidrag för pensionstagare (länk uppdaterad 24.9.2024)
- Vanliga frågor om ändringarna i lagen om allmänt bostadsbidrag och lagen om bostadsbidrag för pensionstagare (på finska)
Mer information
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Mikko Horko, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 344
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
[email protected]
Korrigerad 23.9.2024 kl: 15:55: Uppdaterad vanliga frågor och svar.