Precisering av 6.5 § i förordningen om barndagvård (239/1973)
Bestämmelsen som tillåter undantag i fråga om dimensionering av personalen inom dagvården (6 § 5 moment) i förordningen om barndagvård (239/1973) har preciserats. Bestämmelsens ordalydelse har ändrats så att den bättre än tidigare motsvarar sitt ursprungliga syfte. Målet med preciseringen är att förmå kommunerna att fästa uppmärksamhet vid att följa upp bestämmelsen och därmed främja säkerheten inom dagvården. Statsrådet utfärdade den 21 december 2006 förordningen om ändring av 6 § i förordningen om barndagvård (1345/2006). Ändringen av förordningen träder i kraft 1.8.2007
Enligt 6 § 1 moment i förordningen om barndagvård skall i vård- och uppfostringsuppgifter i ett daghem finnas minst en person med stadgad yrkesmässig behörighet för varje grupp om högst sju barn som har fyllt tre år och är i heldagsvård eller för varje grupp om högst fyra barn under tre år. Motsvarande skall för varje grupp om högst 13 barn som har fyllt tre år och är i halvdagsvård finnas minst en person med behörighet (6 § 2 moment).
Det ovan nämnda relationstal mellan barn och personal som avses i 6 § granskas för varje daghem. I daghemmet skall det enligt det antal som relationstalet förutsätter finnas personal i vård- och uppfostringsuppgifter i förhållande till det antal barn som är i vårdrelation och faktiskt utnyttjar en dagvårdsplats. Personalens användning av arbetstiden skall fördelas på ett ändamålsenligt sätt i relation till barnens närvaro.
Möjligheten att göra undantag från den ovan nämnda relationstalet fastställs i 6 § 5 moment i förordningen om barndagvård som från och med 1.8.2007 lyder som följer:
"Kommunen kan göra undantag från de relationstal som nämns i 1 och 2 moment om de genomsnittliga vårddagarna för barnen fortlöpande är betydligt färre än verksamhetsdagarna. Undantaget kan göras så att det annat än kortvarigt inte vårdas fler barn samtidigt än vad det totala relationstalet förutsätter."
Enligt 6 § 5 moment i förordningen om barndagvård som gäller fram till 1.8.2007 "kan kommunen göra undantag från de relationstal som nämns i 1 och 2 moment om de genomsnittliga vårddagarna för barnen fortlöpande är betydligt färre än verksamhetsdagarna. Undantaget kan göras så att det fortlöpande inte vårdas fler barn samtidigt än vad det totala relationstalet förutsätter."
Preciseringen har alltså genomförts genom att i den andra meningen i gällande 6 § 5 moment ersätta punkten att det "fortlöpande" inte vårdas fler barn med att det inte vårdas "annat än kortvarigt". Den nya ordalydelsen motsvarar bättre bestämmelsens ursprungliga syfte och med den betonas undantagets tillfälliga natur.
Om genomförandet av dimensioneringen av personal inom barndagvården
En majoritet av kommunerna genomför redan nu en dimensionering av personalen. Enligt Lägesrapporten om barndagvården (social- och hälsovårdsministeriets rapporter 2006:16) realiserades dimensioneringen av personal i daghemmen mycket väl i 15 procent av kommunerna och väl i 63 procent av kommunerna. Dimensioneringen var förhållandevis bra i 21 procent av kommunerna. I vissa kommuner har det dock förekommit problem i samband med tillämpningen av undantagsbestämmelsen.
Enligt lägesrapporten tillämpas 6 § 5 mom. i förordningen om barndagvård i situationer som avviker från varandra och på olika sätt. Med bestämmelsen avses undantag från dimensioneringen av personal i en situation där antalet barn tillfälligt överskrider antalet barn för de vårdtider som man avtalat på förhand. De vanligaste skälen till att man tillämpade bestämmelsen hade enligt enkäten anknytning till personalen. Bestämmelsen tillämpas i strid med dess ordalydelse i situationer som beror på vård- och uppfostringspersonalens frånvaro såsom sjukdomsfall hos personalen. Sjukdom var orsaken till undantag från relationstalet ofta eller relativt ofta i 42 procent av de kommuner som svarade. I stora kommuner var motsvarande siffra 60 procent. Avvikelser från relationstalet gjordes lika ofta på grund av utbildning eller annat motsvarande skäl. Skälet för att tillämpa bestämmelsen till följd av barns närvaro utgjorde ofta eller relativt ofta motiveringen i 23 procent av kommunerna. Cirka hälften av kommunerna angav att detta sällan var skälet och 16 procent sade att det aldrig var det.
Enligt lägesrapporten om barndagvården fanns det inte tillräcklig tillgång till personal för kortvariga vikarier i 40 procent av kommunerna. Likväl kan man genom fungerande organisering av vikarier och tillräcklig allokering av resurser säkerställa att dimensioneringen av personal genomförs så bra som möjligt.
Enligt lägesrapporten genomförs uppföljningen av dimensioneringen av personal i daghemmen på olika sätt. I 40 procent av kommunerna görs en uppföljning veckovis eller dagligen. I 30 procent av kommunerna gjordes månatlig uppföljning. En uppföljning av dimensioneringen av personal är nödvändig och den främjar en ändamålsenlig allokering av personalresurserna.
Tillämpning av 6 § 5 moment i förordningen om barndagvård
Social- och hälsovårdsministeriet vill särskilt fästa kommuners och på samma gång länsstyrelsernas, som är styrande och övervakande myndigheter, uppmärksamhet på förutsättningarna för undantag från dimensionering av personal i daghemmet som avses i 6 § 5 moment i förordningen om barndagvård och föra fram det ursprungliga syftet med bestämmelsen.
Förordningens 6 § 5 moment tillåter ett tillfälligt och kortvarigt undantag från relationstalet som föreskrivs i 1 och 2 moment. Undantaget förutsätter i varje daghem situationsbunden prövning som grundar sig på de vårdtider för barnet som har fastställts i uppfostrings-/serviceplanen för barnet.
Undantag är möjliga till exempel när det finns barn i daghemmet som fortlöpande vårdas under endast en del av veckan eller på motsvarande sätt i andra situationer där de genomsnittliga vårddagarna för barnen förblir betydligt färre än daghemmets verksamhetsdagar. I sådana situationer har daghemmen möjlighet planera sina tillgängliga resurser enligt bestämmelsens första mening med beaktande av förhandsinformation om barns frånvaro och faktisk användning av en beviljad dagvårdplats.
I dessa situationer kan barn som använder samma daghemsplats dessutom tillfälligt och kortvarigt vara samtidigt på plats till exempel på grund av att ett barn som under förmiddagen finns i daghemmet inte har hämtats innan ett barn som kommer på eftermiddagen förs till daghemmet.
Som utgångspunkt kan undantag från relationstalet på det sätt som avses i 6 § 5 moment i förordningen om barndagvård inte göras dagligen och dessa undantag kan inte heller vara under hela vårddagen utan de skall vara kortvariga till sin natur.
När ett barn tas till daghemmet skall utgångspunkten vara att en dimensionering av personalen genomförs enligt 6 § 1 och 2 moment i förordningen om barndagvård. Barn skall inte placeras på samma plats om barnen har vårdbehov samtidigt. Daghemmen skall under alla verksamhetsdagar förfoga minst över sådana personalresurser som relationstalet förutsätter.
Man skall även följa dimensioneringen av personalen på grund av personalens sjukledighet eller semester och annan frånvaro som är möjlig att förutsäga, till exempel på grund av deltagande i utbildning och under eventuella permitteringar genom att i förväg förbereda sig inför dessa. Undantag från relationstalet utifrån dessa skäl är enligt förordningen inte möjliga. Vid överraskande sjukledigheter under samma dag skall daghemmet försöka få tag i en vikarie så snabbt som möjligt.
Vid ordnande av dagvård är det viktigaste att sörja för barnets säkerhet. En grundläggande förutsättning för att säkerställa barnens säkerhet och genomförande av uppfostringsmålen i lagen om barndagvård är tillräckligt antal yrkeskunnig vård- och uppfostringspersonal inom dagvården. Social- och hälsovårdsministeriet betonar kommunernas och länsstyrelsernas skyldighet att sörja för genomförandet av dimensioneringen av personal inom dagvården.
Ytterligare informationÖverinspektör Tarja Kahiluoto, tel. 09 – 1607 3227