Nya narkotika och psykoaktiva ämnen tas under kontroll

Statsrådet har ändrat två förordningar för att klassificera fyra ämnen som narkotika och 16 ämnen som förbjudna psykoaktiva ämnen för konsumentmarknaden. De fyra nya narkotikaämnena är syntetiska opioider som hör till den så kallade nitazengruppen.
De nya narkotikaämnena är fluetonitazen, fluetonitazepyn, isobutanitazen och isotonitazepyn.
Nitazenerna påverkar det centrala nervsystemet och kan om de feldoseras orsaka bland annat andningsstopp. Några av dem orsakar symtom redan i mycket små doser, vilket gör dem särskilt farliga. Till exempel den vätska som användes som droppar (”tippa”) och som såldes i gatuhandeln i början av 2025 är en nitazenförening.
Även det att ämnena ofta marknadsförs under många olika namn kan orsaka hälsofarliga och livshotande situationer. Fluetonitazepyn, ett av de ämnen som föreslås bli förbjudna, har kopplats till fyra dödsfall.
Genom den andra förordningsändringen klassificerade man också 16 nya ämnen som sådana psykoaktiva substanser som är förbjudna för konsumentmarknaden, dvs. så kallade designdroger. Denna klassificering gäller sådana eventuellt hälsofarliga ämnen som ännu inte har rapporterats orsaka samma skador som narkotika. Genom att förbjuda dem strävar man efter att förebygga spridningen och användningen av designdroger.
Den ändrade narkotikaförordningen träder i kraft den 25 april 2025. Tiden till ikraftträdandet har förkortats till två veckor på grund av att de nitazener som nu förbjuds är särskilt farliga. Den änd-rade förordningen om för konsumentmarknaden förbjudna psykoaktiva ämnen träder i kraft den 5 maj 2025.
- Statsrådets förordning om ändring av bilagan till statsrådets förordning om för konsumentmarknaden förbjudna psykoaktiva ämnenFilen öppnas i en ny flik pdf 627kB
- Statsrådets förordning om ändring av bilagorna II och IV till statsrådets förordning om ämnen, preparat och växter som anses som narkotikaFilen öppnas i en ny flik pdf 502kB
Mer information
Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 713, fornamn.efternamn@gov.fi