Ny förordning preciserar behandlingen av kunduppgifter inom social- och hälsovården
Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en förordning där det föreskrivs om den yrkesutbildade social- och hälsovårdspersonalens åtkomsträttigheter till kunduppgifter. Förordningen träder i kraft den 1 oktober 2024.
I förordningen preciseras bestämmelserna om
- social- och hälsovårdspersonalens åtkomsträttigheter till kunduppgifter.
- tillstånd för utlämnande av uppgifter mellan socialvården och hälso- och sjukvården.
- särskilt skydd av patientuppgifter.
Förordningen baserar sig på den nya kunduppgiftslagen, det vill säga lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården, som trädde i kraft vid ingången av 2024. Enligt den nya kunduppgiftslagen har yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och andra personer som behandlar kund- eller patientuppgifter åtkomsträttigheter endast till de nödvändiga kunduppgifter som personen behöver i sina arbetsuppgifter. Genom social- och hälsovårdsministeriets förordning fastställs det närmare vilka uppgifter yrkesutbildade personer och andra personer som behandlar kunduppgifter får använda.
I förordningen definieras dessutom vilka uppgifter yrkesutbildade personer får använda i social- och hälsovårdstjänster som tillhandahålls gemensamt och när uppgifter lämnas ut mellan socialvården och hälso- och sjukvården. Detta bygger på 53 § i den nya kunduppgiftslagen i vilken anges att när socialvården och hälso- och sjukvården tillhandahåller gemensamma tjänster har de yrkesutbildade personerna rätt att få och använda de patientuppgifter och klientuppgifter inom socialvården som är nödvändiga för att tillhandahålla tjänsten.
Mellan socialvården och hälso- och sjukvården gäller dessutom rätten att få uppgifter, vilket dock förutsätter att kunden har gett sitt tillstånd till att uppgifter lämnas ut. Detta gäller dock inte i situationer där kunden på grund av minnessjukdom, medvetslöshet eller någon annan motsvarande orsak saknar förutsättningar att besluta om tillstånd för utlämnande av uppgifter. I tillståndet för att lämna ut uppgifter kan kunden specificera vilka uppgifter som får lämnas ut mellan socialvården och hälso- och sjukvården. Genom förordningen föreskrivs det närmare hur kunden kan specificera vilka uppgifter som får lämnas ut.
Enligt 26 § i kunduppgiftslagen ska anteckningar i journalhandlingar i anslutning till medicinsk genetik och psykiatri ges särskilt skydd. I förordningen föreskrivs det också vilka andra anteckningar i journalhandlingar som kräver motsvarande särskild konfidentialitet och därmed också särskilt skydd.
Mer information
Anna Sandberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 702, [email protected] (fr.o.m. 5.8.2024)