Medling vid våld i nära relationer diskuterades under ledning av minister Grahn-Laasonen
I regeringsprogrammet står skrivet att medlingen vid familjevåld och våld i nära relationer i huvudsak ska slopas. Ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen bjöd in ett stort antal organisationer och experter för att diskutera temat den 4 oktober.
Finland har förbundit sig till Istanbulkonventionen, vars mål bland annat är att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Istanbulkonventionens partskommitté uppmuntrar Finland att säkerställa att medlingen inte utgör ett hinder för att väcka åtal eller undersöka brott i fall som gäller våld mot kvinnor. Även Europarådets expertgrupp GREVIO, som övervakar hur väl parterna lever upp till Istanbulkonventionen, har uttryckt oro över medlingen i fråga om våld i nära relationer.
– Våldet i familjer och i parförhållanden är en plump i protokollet för jämställdheten i Finland. Därför skrevs det in i regeringsprogrammet att medlingen vid familjevåld och vid våld i nära relationer i huvudsak ska slopas. Det är inte rätt att man vid våld i nära relationer kan undgå att bli dömd med hjälp av medling, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Under mötet hördes anföranden för och emot
I Finland har temat väckt diskussion för och emot. De som motsätter sig medling påminner att maktförhållandet mellan offret och förövaren är väldigt ojämnt. Av den anledningen kan det vara svårt att säkerställa att offret deltar frivilligt i medlingen. En förlikning kan även leda till åtalseftergift, vilket innebär att förövaren inte ställs till straffrättsligt ansvar.
De som förespråkar medling anser att det är fråga om en tjänst där parterna kan möta varandra och få stöd. Om medlingen slopas, erbjuder staten i fortsättningen parterna ingen möjlighet till korrigerande rättslig service. Ett alternativ till att slopa medlingen är att en förlikning i fortsättningen inte utgör en anledning att inte göra en åtalsprövning.
Vid rundabordsdiskussionen hördes anföranden för och emot medling vid våld i nära relationer. Minister Grahn-Laasonen tackade debattörerna för deras mångsidiga perspektiv.
– Man kan inte medla vid våld i nära relationer på samma sätt som vid andra typer av brott. Maktförhållandet mellan offer och förövare är problematiskt och den som utsatts för våld kan delta medlingen i strid med sin egen säkerhet och sina egna intressen. En väsentlig fråga är emellertid vilka tjänster som behövs istället när medlingen slopas, säger Grahn-Laasonen.
Mer information
Laura Rissanen, statssekreterare (jämställdhetsfrågor), [email protected], tfn 0295 163 632
Niilo Heinonen, specialmedarbetare (kommunikation och mediekontakter), [email protected], tfn 0295 163 603