Medling får inte längre användas vid våld i nära relationer från och med ingången av 2025
Medlingen i fall av våld i nära relationer upphör från ingången av år 2025. Medling vid våld i nära relationer får i fortsättningen användas endast när det är fråga om ett lindrigt brott som en minderårig riktat mot sin vårdnadshavare eller släkting.
Målet för lagändringen är att säkerställa att offer för våld i nära relationer inte ska kunna utsättas för påtryckning att delta i medling. Bakom regeringens förslag ligger sådana fall där gärningspersonen genom medlingen har kommit undan utan straff trots upprepat våld.
Det föreslås att man i fortsättningen inte ska få använda medling vid brott som innefattar våld och i vissa andra brott som riktar sig mot en närstående till den misstänkte, till exempel sexualbrott eller olaga hot eller förföljelse. Förbudet ska inte bara gälla parförhållanden, utan också brott i andra nära relationer. I enlighet med regeringens proposition ska målsägandebrotten inte omfattas av förbudet mot medling.
Riksdagen bestämde om en avgränsning i lagen enligt vilken det trots medlingsförbudet vid våld i nära relationer ska vara möjligt att använda medling vid lindriga brott som minderåriga riktat mot sin vårdnadshavare eller släkting. Detta motiverades med att den minderåriga vanligtvis inte kan utöva påtryckning på offret eftersom den minderåriga inte har en sådan maktposition i förhållande till den vuxna.
Minister Sanni Grahn-Laasonen: Våld i nära relationer är inte en privatsak
Andelen kvinnor som har utsatts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner är 34 procent, och för männen är motsvarande andel 18 procent. Endast en bråkdel av våldet i nära relationer kommer till myndigheternas kännedom. Den som misstänks för våld i en nära relation har ofta en maktposition i förhållande till offret.
Även det organ som övervakar efterlevnaden av Instanbulkonventionen om våld mot kvinnor (GREVIO) har meddelat Finland att de är oroade över medlingen i fråga om våld i nära relationer.
”Våld inom hemmets fyra väggar är inte en privatsak. Våld i nära relationer är livsfarligt och i Finland är problemet uppenbarligen stort. Lagändringen är efterlängtad eftersom den stärker offrets ställning och har ett starkt budskap: man kan inte underhandla om våld, gärningspersoner förtjänar ett straff”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Lagändringen inverkar inte på medlingsbyråernas resurser
Lagändringen inverkar inte på de resurser som medlingsbyråerna kan använda för medling av övriga brott när medlingen vid våld i nära relationer upphör. Enligt forskningen kan medling till exempel förebygga återfallsbrottslighet och marginalisering bland ungdomar.
I samband med att medlingen vid våld i nära relationer slopas anvisas det en tilläggsfinansiering på 2,25 miljoner euro till justitieministeriets förvaltningsområde (åklagarmyndigheten och domstolarna) och en tlläggsfinansiering på 589000 euro till inrikesministeriets förvaltningsområde (polisen). Med tilläggsfinansieringen täcks kostnaderna inom justitieministeriets och inrikesministeriets förvaltningsområden för de fall av våld i nära relationer som i fortsättningen inte kan medlas på medlingsbyråerna.
Lagändringen gäller lagen om medling vid brott och i vissa tvister, och ändringen stadfästes av republikens president den 19 december 2024. De medlingsprocesser som inleds före lagens ikraftträdande kan slutföras.
Mer information:
Laura Terho, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 550
Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603