Maximipriset på de taxiresor som ersätts av sjukförsäkringen år 2023 stannar på samma nivå som tidigare
Regeringen har utfärdat förordningen om maximipriset på de taxiresor eller s.k. Fpa-taxina som år 2023 ersätts av sjukförsäkringen. Maximipriserna ska stanna på den temporärt höjda nivå som fastställdes för tiden 1.7.-31.12.2022 på grund av att kostnaderna kommer att fortsätta vara höga.
Folkpensionsanstalten har konkurrensutsatt producenterna av de taxiresor som omfattas av direktersättningsförfarandet på så sätt att det i varje landskap finns två tjänsteproducenter som erbjuder alla de taxiresor som ersätts av Folkpensionsanstalten. I förordningen fastställs det maximipris som ska tillämpas på de taxiresor som förmedlas via den beställningscentral som ingått ett avtal med Folkpensionsanstalten.
Det maximipris som tas ut för användning av taxi består av en grundavgift, en avgift baserad på körsträckans längd, en väntetidsavgift, ett assistanstillägg och av mervärdesskattens andel.
Grundavgiften år 2023 är högst 6,11 euro om transporten börjar en vardag mellan kl. 6 och 20, eller på en lördag eller en nationell högtidsdag mellan kl. 6 och 16. Andra tider och när dagen före helg infaller på en söndag är grundavgiften högst 9,33 euro.
Avgiften baserar sig också på körsträckans längd och antalet passagerare. För 1-4 passagerare är priset högst 1,67 euro per kilometer. Om passagerarna är fler än fyra eller om transporten av en försäkrad kund kräver en bil med lämplig bårutrustning, är maximipriset 2,14 euro per kilometer. Två barn under 12 år räknas som en passagerare.
För väntetid får det tas ut högst 48,77 euro per timme i väntetidsavgift. Om körningen till följd av trafikstockning eller någon annan liknande orsak är så långsam att väntetidsavgiften blir större än den avgift som baserar sig på körsträckans längd, får väntetidsavgift tas ut i stället för den avgift som baserar sig på körsträckans längd. En väntetidsavgift får tas ut också om taxin måste vänta på den försäkrade på den plats dit taxibilen beställts, när passageraren stiger ut ur fordonet och resan avbryts eller när taxibilen under en resa i en riktning som varar över 2 timmar stannar på grund av passagerarens hälsotillstånd.
Assistanstillägget är högst 16,28 euro om den försäkrade behöver assistans med att ta sig till fordonet eller från fordonet och om det för transporten krävs ett tillgängligt fordon. Assistanstillägget är högst 31,19 euro om den försäkrade behöver särskild assistans såsom att till exempel bli buren med handkraft. En förutsättning för att få assistanstillägg är att en företrädare för hälso- och sjukvården fastställt att fordonet och assistansen behövs.
Förordningen ska träda i kraft den 1 januari 2023 och gälla till utgången av år 2023.
Ytterligare information:
Emmi Vettenranta, sakkunnig, [email protected]