Indexhöjning på 0,4 procent på pensioner och andra förmåner år 2015
Enligt det rambeslut som regeringen gjorde på våren föreslås att arbetspensions- och folkpensionsindexet granskas med 0,4 procent från början av 2015. Som en följd av indexgranskningen stiger arbetspensionerna, folkpensionerna och andra förmåner som är bundna till dessa index med 0,4 procent nästa år. Om regeringen inte hade fattat beslut om att spara, skulle indexhöjningen varit 1,1 procent nästa år.
Förmåner bundna till arbetspensionsindexet är, förutom arbetspensionen, till exempel de familjepensioner, avträdelsepensioner och avträdelsestöd som avses i arbetspensionslagen, vissa rehabiliteringsförmåner samt de ersättningar som avses i lagen om olycksfallsförsäkring. Till folkpensionsindexet å sin sida är till exempel garantipensionen, grunddagpenningen enligt utkomstskyddet för arbetslösa och arbetsmarknadsstödet, handikappförmåner, studiepenningen samt fronttilägget bundna.
Även utkomsstödets grunddel är bundet till folkpensionsindexet, men utkomsstödet skulle dock ändå nästa år stiga till fullo. Detta genomförs genom att göra en skild nivåförhöjning för utkomststödets grunddel i tillägg till indexhöjningen. Sammanlagt skulle grunddelen för utkomststödet stiga med 1,1 procent nästa år.
En höjning på 0,4 procent på förmånerna motsvarar nivån på de löneförhöjningar som de centrala arbetsmarknadsorganisationerna har enats om i sysselsättnings- och tillväxtavtalet hösten2013. Genom en lägre indexhöjning än vanligt sparar man sammanlagt 230 miljoner euro i förmånsutgifter. Statens andel av inbesparingarna är 91 miljoner euro och kommunernas ungefär 35 miljoner euro. Därtill skulle beslutet minska den privata sektorns pensionsutgifter med sammanlagt cirka 104 miljoner euro. Den inverkan som den lägre indexhöjningen än vanligt har på den offentliga ekonomin är ändå mindre än det här, eftersom också skatteinkomsterna minskar.
De sänkta indexhöjningarna är tänkta att också utgöra grunden vid beräkningen av arbetspensions- och folkpensionsindexet 2016, så effekterna av de sänkta indexhöjningarna blir bestående.
Regeringen lämnade en proposition om detta till riksdagen måndagen den 15 september. Propositionen hänför sig till statens budgetproposition för 2015. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2015.
Ytterligare informationkonsultativ tjänsteman Pasi Pajula, tfn 02951 63479, [email protected]
På vår webbplats