Hälsoskyddslagen reformeras – social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om de ändringsförslag som är under beredning

Social- och hälsovårdsministeriet önskar få utlåtanden om behoven av att utveckla hälsoskyddslagen. Lagen reformeras under denna regeringsperiod. Med hjälp av hälsoskyddet förebyggs sanitära olägenheter orsakade av livsmiljön.
Ett mål med reformen är att stärka ett riskbaserat tillvägagångssätt i tillsynen över hälsoskyddet. Ett ytterligare mål är att trygga en sund livsmiljö även i kris- och störningssituationer. Utlåtanden om en bedömningspromemoria om reformen av hälsoskyddslagen kan lämnas under perioden 9 maj–9 juni 2025.
Hälsoskyddslagen har ett centralt samband med störningssituationer, såsom vattenburna epidemier, kemikalieolyckor och nödsituationer med strålrisk. Ett av målen i regeringsprogrammet är att det ska göras en helhetsöversyn av hanteringen av störnings- och krissituationer.
Det föreslås att de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna åläggs en skyldighet att ha beredskap utanför tjänstetid för störningssituationer inom hälsoskyddet, så att det kan reageras smidigare på störningssituationer än för närvarande.
Tillsynen inriktas effektivare än för närvarande på verksamheter med hög risk
Tillsynen över efterlevnaden av hälsoskyddslagen involverar flera olika myndigheter. Ett av målen med reformen är att stärka samarbetet och informationsutbytet mellan myndigheterna samt att förtydliga behörighetsfördelningen mellan myndigheterna.
Avsikten är att effektivisera myndighetstillsynen över verksamheter där det finns stora miljörelaterade risker för människors hälsa och utöka verksamhetsutövarnas skyldighet att identifiera och hantera hälsoriskerna i sin egen verksamhet.
– Övervakningen utvecklas ständigt i en mer riskbaserad riktning, så att övervakningen är noggrannare och sker oftare ju större risk för människors hälsa en viss verksamhet kan medföra, och på motsvarande sätt förenklas övervakningen av verksamheter med mindre risk. Detta bör synas bättre än för närvarande också i lagstiftningen, konstaterar Vesa Pekkola, konsultativ tjänsteman vid social- och hälsovårdsministeriet.
Lagreformen ska förbättra rättssäkerheten och förenkla de administrativa förfarandena
I promemorian föreslås det att det i lagen ska föreskrivas om en administrativ uppmaning att avhjälpa sanitära olägenheter. Tillsynsmyndigheten ska kunna ge aktören en uppmaning innan tvångsmedel används. Det planeras dessutom att det ska föreskrivas om en administrativ påföljdsavgift som kan användas för mindre förseelser.
Den gällande hälsoskyddslagen trädde i kraft 1995. Efter det har bland annat Finlands grundlag och förvaltningslagen ändrats och mycket EU-lagstiftning trätt i kraft. Syftet med reformen är att uppdatera hälsoskyddslagen så att den motsvarar den förändrade omvärlden samt att förtydliga gränsytorna mellan hälsoskyddslagen och andra lagar som har samband med den.
Till stöd för remissbehandlingen ordnar social- och hälsovårdsministeriet den 23 maj ett webbseminarium om de viktigaste förslagen i bedömningspromemorian.
- Begäran om utlåtandeLänk till en annan webbplats
- Webbseminarium om totalreformen av hälsoskyddslagen 23.5 (på finska)
Mer information:
Vesa Pekkola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 282, fornamn.efternamn(at)gov.fi