Hälsoskyddslagen reformeras
Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en styrgrupp för en total reform av hälsoskyddslagen. Syftet med lagen är att upprätthålla och främja hälsa och undanröja sådana miljöfaktorer som kan orsaka men för hälsan.
Den gällande hälsoskyddslagen trädde i kraft 1995. Efter det har det gjorts ändringar i bland annat Finlands grundlag och förvaltningslag och kommit många nya EU-bestämmelser.
– Hälsoskyddslagen har ändrats flera gånger under de senaste åren, och på grund av de många separata ändringarna har lagen på sina ställen blivit splittrad. Därför är det nu viktigt att lagen ses över och reformeras som en helhet, säger konsultativ tjänsteman Vesa Pekkola från social- och hälsovårdsministeriet.
Hälsoskyddet är start kopplat till hanteringen av störningar och kriser
Ett av målen i regeringsprogrammet är att störnings- och krissituationerna ska granskas som en helhet. Genom hälsoskyddet förebygger man skadliga verkningar för hälsan som orsakas av livsmiljön, och därför är hälsoskyddslagen starkt kopplad till olika störningar såsom vattenepidemier, kemikalieolyckor och strålningsrisker.
Eftersom den tillsyn som det föreskrivs om i hälsoskyddslagen har beröringspunkter med flera olika myndigheters verksamhetsområden är ett av syftena med reformen också att stärka samarbetet och informationsutbytet mellan myndigheterna.
Reformen börjar med ett webbinarium den 25 mars
För lagreformen har tillsatts en styrgrupp med representanter från de centrala intressegrupperna. Det ska också tillsättas flera arbetsgrupper för projektet. Reformen kommer att genomföras under åren 2024–2027.
Totalreformen av hälsoskyddslagen inleds den 25 mars 2024 med ett webbinarium dit alla som är intresserade av ämnet är välkomna.
- Brev om tillsättandet av styrgruppen (på finska)
- Webbinarium om totalreformen av hälsoskyddslagen (på finska)
Mer information:
Vesa Pekkola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 282, fornamn.efternamn(at)gov.fi