Cheferna behöver mer kunskap om arbetsarrangemang som främjar balansen mellan arbete och familjeliv
Bara en fjärdedel av arbetsplatserna har ordnat med bra information om hur man kan organisera arbetet för bättre balans mellan arbetet och det övriga livet, visar Arbetshälsoinstitutets enkät bland arbetarskyddschefer och arbetarskyddsfullmäktige.
De mest använda metoderna är flexibel arbetstid och andra arbetstidsarrangemang. Jämfört med situationen för ett och ett halvt år sedan, har balansen mellan arbetet och det övriga livet utvecklats positivt på en tredjedel av arbetsplatserna.
De flesta arbetsplatser (ca 70 %) har redan regler för detta. Man använder framför allt flexibla arbetstider, säger teamchef Salla Toppinen-Tanner vid Arbetshälsoinstitutet. Exempel på flexibla arbetsarrangemang är flextid (65 %), arbetstidsbanker (45 %) och möjlighet att spara semesterdagar (67 %) eller byta ut semesterpenningen mot ledig tid (52 %).
- Men cheferna får inte tillräckligt med information om anpassningsmetoderna. På 38 procent av arbetsplatserna får anpassningsfrågan inte tillräckligt med uppmärksamhet i chefsutbildningen eller informationen till cheferna. De anställdas behov av lösningar för att anpassa arbetet till familjelivet beaktas bättre på små arbetsplatser än på stora.
- Det ser ut att finnas en hel del outnyttjade möjligheter att förbättra både uthålligheten och produktivitet i arbetet. När man kan organisera sitt liv bättre, har man också bättre möjligheter att koncentrera sig på arbetet och göra en effektiv insats.
- Det handlar om att upprätthålla arbetsförmågan. Människans livssituation är en helhet som omfattar både arbetet och det övriga livet, understryker Toppinen-Tanner.
Arbetsplatserna måste beakta de anställdas omsorg om åldriga anhöriga
- Under de närmaste åren kommer allt fler yrkesaktiva att bli tvungna att ta hand om sina åldriga anhöriga. Detta är en fråga som företagsledare och beslutsfattare måste bli medvetna om. På många arbetsplatser är detta också en ny situation, som kräver att man inför liknande regler för omsorgen om åldriga anhöriga som för vården av små barn. Någon möjlighet att få kompensation för detta från samhället finns för närvarande inte.
- Lagstiftningen ger anställda möjlighet att ta hand om sina anhöriga, men då måste man på arbetsplatsen först förhandla om saken och nå en överenskommelse. Där har både arbetsgivare och arbetstagare mycket att lära. Framför allt krävs det ett positivt arbetsklimat, goda kunskaper och färdigheter och en positiv inställning hos cheferna, säger Toppinen-Tanner.
Familjeledigheterna är ojämnt fördelade i Finland
I EU framstår Finland som ett land med stor andel heltidsanställda och stort utbud av flexibla arbetstidsarrangemang.
- Problemet är de ojämnt fördelade familjeledigheterna, säger Toppinen-Tanner. Här är kvinnor länge föräldralediga och borta från arbetslivet.
Enkäten visade att frågan om föräldraledighet är svårare att ta upp på mansdominerade än på kvinnodominerade arbetsplatser. På många mansdominerade arbetsplatser har cheferna inte heller några skriftliga regler som stöd för sitt arbete.
Arbetshälsoinstitutets enkät genomfördes hösten 2015 och besvarades av 2718 arbetarskyddschefer och arbetarskyddsfullmäktige. Majoriteten av de medverkande (72 %) arbetade inom privatsektorn och ungefär hälften av dem hade chefsställning. Förra gången en motsvarande studie genomfördes var i början av 2014. Den aktuella studien genomfördes inom ramen för programmet Arbete och familjeliv (2013–2015). Programmets syfte är att samla in och sprida information om god praxis för att skapa balans mellan arbetet och det övriga livet. Programmet finansieras av social- och hälsovårdsministeriet och genomförs i Arbetshälsoinstitutets regi.
Mer information: teamchef Salla Toppinen-Tanner, Arbetshälsoinstitutet, tfn 046 851 2517, [email protected]