Nedbrytning av tobakens status fortsätter
Med hjälp av reklam- och marknadsföringsförbud har man lyckats bryta ner de positiva intryck som genom tiderna förknippats med tobaksrökning, men arbetet är långt ifrån klart. "SHM föreslår att man i fortsättningen endast skulle få sälja tobaksprodukter i enhetliga, varumärkeslösa förpackningar, varav minst 65 % skulle täckas av varningstexter och bilder angående tobakens hälsorisker", säger Meri Paavola, konsultativ tjänsteman.
Frånstötande förpackningar skulle förhoppningsvis ge en annan bild av rökning och således minska intresset för att börja röka. Pris, tillgänglighet och lätthet att röka bidrar också till att man börjar. Det har redan förbjudits att ha fram tobaksprodukter i butiker, och tanken är att också utvidga nuvarande rökfria miljöer.
Skattehöjningar är också att vänta, men på så sätt att de illegala marknaderna inte skulle växa. Av samma orsak vill man sätta tidsgränser för privat import av tobaksprodukter motsvarande de för alkohol. Enligt uppskattning av tullen hämtar 90 % av de som besöker Ryssland tobaksprodukter, varav största delen troligtvis säljs vidare illegalt.
I förslaget som förberetts vid SHM för ändring av tobakslagen ingår kraven i EU:s direktiv om tobaksprodukter, som ska verkställas före våren 2016. Utöver dessa vill man också uppdatera lagen i enlighet med Finlands egna tobakspolitiska program.
"Hittills har de åtgärder som vidtagits gett goda resultat och det lönar sig att fortsättningsvis främja denna utveckling. Till exempel unga som röker dagligen har minskat med hälften jämfört med siffrorna vid millennieskiftet. Hos vuxna har den dagliga rökningen minskat med ungefär en tredjedel bland såväl män som kvinnor", berättar Paavola.
"Behandlingen av rökning är för slumpmässigt inom hälso- och sjukvården, och vårdkedjan fungerar inte heller värst smidigt. Man vill att situationen ska bli mer enhetligt med God medicinsk praxis -rekommendationerna. Då skulle man systematiskt följa upp rökningen och kunna erbjuda flera olika stödalternativ för den som vill sluta. Man borde också få FPA-ersättning för substitutionsbehandling och annan medicinering för rökavvänjning."
Paavola påminner att undersökningar visar att så många som 80-90 procent av vuxna rökare ångrar att de en gång börjat röka, och många av dem har försökt flera gånger bli kvitt tobaken. Vid sidan om hälso- och sjukvårdsverksamheten kunde man stöda detta med rökfria miljöer. Mer stöd för att sluta rökaMedan man influeras att börja röka tack vare bilden av rökningens glamour, uppehålls den fortsatta användningen av tobaksprodukter oftast tack vare nikotinberoendet. Enligt Paavola klarar sig Finland inte så värst bra i den europeiska jämförelsen över stöd för att sluta röka.
"Behandlingen av rökning är för slumpmässigt inom hälso- och sjukvården, och vårdkedjan fungerar inte heller värst smidigt. Man vill att situationen ska bli mer enhetligt med God medicinsk praxis -rekommendationerna. Då skulle man systematiskt följa upp rökningen och kunna erbjuda flera olika stödalternativ för den som vill sluta. Man borde också få FPA-ersättning för substitutionsbehandling och annan medicinering för rökavvänjning."
Paavola påminner att undersökningar visar att så många som 80-90 procent av vuxna rökare ångrar att de en gång börjat röka, och många av dem har försökt flera gånger bli kvitt tobaken. Vid sidan om hälso- och sjukvårdsverksamheten kunde man stöda detta med rökfria miljöer.
"Vi föreslår ett förbud mot rökning bland annat i lek- och nöjesparker samt på stränder. Vi uppmuntrar också kommuner och arbetsplatser att förklara sig rökfria. På grund av passiv rökning borde rökning också förbjudas i privatbilar då minderåriga är närvarande.
Rökning på balkonger har blivit ett ämne som tär på grannfreden, och lagreformen ska erbjuda en lösning också till detta. Enligt förslaget ska husbolag under vissa förutsättningar ha möjlighet att begränsa eller förbjuda rökning i bostadshuset.
Skyldigheter för tillverkareI den nya lagen vill man också få med skyldigheter för tillverkare av tobaksprodukter. Tobaksindustrin ska i fortsättningen ge exakt information om produktens beståndsdelar och anmäla nya tobaksproduktgrupper före de förs in på marknaden. Dessutom förbjuds smakämnen och vissa tillsatsämnen i cigaretter och löstobak.
Också el-cigaretter ska ta del av regleringen samt säkerhets- och kvalitetskraven. I EU-direktivet jämställs el-cigaretter som innehåller mindre än 20 mg/ml nikotin med tobaksprodukter, och omfattas av samma regler. Starkare lösningar lyder under läkemedelslagstiftningen.
Medlemsstaterna har dock rätt att klassificera alla cigaretter som innehåller nikotin att lyda under läkemedelslagstiftningen. Enligt förslaget ska man i Finland också i fortsättningen följa denna linje, eftersom forskningsdata om hälsoeffekterna fortfarande är bristfälliga.
Text: Paula Mannonen