En tjänstemannagrupp ska utreda de lagändringar som behövs om man bestämmde att genomföra pilotförsök med injiceringsrum i Finland
I en färsk tjänstemannautredning beskrivs de lagändringar som skulle krävas, om man bestämmde att genomföra försök med rum för injicering av narkotika i Finland . Utredningen beställdes av Aki Lindén hösten 2022 när han var familje- och omsorgsminister.
Med injiceringsrum avses en lokal där myndiga personer som använder droger kan injicera narkotika under tillsyn av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården på ett hygieniskt och säkrare sätt än till exempel på gatan. Eftersom användning och innehav av narkotika är förbjudet och straffbart i Finland skulle försöket kräva ändringar i lagstiftningen.
- Det huvudsakliga syftet var att utreda hurdana lagändringar försöket med injiceringsrum skulle kräva. I utredningen beskrivs därför inte till exempel de mål som borde sättas upp för det eventuella försöket eller övriga metoder som skulle kunna uppfylla syftet, säger konsultativ tjänsteman Elina Kotovirta.
Den bästa lösningen är en egen speciallag om injiceringsrummen
Pilotförsöket med injiceringsrum skulle kräva att det föreskrivs om undantag från förbudet mot användningen och innehavet av narkotika samt nya bestämmelser där det föreskrivs närmare om injiceringsrumsverksamheten. Enligt tjänstemannasynen skulle en separat lag vara det bästa och tydligaste sättet att reglera försöket med injiceringsrum.
Utredningen begärdes uttryckligen med tanke på försöket med injiceringsrummen. Enligt tjänstemannautredningen kan försöket genomföras till exempel så, att lagstiftningen är i kraft en viss tid på till exempel några år.
Det finns många frågor som måste dryftas innan man kan utfärda bestämmelser om injiceringsrumsverksamheten. I samband med utredningen bekantade man sig med lagstiftningen om injiceringsrum i övriga länder, till exempel Danmarks och Norges lagstiftning som bland annat reglerar de som anordnar tjänsten, finansieringen, placeringen, öppettiderna, personalmängden, personalens kompetens och vilka berusningsmedel som är tillåtna och hur de ska användas.
FN:s allmänna narkotikakonventioner eller EU:s lagstiftning utgör inga hinder för att inleda injiceringsrumsverksamhet. Läget på Åland behöver ses över separat eftersom de ärenden som gäller narkotika hör till rikets behörighet, medan det som gäller myndigheterna, kommunernas förvaltning, socialvården och hälso- och sjukvården hör till Ålands lagstiftningsbehörighet.
Mer information:
Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 713, [email protected]