Det första lagstiftningspaketet för att förbättra kostnads-effektiviteten inom läkemedelsförsörjningen träder i kraft den 1 januari 2023
Syftet med ändringarna är att förbättra kostnadseffektiviteten inom läkemedels-försörjningen genom att sänka de priser som läkemedelsanvändarna betalar för läkemedlen och minska statens utgifter för läkemedelsersättningar.
De priser som läkemedelsanvändarna betalar för läkemedlen och statens utgifter för läkemedelsersättningar minskar genom följande åtgärder:
- Förskrivningen av de billigaste biologiska läkemedlen effektiviseras.
- Flera inhalerbara läkemedelspreparat för behandling av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom godkänns till systemet med apotekens utbyte av läkemedel och referenspriser.
- Bestämningsgrunderna för referensprisgrupperna ändras.
- Läkemedelstaxan för receptbelagda läkemedel ändras genom att minska apotekens andel av försäljningsbidraget av det lägsta försäljningspriset på receptläkemedel.
- Det mervärdesskattefria detaljförsäljningspriset för läkemedelspreparat vars partipris överskrider 1 500 euro dras, till den del det överskrider 1 683,92 euro, av från den omsättning som ligger till grund för apoteksskatten.
- Den övergångsperiod under vilken uppgifterna om de elektroniska läkemedels-förskrivningarna får lämnas ut till patienten via en välbefinnandeapplikation förlängs.
- Genom att minska statens utgifter för läkemedelsersättningar styrs finansiering till välfärdsområdena, vilket bidrar till den statliga finansieringen av minimidimensioneringen av vårdpersonalen.
Social- och hälsovårdsministeriet utfärdar därtill en förordning om ändring av förordningen om förskrivning av läkemedel i slutet av året. Enligt förordningen är alla recept för biologis-ka läkemedel i kraft ett år.
Lagarna träder i kraft den 1 januari 2023.
Mer information:
Tuula Helander, direktör, [email protected]
Tuija Metsävainio, regeringsråd, [email protected]
Anne Hautala, specialsakkunnig, [email protected]