Delegationen för social- och hälsovård diskuterade hur genomförandet av regeringsprogrammet påverkar välfärdsområdena
Delegationen för social- och hälsovård sammanträdde den 28 september och diskuterade bland annat hur genomförandet av regeringsprogrammet påverkar delegationens arbetsplan och arbetet i välfärdsområdena, som inledde sin verksamhet i början av året.
Regeringsprogrammet tar bland annat upp en nationell reform av social- och hälsovårdstjänsterna samt en enhetlig styrning av välfärdsområdena. Regeringsprogrammet ska beaktas när de riksomfattande målen för social- och hälsovården för 2023–2026 ses över.
De ministerier som ansvarar för styrningen av välfärdsområdena inleder höstens förhandlingsomgång med alla välfärdsområden i oktober. Vid förhandlingarna diskuteras riktlinjerna i regeringsprogrammet, servicereformen och läget i välfärdsområdet, till exempel dess förändrings- och reformprogram. Utifrån förhandlingarna kan välfärdsområdena få rekommendationer och man kommer tillsammans överens om fortsatta åtgärder.
Under hösten förs det också förhandlingar med samarbetsområdena för social- och hälsovården. Dessa förhandlingar fokuserar på det samarbetsavtal som välfärdsområdena som hör till samma samarbetsområde har ingått eller håller på att utarbeta. I samarbetsavtalet fastställs bland annat arbetsfördelningen mellan välfärdsområdena. Det finns fem samarbetsområden och varje samarbetsområde har ett universitetssjukhus.
Under delegationen för social- och hälsovård finns sektioner varav sektionen för digitalisering och informationshantering och sektionen för beredskap redan inlett sitt arbete. En ny sektion för framsyn, utvärdering och utveckling ska nu inleda sin verksamhet. Dess uppgift är att stödja delegationen i att bevaka, bedöma och förutse hur servicesystemet fungerar och vad det finns för utvecklingsbehov. Sektionen höll sitt första konstituerande möte i mitten av september. Sektionen har fått i uppdrag av delegationen att lägga fram förslag till uppdatering av de riksomfattande målen för social- och hälsovården för 2023–2026. Delegationen behandlar förslagen vid sitt möte i december.
Delegationens medlemmar fick ta del av en översikt över de två riksomfattande separata utredningar som nyligen inletts. Utredningarna gäller socialvårdens nivåindelning och nivåindelningen av sjukhus och jour inom den specialiserade sjukvården.
Styrningen av välfärdsområdena utvecklas enligt regeringsprogrammet
Delegationens fick också en lägesrapport av finansministeriets delegation vid för välfärdsområdenas ekonomi och förvaltning.
Under hösten 2023 bereder finansministeriet en regeringsproposition med förslag till ändringar av lagstiftningen om samordningen av välfärdsområdenas styrning och behörigheter samt vid behov även om andra aspekter av styrningen av välfärdsområdena. Finansministeriet har därtill för avsikt att bereda ett förslag till struktur för hur styrningens ska ledas och samordnas mellan ministerierna samt till metoder för ledningen och verksamheten.
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Veli-Mikko Niemi är ordförande för delegationen för social- och hälsovård och överdirektör Kari Hakari vice ordförande. Delegationen sammanträder fyra gånger om året. Följande möte hålls den 14 december.
Ytterligare information:
Veli-Mikko Niemi, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 425
Kari Hakari, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 642