Befolkningspolitiska arbetsgruppen är klar med sina förslag om hur nativiteten kan främjas
.jpg/3054870a-4f86-3503-a3c6-d9860b610e78?t=1728554987630&width=1200)
Befolkningspolitiska arbetsgruppen har överlämnat ett betänkande om åtgärder för att främja och öka nativiteten till minister Sanni Grahn-Laasonen. Arbetsgruppens betänkande med förslagen är på remiss fram till diskussionsmötet den 7 april 2025.
Nativiteten har sjunkit snabbt i Finland under de senaste 15 åren. År 2024 var det totala fertilitetstalet så lågt som 1,25. Detta är ett globalt fenomen, men i Finland har talet sjunkit exceptionellt snabbt sedan år 2010. Antalet nyfödda avspeglar sig på befolkningsstrukturen och påverkar således också den ekonomiska och sociala hållbarheten i samhället.
”Nativiteten har sjunkit till en historiskt låg nivå, och snabbare än i de andra nordiska länderna. Det barnantal som människor önskar är mycket mindre är det som realiseras. Att hitta en lösning för att minska gapet är mycket viktigt både med tanke på individen och samhället som helhet. Vårt mål ska vara ett Finland som är världens bästa land för barn och familjer - och för de som önskar få barn och bilda familj. Det är ytterst viktigt att vi stöder arbetsgruppens förslag som bland annat består i att öka kunskapen om fertilitet, förbättra tillgången till behandlingar mot barnlöshet och vården vid missfall och förlossningsrädsla och att bekämpa diskriminering på grund av graviditet eller familjeledighet, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Samhället måste anpassas efter förändringar i befolkningsstrukturen, men samtidigt är det viktigt att stödja människors önskan om att få barn för att man ska kunna inverka på nativiteten. I Finland är skillnaden mellan det barnantal som önskas och det antal barn som föds stor. Det önskade barnantalet överstiger det realiserade antalet med cirka 0,6 barn.
För att öka nativiteten finns inte en enda lätt lösning
I juni 2024 inledde social- och hälsovårdsministeriet ett befolkningspolitiskt projekt och tillsatte en arbetsgrupp för att bereda åtgärder på kort och lång sikt för att stödja människors önskan om att få barn och för att öka nativiteten. Som stöd för beredningen gjordes en utredning om orsakerna bakom den sjunkande nativiteten och metoderna för att öka nativiteten.
- Metoderna för att öka nativiteten presenteras i utredningsrapporten (SHM pressmeddelande 10.10.2024)
Det finns inte någon enstaka tydlig orsak till att nativiteten sjunkit de senaste åren. Därför finns det inte heller en enda lätt lösning för att stoppa nedgången. Förutom de kulturella förändringarna påverkas nativiteten också av bland annat parförhållandenas utveckling, den psykiska hälsan, arbetsmarknaden och försörjning, föräldrarnas situation och möjligheterna att kombinera arbete och familjeliv.
”I Finland har vi redan rätt bra förmåner och tjänster för familjer, och därför är det inte så lätt att veta vad som borde göras. Men alla system behöver ses över då och då, och det här är vad många av förslagen handlar om. Det finns knappast en enda rätt metod som kan vända nativitetsutvecklingen, men det betyder inte att åtgärderna är onödiga”, säger arbetsgruppens ordförande Liisa Siika-aho från social- och hälsovårdsministeriet.
I rapporten föreslår arbetsgruppen ett brett urval av metoder som bedöms stödja människors önskan om att få barn, och på det sättet främja nativiteten. Förslagen gäller bland annat kunskapen om fertilitet och behandling av barnlöshet, ungas välbefinnande, jämställdheten i arbetslivet och tjänsterna och förmånerna för barnfamiljer.
Regeringen planerar åtgärderna under våren
Befolkningspolitiska arbetsgruppen består av representanter från social- och hälsovårdsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, finansministeriet och statsrådets kansli. I arbetsgruppen deltar dessutom representanter för Institutet för hälsa och välfärd, Arbetshälsoinstitutet, Pensionsskyddscentralen, FPA och Statistikcentralen. Ordförande för arbetsgruppen är avdelningschef Liisa Siika-aho från social- och hälsovårdsministeriet.
Utöver utredningen har arbetsgruppen också hört experter, ungdomsföreningar och aktörer på arbetsmarknaden rvid beredningen av rapporten.
Den 7 april ordnas det ett samråd om arbetsgruppens förslag med intressegrupper. Under våren ska regeringen behandla arbetsgruppens förslag och sätta upp mål för den fortsatta beredningen. Vid den fortsatta beredningen ska man göra upp en åtgärdsplan för de förslag som väljs och anvisa medel för dem.
Arbetsgruppens mandatperiod går ut den 30 april 2025.
- Åtgärder för att stödja önskan att få barn och öka fruktsamheten. Promemoria från arbetsgruppen för beredning av det befolkningspolitiska
programmet (på finska)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik - Utlåtande.fi (på finska)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- 20 förslag för att stödja önskan att få barn - Utredning om den sjunkande i nativiteten i Finland (på finska)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
- Arbetsgruppen för det befolkningspolitiska programmet
Mer information:
Konsultativ tjänsteman Päivi Yli-Pietilä, tfn 0295 163 228
Avdelningschef Liisa Siika-aho, tfn 0295 163 085
Specialmedarbetare för ministern för social trygghet Sakari Rokkanen, tfn 0295 163 560
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@gov.fi