Apoteksekonomin behöver reformeras - ny utredning om utvecklandet av apotekssystemet
Läkemedelsärendena ska reformeras som en helhet, och som en del av detta granskas utvecklingen av detaljdistributionen av läkemedel och apotekssystemet inom öppenvården. I en färsk utredning bedömer man apotekssystemets nuläge och ger förslag om fortsatta åtgärder för de följande regeringsperioderna.
Utredningen om utvecklandet av apotekssystemet gjordes av den apotekssektion som lyder under samordningsgruppen för reformen av läkemedelsärenden. Utredningen är en del av det kunskapsunderlag som behövs för en omfattande reform av apoteksbranschen.
Utredningen innehåller beskrivningar och bedömningar av detaljdistributionen av läkemedel och nuläget när det gäller apotekens tillståndssystem, ägande, ekonomi, tjänster och distansförsäljning samt förslag om fortsatta åtgärder. I utredningen bedöms också möjligheterna att utvidga ägarbasen för apoteken.
Läkemedelsförsörjningen och detaljdistributionen av läkemedel är en del av hälso- och sjukvården, och därför är det motiverat med en stark reglering av distributionen av de läkemedel som används inom öppenvården. Läkemedel är viktiga nyttigheter som behövs för att förebygga eller behandla sjukdomar. Detaljdistributionen av läkemedel ska stödja kundernas rationella och förnuftiga läkemedelsbehandling i samarbete med social- och hälsovårdsaktörerna. Detaljdistributionen av läkemedel och tjänsterna i anknytning till den ska ordnas på ett säkert sätt och vara av hög kvalitet och kostnadseffektiv. Alla ska dessutom ha tillgång till läkemedel och tjänster på lika villkor i hela landet. Distansförsäljningen av läkemedel stöder och kompletterar detaljdistributionen av läkemedel och bidrar till en bättre tillgång till läkemedel.
I utredningen föreslås en totalreform av lagstiftningen om apoteksekonomin. Vid reformen av ekonomin är det viktigt att beakta apotekens faktiska lönsamhet, att säkra ett globalt apoteksnätverk och tillgången till läkemedel och att säkerställa en rationell läkemedelsbehandling med stöd av farmaceuter.
Reformen av apotekssystemet ska beredas utgående från hälsopolitiken som en kontrollerad helhet som gagnar kunderna och samhället. Reformen ska även i fortsättningen samordnas med det övriga utvecklandet av social- och hälsovården. Regleringen bör vara kundorienterad och svara på de föränderliga behoven i verksamhetsomgivningen och på utvecklingen inom läkemedelsbehandlingen.
Reformen av läkemedelsärenden ingår i regeringsprogrammet för statsminister Marins regering.
Mer information:
Anne Hautala, specialsakkunnig, t. 0295 163 703, [email protected], (apotekssektionens ordförande)
Aleksi Westerholm, sakkunnig, t. 0295 163 763, [email protected], (apotekssektionens sekreterare)