Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerar
Antalet coronavirusfall har minskat vecka för vecka
Epidemiläget i Finland har klart förbättrats under den senaste veckan. Det finns stora regionala skillnader i fråga om epidemiläget. I landets södra och sydvästra delar samt i Mellersta Österbotten är incidensen fortfarande större än i resten av landet. Epidemin har dock lugnat ner sig på många håll.
Både i Egentliga Finland och i Nyland har incidensen minskat under maj månad. Det effektiva reproduktionstalet uppskattas för närvarande vara 0,75–0,95 (sannolikhetsintervallet 90 %).
Under vecka 21 (24–30.5) konstaterades 877 nya fall, vilket är mer än 400 färre fall än under föregående vecka, då antalet fall var 1 312. Antalet nya fall per 100 000 invånare var 40 under de senaste två veckorna (17–30.5), jämfört med 53 under de föregående två veckorna (3–16.5).
I 70 procent av smittfallen från hemlandet kunde smittkällan utredas. I 27 procent av de nya smittfallen var personen i karantän när smittan konstaterades. I 7,5 procent av de nya fallen var det fråga om smitta från utlandet, och dessa orsakade i 0,7 procent av alla fall fortsatt smittspridning.
Under vecka 21 togs över 120 000 coronatester, vilket är på samma nivå som förra veckan. Andelen positiva prover hade minskat från förra veckan: vecka 21 var andelen 0,7 procent. Senast var andelen positiva prover av alla de tagna proverna under en procent i september 2020, före epidemiläget förvärrades.
Coronavaccinationerna har framskridit väl. I hela landet har cirka 54 procent av befolkningen över 16 år fått den första vaccindosen. Coronavaccinerna ger ett bra skydd mot coronavirussjukdomen och dess allvarliga sjukdomsformer. De eliminerar dock inte helt och hållet risken för att smittas eller bli sjuk. Därför är det viktigt att även de som fått sin första vaccindos eller båda vaccindoserna fortsätter hålla säkerhetsavstånden, använda munskydd, tvätta händerna och iaktta de övriga anvisningarna för att förhindra virusspridningen.
Behovet av sjukhusvård har minskat
Sedan mitten av maj har antalet patienter som får sjukhusvård på grund av covid-19 varit färre. Även antalet intensivvårdspatienter har minskat.
Onsdagen den 2 juni fick 14 coronapatienter intensivvård, medan 22 vårdades på avdelningar inom primärvården och 43 på den specialiserade sjukvårdens bäddavdelningar. Sammanlagt 79 patienter fick sjukhusvård på grund av coronaviruset.
Sammanlagt 959 dödsfall till följd av covid-19 har rapporterats fram till den 2 juni 2021.
Den uppföljningsrapport om epidemin som publicerats i dag samt de tidigare rapporterna finns på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.
- Uppföljning av coronavirusläget (Institutet för hälsa och välfärd)
- Coronaepidemin: regionernas situation, rekommendationer och begränsningar (Institutet för hälsa och välfärd)
- Coronaviruset i siffror (HUS)
- Handlingsplan för genomförande av hybridstrategin för hantering av covid-19-epidemin (Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2021:23)
- Månadsrapport om intensivvården 2.6.2021 (Nationella byrån för samordning av intensivvården, på finska)
- Coronaepidemins konsekvenser för välfärden, tjänsterna och ekonomin (Institutet för hälsa och välfärd, på finska)
- Uppföljning av covid-19-vaccinationerna (Institutet för hälsa och välfärd)
- Riktlinjer för en kontrollerad avveckling av de restriktioner och rekommendationer som införts till följd av covid-19-epidemin: Regeringens promemoria 20.4.2021 (Statsrådets kansli)
Mer information:
Mika Salminen, direktör, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected] (epidemiläget)
Kari Auranen, ledande forskare, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected] (prognosmodeller)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] (arbetsgruppen för lägesbilder och modeller)
Pasi Pohjola, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] (arbetsgruppen för lägesbilder och modeller)
Matti Reinikainen, professor, Östra Finlands universitet, [email protected], (intensivvård)