#ViTigerInte – En högljudd protest mot hatpropaganda
För ett par veckor sedan började flödena på sociala medier fyllas av hashtaggen #metoo. Kvinnor, transpersoner och också många män berättade om det sexuella ofredande och våld de upplevt. På några dagar blev kampanjen ett globalt fenomen.
Även jag deltog i kampanjen. Jag vill vara med och stödja en förändring där sexuellt ofredande inte längre är tabu. Där offret inte behöver vara den som ska bära skammen och skulden, utan att de riktas dit de hör. Mot förövaren.
Till det sexuella ofredandet hänför sig också den hatretorik som sjuder på webben. Flickor, kvinnor och sexuella minoriteter blir utsatta för hatretorik i synnerhet på basis av kön, könsuttryck eller könsidentitet. Vi känner till en mängd exempel på samhälleligt aktiva kvinnor som i kommentarerna får inlägg om utseende eller blir hotade med sexuellt våld. För en samhällelig åsikt kan man till och med bli dödshotad.
Hatretoriken har konsekvenser. För en individ kan den medföra ångest och rädsla. På samhällelig nivå är det en inskränkning av demokratin då människor börjar frukta för att framföra sin åsikt. Hatretoriken inskränker den yttrandefrihet som tillhör alla.
I de nordiska länderna har sexistisk hatretorik redan länge figurerat i offentligheten. Den senaste i raden av kraftansträngningar är en till unga riktad guide mot sexistisk hatretorik som även Finland i dag publicerar en egen version av. #ViTigerInte är en praktisk guide som förklarar vad hatretorik är och vad man kan göra åt sådant. Den innehåller också konkreta råd för unga som blivit föremål för hatretorik.
#ViTigerInte är ett fint exempel på gränsöverskridande samarbete mellan stater. Vi har nytta av att agera och utveckla jämställdhetspolitiken tillsammans med våra nordiska grannar.
”Jag tappade mitt självförtroende. Det spelar ingen roll om jag ändrar mitt sätt att klä mig. Någon kommer ändå att kalla mig hora”.
Vad skulle du säga till denna unga person? Jag skulle ha sagt att du inte är ensam. Vi är många och tillsammans kan vi ta tag i detta missförhållande.
#ViTigerInte.
Annika Saarikko
Familje- och omsorgsminister