Ihmisarvon loukkaamattomuus on osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa – Ketään ei jätetä hoitamatta

24.3.2025 11.30
STM
Valmistelemme parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteita, joiden pohjalta jatkossa määritellään, mitkä palvelut ja menetelmät kuuluvat palveluvalikoimaan ja mitkä on rajattu sen ulkopuolelle. Yhtenäiset, laissa määritellyt periaatteet lisäävät ihmisten yhdenvertaisuutta ja palvelutarjonnan oikeudenmukaisuutta, sillä periaatteet tekevät priorisoinnista nykyistä avoimempaa ja läpinäkyvämpää. On syytä muistaa, että priorisointia tehdään jo nyt, mutta ei yhtenäisin perustein.

Tasa-arvosta ei pidä joustaa piiruakaan

19.3.2025 8.36
STM
Suomessa vietetään tänään Minna Canthin ja tasa-arvonpäivää. Maailman toisella laidalla, New Yorkissa on meneillään YK:n naisten aseman toimikunnan 69. istunnon toinen viikko. Osallistuin istuntoon Suomen valtuuskunnan jäsenenä ja ministeriön edustajana sen ensimmäisellä viikolla. Oli ilo nähdä, miten valtuuskunta piti yllä vahvaa linjaa sukupuolten tasa-arvon edistäjänä.

Vieraskolumnistit Pirjo Marjamäki ja Marja Heikkilä:
Sosiaalipalvelujen porrastus ei etene ilman kunnollista tietopohjaa

17.3.2025 14.24
STM
Teimme vuonna 2023 STM:n toimeksiannosta selvityksen sosiaalipalveluiden porrastuksesta. Selvityksen mukaan palvelut olisi organisoitava asiakkaiden tarpeiden ja osaamisen vaativuuden mukaisesti eri tasoille. Pääosa palveluista tuotettaisiin lähipalveluina, mutta niiden lisäksi tarvitaan erityisosaamista ja joissain tapauksissa vaativaa erityisosaamista.  

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen
Suomi ei suostu taantumaan

7.3.2025 14.00
STM
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen
Sukupuolten tasa-arvon edistämiseen, naisten oikeuksiin ja sateenkaari-ihmisten oikeuksiin kohdistuu maailmalla voimakasta vastustusta. Tilanne aiheuttaa huolta, mutta Suomen linja on selvä: puolustamme tasa-arvoa ja jatkamme työtä naisten, miesten ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tasa-arvon saavuttamiseksi yhdessä Pohjoismaiden, kansalaisyhteiskunnan ja muiden kumppaniemme kanssa.

Yhteistyöalueilla on paljon hyviä käytäntöjä – kannustan jakamaan niitä eteenpäin

4.3.2025 13.38
STM
Kuvassa on sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Tammi- ja helmikuussa vierailin sosiaali- ja terveysministeriön virkakunnan kanssa viidellä yhteistyöalueella. Järjestimme aluekiertueella kuusi eri tilaisuutta, joihin osallistui sekä alueiden poliittisia päättäjiä että virkahenkilöitä.

Digitalisaatio muuttaa sote-alaa: Pysyykö digiosaaminen vauhdissa mukana? 

25.2.2025 10.50
STM
Digitalisaatio tarjoaa monia mahdollisuuksia vastata sote-alan suurimpiin haasteisiin, kuten esimerkiksi henkilöstöpulaan ja palvelujärjestelmän tehostamiseen. Jotta hyödyt realisoituvat, sote-ammattilaisten digiosaamisen on pysyttävä kehityksen tahdissa. 

Keskitetty lääketietovaranto edellyttää myös ajattelun, toiminnan ja osaamisen muutosta

14.2.2025 7.32
STM
Suomeen aletaan rakentaa keskitettyä lääketietovarantoa, joka tuo harppauksen kohti parempaa ja tehokkaampaa lääkehoitoa. Muutos tulee helpottamaan lääkehoidon ammattilaisten työtä, mutta sen toteutukseen tarvitaan myös uudenlaista ajattelua, toimintaa ja osaamista.

Ammattioikeuksien sääntely takaa asiakas- ja potilasturvallisuuden

29.1.2025 10.39
STM
Ammattioikeussääntelyn ydin on asiakas- ja potilasturvallisuus. Se on oikeushyvä, jonka turvaamiseksi on sallittua ja välttämätöntä niin rajoittaa kuin luoda edellytyksiä – siis säännellä.

Vaikuttavuus on kyberturvallisuuden kulmakivi hyvinvointialueilla

24.1.2025 9.51
STM
Kuvassa ovat kolumnin kirjoittajat, erityisasiantuntijat Andrei Lauren ja Teemupekka Virtanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Sosiaali- ja terveysministeriön digitalisaatiostrategian toteutus etenee hyvin. Uuden strategian painopisteenä on sujuvoittaa toimintaa sekä varmistaa kyberturvallisuus ja toimintavarmuus esimerkiksi hyvinvointialueilla.

Uuden vuoden lupaus vuoteen 2075 – miten turvaamme tuleville sukupolville hyvinvointia?

16.1.2025 10.00
STM
Kuvassa on kolumnin kirjoittaja erityisasiantuntija Riikka Pellikka.
Miten hyvä elämä ja hyvinvointi ymmärretään viidenkymmenen vuoden päästä, vuonna 2075? Arvuuttelu on vaikeaa, koska tulevien sukupolvien ihmisten arki ja toiveet ovat meille tuntemattomia. Silti meidän pitää pyrkiä turvaamaan heille hyvän elämän edellytykset planeetallamme sekä perusoikeudet ja demokraattiset vaikutusmahdollisuudet.

Mitkä periaatteet ohjaavat hoito- ja palvelupäätöksiä? – Kansalaiskysely on nyt avattu

15.1.2025 16.21
STM
Sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat – kuten raha ja henkilöstön määrä – ovat aina rajalliset. Käytännön työssä on tehtävä valintoja ja asetettava asioita tärkeysjärjestykseen eli priorisoitava.

Sote-ammattilaisten kirjaamisen ongelmat ovat selvillä – niiden ratkaiseminen on seuraava askel

4.12.2024 14.04
STM
Kuvassa on kolumnin kirjoittaja Markku Heinäsenaho.
Kyselyn perusteella puolet lääkärien, sairaanhoitajien ja sosiaalityöntekijöiden työajasta kuluu potilas- ja asiakastietojen kirjaamiseen. Kirjattavien tietojen määrä on viime vuosina kasvanut ja lähes kolmannes kirjaamisesta on ammattilaisten mukaan päällekkäistä.

Lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta on työhyvinvoinnin perusta

20.11.2024 10.52
STM
Kuvassa ministerit Kaisa Juuso, Sanni Grahn-Laasonen ja Arto Satonen
Työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeää etenkin lapsiperheissä. Pikkulapsivaihe osuu usein samaan aikaan työelämän ruuhkaisimpien vuosien kanssa. Työ tarjoaa sekä toimeentuloa että merkityksellisyyttä, mutta toisinaan se voi johtaa myös uupumukseen ja riittämättömyyden kokemuksiin.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perhe- ja lähisuhdeväkivallan torjunta edellyttää tietopohjan vahvistamista ja tiedolla johtamista

14.10.2024 12.29
STM
Naisiin kohdistuva väkivalta ilmenee monissa muodoissa. Vaino, nuoriin naisiin kohdistuva väkivalta, lapsuudessa koettu ja todistettu väkivalta, verkkoväkivalta, työelämässä koettu seksuaalinen häirintä, kunniaan liittyvä väkivalta, pakkoavioliitot ja sukuelinten silpominen ovat vain osa laajasta ongelmakentästä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksikkökustannuksia julkaistaan vuodesta 2025 alkaen

2.10.2024 9.50
STM VM
Kuvassa ovat kolumnin kirjoittajat hankepäällikkö Hanna Nevala valtiovarainministeriöstä ja neuvotteleva virkamies Petra Kokko sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannusten selvittäminen ja tiedon näkyväksi tekeminen ovat edellytys palveluiden, hoitoketjujen ja hoitokokonaisuuksien kustannusvaikuttavuuden arvioinnille. Yksikkökustannuksia aletaan julkaista vaiheittain vuodesta 2025 alkaen.

Ammattihenkilöitä koskevan lainsäädännön uudistus tehostaa palvelujen vaikuttavuutta

26.9.2024 11.08
STM
Asiakkaan ja potilaan oikeus laadultaan hyvään ja palvelutarpeeseensa vastaavaan palveluun vaatii muutoksia niin toiminnan rakenteisiin kuin palveluiden sisältöön. Sääntelyn on kannustettava näihin muutoksiin ja tehostettava niiden vaikuttavuutta.

Sote-ammattilaisten kokemuksia hyödynnettävä paremmin tiedontuotannossa

20.9.2024 12.55
STM
Kuvassa on Markku Heinäsenaho, joka on kirjoittanut kolumnin.
Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää ammattihenkilöiden kokemuksia kirjaamisesta osana päivittäistä asiakas- ja potilastyötä. Kysymme lääkäreiltä, sairaanhoitajilta, lähihoitajilta, sosiaalityöntekijöiltä ja sosiaaliohjaajilta, kuinka paljon kirjaaminen vie ammattilaisten työaikaa. Lisäksi kokoamme tietoa siitä, millaisia hyötyjä ammattilaiset kokevat kirjaamisen tuovan. 

Raskaussyrjintä on järkyttävän yleistä – näin ei voi jatkua!

19.9.2024 9.07
STM
Raskaussyrjintä on yksi työelämän keskeisistä tasa-arvo-ongelmista. Sosiaali- ja terveysministeriön juuri julkaiseman selvityksen mukaan joka neljäs raskaana oleva kokee työelämässä raskaussyrjintää. Tilanne on kestämätön.

Tarvitsemme sote-toimijat mukaan palveluvalikoiman periaatteiden määrittelyyn

14.8.2024 11.06
STM
Sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnollisen uudistuksen jälkeen on vuorossa palvelujen sisältöjen uudistaminen ja erityisesti palvelujen vaikuttavuuden parantaminen. Mitä teemme tämän tavoitteen saavuttamiseksi? Mitä juuri nyt on meneillään ja mitä on odotettavissa?

Kasvuohjelma nostaa Suomea terveys- ja hyvinvointialan kärkimaaksi

4.7.2024 14.59
STM
Terveys- ja hyvinvointialan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla (TKI) on merkittävää potentiaalia Suomen taloudelliselle kasvulle ja kansainvälistymiselle. Innovatiiviset ratkaisut, kuten digitaaliset palvelut, teknologiset kehityshankkeet, tutkimusinfran vahvistaminen, lääkekehitys ja älykkäät tuotteet tunnistetaan merkittävinä mahdollisuuksina. Suomen on tärkeää olla alalla edelläkävijä.