Valmiusasiat sosiaali- ja terveysministeriössä
Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin johtaa, valvoo ja yhteensovittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hyvinvointialueet vastaavat oman alueensa varautumisesta ja valmiussuunniteluista. Yliopistollista sairaalaa ylläpitävillä hyvinvointialueilla toimii yhteensä viisi sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskusta, joiden tehtävänä on koordinoida ja yhteensovittaa alueensa hyvinvointialueiden varautumista ja valmiussuunnittelua.
Valmiuslain mukaan viranomaisten on varmistettava tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa. Valmius varmistetaan muun muassa valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin.
Ministeriössä valmiusasioista vastaa valmiusyksikkö, joka kuuluu turvallisuus ja terveys -osastoon.
Poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta (PONK)
Valtioneuvosto voi sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä asettaa enintään viideksi vuodeksi kerrallaan poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan suunnittelemaan ja valmistelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoitamista poikkeusoloissa sekä niitä normaaliolojen valmiuteen liittyviä asioita ja tukitoimia, joiden järjestäminen normaalioloissa muodostaa perustan poikkeusoloihin varautumiselle.
Palvelujen turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
Lakisääteiset sosiaali ja terveydenhuollon palvelut turvataan kaikissa tilanteissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista säännellään:
- Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021Linkki toiselle sivustolle, luku 7
- Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 50 §:n 4 momentin nojalla annettu asetus hyvinvointialueiden varautumisesta sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin 308/2023Linkki toiselle sivustolle
- Laki hyvinvointialueesta 611/2021Linkki toiselle sivustolle
- Valmiuslaki 1552/2011Linkki toiselle sivustolle
Muualla verkossa
- Evakuointikeskuksen perustaminen. Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilleLinkki toiselle sivustolle (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2015:1)
- Ympäristöterveyden erityistilanteet. Opas ympäristöterveydenhuollon työntekijöille ja yhteistyötahoilleLinkki toiselle sivustolle (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2014:21)
- Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu. Opas sosiaali- ja terveydenhuollon johdolle ja turvallisuusasiantuntijoilleLinkki toiselle sivustolle (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2011:15)
- Valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelma. Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilleLinkki toiselle sivustolle (Julkaisuja 2019:10)
- Sopimusperusteinen varautuminen. Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilleLinkki toiselle sivustolle (Julkaisuja 2019:9
- Kyberturvallisuus. Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoilleLinkki toiselle sivustolle (Julkaisuja 2019:14)
- Sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyöpöytäkirjaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 1.6MB (2024)
Ajankohtaista
Pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerit tapaavat Torniossa 9.4.2025
Olantsapiinia sisältävän psyykenlääkkeen saatavuus turvataan velvoitevarastojen avulla
Työryhmä esittää lääkärihelikopteritoiminnan kehittämistoimenpiteitä
Hallitus esittää lakimuutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuden ja varautumisen vahvistamiseksi
STM:n ohjeisti sote-toimijoita viranomaisverkon (Virve) tunnusten yhtenäistämisessä
Muualla verkossa
- Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Turvallinen Suomi - Tietoja Suomen kokonaisturvallisuudesta (Turvallisuuskomitea)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Vesihuoltolaitoksen opas häiriötilanteisiin varautumiseenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä