Maailman terveysjärjestö WHO
Maailman terveysjärjestö WHO, World Health Organization, on Suomen terveyspolitiikan kehittämisen ja arvioinnin tärkein kansainvälinen yhteistyökumppani. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa yhdessä muiden ministeriöiden kanssa Suomen osallistumisesta ja linjauksista WHO:ssa.
WHO:n puitteissa on hyväksytty kaksi kansainvälistä sopimusta: kansainvälinen terveyssäännöstö (International Health Regulation, IHR), joka määrittelee WHO:n roolin ja jäsenvaltioiden tehtävät kansainvälisissä terveyshätätilanteissa, sekä kansainvälinen tupakoinnin vastainen puitesopimus (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC). Suomi on toimeenpannut molemmat.
Asiantuntijayhteistyöhön WHO:ssa osallistuvat
- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos
- Työterveyslaitos
- Säteilyturvakeskus.
Suomessa toimii 11 WHO:n yhteistyökeskusta sekä useita kansallisia asiantuntijoita ja muita yhteyshenkilöitä ja -tahoja.
Suomi osallistuu aktiivisesti WHO:n keskeisten toimielinten työhön. Suomelle tärkeitä asioita pyritään edistämään paitsi suoraan kahdenvälisesti WHO:n sihteeristön ja eri jäsenmaiden kanssa, myös yhdessä EU- ja pohjoismaiden kanssa. Suomen tärkein yhteistyökumppani on WHO:n Euroopan toimisto Kööpenhaminassa.
Suomi tukee WHO:n toimia sen valitsemilla prioriteettialueilla.
- terveysturvallisuutta
- terveysjärjestelmiä
- kumppanuussuhteita
- seuranta- ja mittausmenetelmiä.
Lisää tietoa saa WHO:n tietopalvelukeskuksen suomenkielisiltä sivuilta, joita ylläpitää Suomessa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kirjasto ja tietopalvelukeskus Terkko.
Lisätietoja
Outi Kuivasniemi, kansainvälisten asiain johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVR Puhelin:0295163117 [email protected]