Pohjoismainen yhteistyö
Pohjoismaiseen yhteistyöhön osallistuvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.
Pohjoismaiden visiona on tulla maailman kestävimmäksi ja integroituneimmaksi alueeksi vuoteen 2030 mennessä. Vision toteuttamiseksi panostetaan erityisesti vihreään Pohjolaan, kilpailukykyiseen Pohjolaan sekä sosiaalisesti kestävään Pohjolaan.
Pohjoismaiden ministerineuvosto on hallitusten välinen yhteistyöelin, joka etsii yhteispohjoismaisia ratkaisuja aloilla, joilla maat voivat yhdessä saavuttaa parempia tuloksia kuin kukin maa yksinään.
Pohjoismaiden ministerineuvoston työskentelyyn osallistuvat Pohjoismaiden hallitusten ministerit ja virkamiehet. Ministerineuvoston kokonaisvastuu on pääministereillä.
Käytännössä vastuu on siirretty pohjoismaisille yhteistyöministereille ja pohjoismaiselle yhteistyökomitealle, joka huolehtii yhteistyön päivittäisestä koordinoinnista. Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristö toimii Kööpenhaminassa.
Pohjoismaiden ministerineuvosto koostuu useista neuvostoista. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kuuluvia asioita ovat
- sosiaali- ja terveysasiat
- sukupuolten tasa-arvokysymykset ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asiat yhteistyössä OM:n kanssa
- työsuojeluasiat
- elintarvikeasiat
Sosiaali- ja terveysasioiden yhteistyötä johtavat sosiaali- ja terveysministerit sosiaali- ja terveyspoliittisessa ministerineuvostossa. Tasa-arvoasioita ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioiden (HLBTI-asiat) yhteistyötä johtavat tasa-arvoministerit ja HLBTI-kysymyksistä vastaavat ministerit tasa-arvo- ja HLBTI-asiain ministerineuvostossa.
Sosiaali- ja terveysalan pohjoismaisen yhteistyön tavoitteena on edistää
- kansalaisten tasa-arvoista kohtelua
- yhteiskunnallista solidaarisuutta
- peruspalveluiden saatavuutta
- palvelujen laatua ja turvallisuutta
- Pohjoismainen yhteistyö hyvinvointialalla | NVC
- Pohjoismaisia sosiaali- ja terveystilastoja, Nomesko ja Nososko
Pohjoismaisen tasa-arvo- ja HLBTI-alan yhteistyön tavoitteina on edistää
- tasa-arvoa ja tasavertaista kohtelua pohjoismaisissa yhteiskunnissa
- hoivavastuun, vallan ja vaikutusmahdollisuuksien tasaista jakamista naisten ja miesten välillä
- naisten ja miesten samojen oikeuksien, velvollisuuksien sekä mahdollisuuksien toteutumista kaikilla yhteiskunnan aloilla ja kaikissa elämänvaiheissa
- sukupuoleen perustuvan väkivallan poistamista
- miesten aktiivista osallistumista tasa-arvotyöhön
- HLBTI-ihmisten syrjäytymisen ehkäisemistä
- HLBTI-ihmisten osallisuutta
- homo- ja biseksuaalien sekä trans- ja intersukupuolisten ihmisten aktiivista kansalaisuutta yhteiskunnissamme
Virallisen pohjoismaisen tasa-arvoyhteistyön avulla on pyritty jo yli neljänkymmenen
vuoden ajan nostamaan Pohjoismaat yhdeksi maailman tasa-arvoisimmista
alueista. Vuonna 2020 tasa-arvoyhteistyötä täydennettiin uudella virallisella
yhteistyöalueella, HLBTI-alan yhteistyöllä.
Vuonna 2024 Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa on Ruotsi. Ruotsin puheenjohtajuuskauden teemoja sosiaali- ja terveysalalla ovat mm. ennaltaehkäisevä kansanterveystyö, terveydenhuollon kriisivarautuminen ja sosiaalivakuutuskysymykset.
Puheenjohtajuus siirtyy Suomelle vuonna 2025. Puheenjohtajuusohjelmassaan Suomi ja Ahvenanmaa painottavat yhtenäistä, kilpailukykyistä ja kestävää Pohjolaa, yhteiskuntaturvallisuutta sekä lapsia ja nuoria.
- Sosiaali- ja terveyssektorilla nostetaan esiin:
- Pohjoismaiden yhteistä varautumista häiriötilanteisiin
- Digitalisaatiota
- Vammaisten henkilöiden oikeuksia
- Sosiaalista luottamusta
- Yhteiskuntien yhtenäisyyttä.
Tasa-arvo- ja HLBTI-sektorin teemoina ovat vuonna 2025:
- YK:n Pekingin toimintaohjelman 30-vuotisjatkoaskeleet
- anti-gender-liikehdintään vastaaminen
- sukupuolistunut väkivalta
- samapalkkaisuus
- miehet ja maskuliinisuus
- HLBTI-ihmisten hyvinvointi.
Sosiaali- ja terveyssektorilla sekä tasa-arvo- ja HLBTI-sektorilla edistetään lisäksi Pohjoismaiden ja Baltian maiden välistä yhteistyötä.
Pohjoismaiset sopimukset
Pohjoismaiden yhteistyönä on laadittu Pohjoismaiden sosiaaliturva- ja sosiaalipalvelusopimukset. Niillä helpotetaan Pohjoismaiden kansalaisten liikkumista maiden välillä.
Eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien ja eläinlääkäreiden yhteisiä työ-markkinoita koskeva sopimus auttaa vaihtamaan ammattihenkilöiden liikkuvuuteen ja potilasturvallisuuteen liittyviä tietoja Pohjoismaiden välillä.
Yhteispohjoismaisessa terveydenhuollon valmiussopimuksessa Pohjoismaat sitoutuvat kansalliset tarpeet huomioon ottaen keskinäiseen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöhön kriisi- ja katastrofitilanteissa. Maat sitoutuvat muun muassa tiedottamaan toisilleen toimenpiteistään, kehittämään alan yhteistyötä ja tiedottamaan valmiusjärjestelmiensä muutoksista. Ne sitoutuvat edistämään muutenkin yhteistyötä poistamalla kansalliseen lainsäädäntöön sisältyviä esteitä, vaihtamalla kokemuksia sekä tekemällä koulutus- ja harjoitusyhteistyötä.
Pohjoismaiden terveysministerit allekirjoittivat maaliskuussa 2022 Stavangerissa yhteisen julkilausuman, jonka tavoitteena on vahvistaa terveyshätätilanteisiin varautumista Pohjolassa.
Lisätietoja
Maria Waltari, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVY Puhelin:0295163337 Sähköpostiosoite: [email protected]
Mia Mäkinen, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö / KVY Puhelin:0295163075 Sähköpostiosoite: [email protected]