Iäkkäiden palvelut
Ikääntyville ja heidän omaisilleen on tarjolla tietokokonaisuus elämäntilanteeseen liittyvistä asioista ja julkishallinnon palveluista Suomi.fi-portaalissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut yhdessä Kuntaliiton kanssa laatusuosituksen, jonka tavoitteena on turvata hyvä ikääntyminen ja vaikuttavat palvelut niitä tarvitseville iäkkäille henkilöille.
Iäkkäiden palveluja ja etuuksia koskeva lainsäädäntö
Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee ikääntyneen väestön palvelujen kehittämisen suuntaviivat, valmistelee lainsäädännön ja ohjaa uudistusten toteuttamista.
Laki oikeuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin pääsääntöisesti niiden tarpeen mukaan, ei erityisesti henkilön iän mukaan.
Hoitajamitoitus
Vuoden 2025 alusta alkaen henkilöstömitoitus iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisissa palveluissa on ollut 0,6 hoitajaa asiakasta kohden.
Lakisääteisen vähimmäishenkilöstömitoituksen keskeinen tavoite on turvata iäkkäiden henkilöiden oikeutta välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä toteuttaa iäkkäiden henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa.
Lakiin ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista lisättiin vuonna 2020 velvoite vähintään 0,7 työntekijän henkilöstömitoituksesta asiakasta kohti iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisissa palveluissa.
Henkilöstömitoitusta koskevan säännöksen oli tarkoitus tulla voimaan täysimääräisesti 1.4.2023 päättyneen siirtymäajan jälkeen. Henkilöstömitoitukseen on tehty useita muutoksia sen voimaantulon jälkeen.
1.1.2025 voimaan tulleen muutoksen (741/2024) myötä toteutuneen henkilöstömitoituksen on oltava vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti.
Valviran ja THL:n vastuut iäkkäiden ihmisten palveluissa
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on sosiaalihuollon valtakunnallinen ohjaus- ja valvontaviranomainen. Se ohjaa aluehallintovirastoja niin, että iäkkäiden palveluiden valvonta ja siihen liittyvä ohjaus olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa tietoa iäkkäiden palveluista ja heidän toimintakyvystään ja -edellytyksistään.
Lisätietoja
Satu Karppanen, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163549 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
Seija Viljamaa, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163609 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
Ajankohtaista
Hallitus esittää iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen tasoksi 0,6
STM pyytää lausuntoja iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen keventämisestä
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitus pysyy nykyisellään 1.1.2028 asti
Kysymyksiä ja vastauksia hoitajamitoituksesta
-
Henkilöstön vähimmäismitoituksen muutoksesta huolimatta jokaisen yksikön mitoituksessa on aina otettava huomioon asukkaiden yksilöllinen palvelutarve. Asiakasrakenteen vaatiessa mitoituksen on oltava korkeampi.
Vanhuspalvelulain mukaan iäkkäiden palvelujen toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat toimintayksikön palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelun tarvetta ja joka turvaa heille laadukkaat palvelut.
-
Palveluntuottaja voi muuttaa vuoden 2025 aikana ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoitusta ilman hakemusta ja Valviran päätöstä rekisteröinnin muutoksesta. Palveluntuottajan on kuitenkin päivitettävä tekemänsä muutos valtakunnalliseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksikköjen rekisteriin. Palveluyksikön on huolehdittava, että mitoitus vastaa asiakkaiden toimintakyvyn edellyttämää palvelutarvetta.
Hyvinvointialueen on palvelujen järjestämisestä vastaavana tahona huolehdittava järjestämänsä palvelun asianmukaisuudesta.
-
Palveluiden sisällölle, laadulle tai turvallisuudelle asetettavat vaatimukset pysyvät ennallaan. Jokaisen yksikön mitoituksessa on aina arvioitava ja otettava huomioon asukkaiden yksilöllinen palvelutarve, palvelujen laatu ja asiakasturvallisuus.
Mitoituksen voi laskea vähimmäismitoitukseen ainoastaan niissä yksiköissä, joissa se on asiakasrakenteen perusteella mahdollista. Hallituksen esityksessä arvioitiin, että noin kolmasosa yksiköistä voisi alentaa mitoitustaan.
-
Vanhuspalvelulain 3 a pykälän 3 momentin mukaan työnantajan on huolehdittava, että toimintayksikössä on asiakkaiden tarpeisiin ja määrään nähden riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä jokaisessa työvuorossa. Siksi on mahdollista, että vähennykset kohdentuvat hoiva-avustajiin sekä viriketoiminnan ohjaajiin ja muihin vastaaviin asiakkaan sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitoon osallistuviin työntekijöihin, jotka eivät ole sote-ammattihenkilöitä.