Lastensuojelu
Lastensuojelulla on tarkoitus turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun.
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa lastensuojelun lainsäädännön valmistelusta sekä yleisestä ohjauksesta.
Hyvinvointialueet vastaavat lastensuojelupalvelujen järjestämisestä. Palvelut voivat olla itse tuotettuja tai ostettuja. Jos hyvinvointialue ostaa palvelut muualta, sen on valvottava palveluntuottajien toimintaa.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen liittyvillä toimilla ehkäistään varsinaisen lastensuojelun tarvetta. Ehkäisevällä lastensuojelulla tarjotaan apua ja tukea riittävän varhain, jolloin ehkäistään ongelmien syntymistä tai pahenemista. Tärkeä tehtävä ehkäisevän työn toteuttamisessa on neuvolalla, päivähoidolla ja koululla.
Lastensuojelulaki turvaa lapsen oikeudet
Lastensuojelusta on säädetty lastensuojelulaissa.
Lapsen oikeuksista on säädetty Suomen perustuslaissa. Suomea sitovat Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus. Niissä velvoitetaan lapsen edun asettamiseen etusijalle kaikessa viranomaistoiminnassa.
Lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistus
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistusta. Tavoitteena on turvata lasten oikeus tasapainoiseen kehitykseen ja erityiseen suojeluun. Palvelujen kokonaisuudesta halutaan nykyistä selkeämpi ja vaikuttavampi.
Uudistustyö koostuu kahdesta vaiheesta.
Ensimmäisessä vaiheessa selkeytettiin lastensuojelun visio ja luotiin uudistuksen suuntaviivat. Ensimmäiseen vaiheeseen kuului lisäksi eri uudistusvaihtoehtojen vaikutusten ennakkoarviointi, lainsäädännön oikeudellinen analyysi ja kansainvälinen vertailu. Myös nykyinen lainsäädäntö, siihen tehdyt muutokset sekä niiden vaikutukset analysoitiin. Syksyllä 2022 valmisteluun osallistettiin sidosryhmiä.
Konkreettiset lainsäädännön uudistukset tehdään vuodesta 2023 alkaen.
Lisätietoa uudistuksesta:
- Lastensuojelun kokonaisuudistuksen valmistelu - visiovaiheen raportti
- Loppuraportti: Asiakkaiden ääni lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksessa
- Visiotyö osoittaa lastensuojelun uudistustarpeet (tiedote)
- Lastensuojelun visio korostaa luottamusta ja vaikuttavuutta (tiedote)
- Webinaaritallenne: Lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksen 1. vaihe – Lastensuojelun visio, 1.3.2023
- Webinaarin esitysmateriaali, 1.3.2023
- Vanhempien ääntä kuullaan, kun lastensuojelun lainsäädäntöä uudistetaan (tiedote)
- Lapset ja nuoret antoivat joulutodistuksen lastensuojelulle (tiedote)
- Kohti tulevaisuuden lastensuojelua (kolumni)
- Webinaaritallenne lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksesta – Missä mennään? 30.8.2022
- Lastensuojelun kokonaisuudistuksen tavoitteena on turvata lasten hyvinvointi ja kehitys (tiedote)
- Mediatilaisuuden materiaali, 18.5.2022
Lastensuojelua koskevia ohjeita ja julkaisuja
Sijaishuoltopaikasta luvatta poissa olevat lapset (hatkalaiset)
Sosiaali- ja terveysministeriö, Poliisihallitus ja Hätäkeskuslaitos ovat koonneet eri toimijoille taulukkomuotoisen ohjeen sijaishuoltopaikasta luvatta poissa olevan lapsen palauttamiseksi. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ollut mukana työskentelyssä.
Lastensuojelun laatusuositus
Lastensuojelun laatusuositus tukee lastensuojelupalvelujen toteuttamista, arviointia, kehittämistä ja johtamista.
Lastensuojelun vaiheet
Ehkäisevä lastensuojelu
Ehkäisevää lastensuojelutyötä on kunnan peruspalveluissa, kuten äitiys- ja lastenneuvolassa sekä muussa terveydenhuollossa, päivähoidossa, perhekeskuksissa, opetuksessa ja nuorisotyössä, annettava erityinen tuki. Lapsilta ja perheiltä ei tällöin edellytetä lastensuojelun asiakkuutta, vaan työtä tehdään osana lapsille, nuorille ja perheille tarkoitettuja palveluja.
Lastensuojeluilmoitus ja lastensuojelutarpeen selvitys
Lastensuojeluasia tulee vireille sosiaalitoimessa esimerkiksi hakemuksella tai ilmoituksella. Kiireellinen lastensuojelun tarve arvioidaan heti. Muissa tapauksissa sosiaalityöntekijä arvioi seitsemän arkipäivän kuluessa, onko tehtävä lastensuojelutarpeen selvitys.
Lastensuojelun asiakkuus alkaa, kun sosiaalitoimessa on ryhdytty kiireellisiin lastensuojelutoimenpiteisiin tai lastensuojelutarpeen selvityksen tekemisestä on tehty päätös.
Lastensuojelun asiakkaana oleva lapsi saa oman sosiaalityöntekijän. Hyvinvointialue on velvollinen järjestämään lapselle ja hänen perheelleen ne sosiaalihuollon palvelut, jotka lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä arvioi asiakassuunnitelmassa välttämättömiksi lapsen terveyden ja kehityksen kannalta.
Avohuolto
Jos kasvuolot tai lapsi itse vaarantavat lapsen terveyttä tai kehitystä, on aloitettava viipymättä avohuollon tukitoimet. Avohuollon tukena voidaan järjestää esim. terapiaa, tukihenkilö, perhetyötä, vertaisryhmätoimintaa tai virkistystoimintaa.
Kiireellinen sijoitus
Jos lapsi on välittömässä vaarassa tai muutoin kiireellisen sijoituksen ja sijaishuollon tarpeessa, hänet voidaan sijoittaa kiireellisesti.
Huostaanotto
Jos kasvuolot tai lapsi itse vaarantavat vakavasti lapsen terveyttä tai kehitystä, eivätkä avohuollon tukitoimet ole sopivia, mahdollisia tai riittäviä, lapsi on otettava huostaan. Huostaanotto voidaan toteuttaa kuitenkin vain, jos sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.
Ennen lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle on selvitettävä lapselle läheisten henkilöiden mahdollisuudet ottaa lapsi luokseen asumaan tai muutoin osallistua lapsen tukemiseen.
Sijaishuolto
Sijaishuollolla tarkoitetaan huostaanotetun, kiireellisesti sijoitetun tai hallinto-oikeuden väliaikaismääräyksen nojalla sijoitetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella.
Sijaishuolto voidaan järjestää perhehoitona sijaisperheessä tai laitoshuoltona lastenkodissa, koulukodissa tai muussa lastensuojelulaitoksessa.
Jälkihuolto
Sijaishuollon tai puoli vuotta kestäneen avohuollon tukitoimena tehdyn sijoituksen jälkeen lapsi tai nuori on oikeutettu jälkihuollon tukitoimiin. Jälkihuoltoa voidaan järjestää myös muille lastensuojelun asiakkaina olleille nuorille.
Lastensuojelun jälkihuollon ikäraja on laskettu 23 vuoteen. Muutos tulee voimaan 1.1.2024 puolen vuoden siirtymäajalla.
Jälkihuollon tukitoimia ovat esimerkiksi asumisen järjestäminen opintoja varten tai sosiaaliohjaajan antama tuki.
Lisätietoja
Susanna Hoikkala, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Lapset ja nuoret -yksikkö / LANU Puhelin:0295163482 Sähköpostiosoite: [email protected]
Tiina Muinonen, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Lapset ja nuoret -yksikkö / LANU Puhelin:0295163185 Sähköpostiosoite: [email protected]