Sosiaaliturvauudistus
Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena on ihmisen näkökulmasta nykyistä selkeämpi ja joustavampi järjestelmä, joka kannustaa työntekoon ja mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa. Tavoitteena on sosiaaliturvan rakenteellinen ja toiminnallinen kehittäminen pitkällä aikavälillä.
Sosiaaliturvauudistusta toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti hallituksen omien sosiaaliturvan uudistamista koskevien hankkeiden sekä parlamentaarisen sosiaaliturvakomitean työn kautta. Sosiaaliturvauudistusta tehdään vaiheittain. Eri osat voivat valmistua ja tulla voimaan eri aikatauluilla.
Miten sosiaaliturvauudistus etenee?
Uudistusta valmistelee parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea, joka työskentelee vuosina 2020–2027. Sosiaaliturvakomitean ensimmäinen toimikausi päättyi keväällä 2023. Komitean kokoonpanoa ja tehtäviä muutettiin sen toiselle toimikaudelle syksyllä 2023.
Komitean tehtävänä on tehdä ehdotuksia ja aloitteita sosiaaliturvan uudistamiseksi sekä toteuttaa niitä koskevat esiselvitykset ja arvioinnit. Komitea linjaa tulevaisuuden sosiaaliturvan visiosta ja periaatteista. Se käsittelee perusturvaa, ansioturvaa, vähimmäisturvaa sekä niiden välistä yhteyttä ja rahoitusta, ja lisäksi palvelujen nykyistä parempaa yhteensovittamista etuuksiin.
Työssä otetaan huomioon elämäntilanteiden moninaisuus ja niiden muutokset sekä siirtymät etuudelta toiselle. Komitea ei käsittele vanhuuseläkkeitä.
Toisella kaudellaan sosiaaliturvakomitea käsittelee etuuksien yksilö- ja perhekohtaisuutta, sosiaaliturvaetuuksien yhdistelmiä sekä sosiaaliturvan tasoa. Lisäksi sosiaaliturvakomitea arvioi miten eri etuudet ja palvelut vastaavat ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin.
Sosiaaliturvakomitea seuraa yleistuen valmistelun etenemistä.
Sosiaaliturvakomitean välimietintö
Sosiaaliturvakomitean ensimmäisen kauden työn kokoava välimietintö hyväksyttiin sosiaaliturvakomitean kokouksessa 30.1.2023. Välimietintö sisältää komitean 31 ehdotusta tuleville hallituksille sosiaaliturvan uudistamiseksi sekä linjaukset komitean toisen kauden työlle.
Sosiaaliturvauudistuksen tietopohja
Sosiaaliturvauudistuksen tietopohja kokoaa sosiaaliturvakomitean päätöksenteon taustalla olevaa aineistoa. Siihen sisältyvät esimerkiksi julkaisut, raportit, tutkimus- ja selvitysmateri-aalit, vaikutusarviot sekä laskentamallit, joita komitea tuottaa, tilaa tai käyttää uudistuksen valmistelussa ja päätöksenteossa. Tietopohja karttuu uudistuksen edetessä. Tutustu tieto-pohjaan: Sosiaaliturvauudistuksen tietopohja
Sosiaaliturvakomitean julkaisuja
Sosiaaliturvakomitean julkaisusarja käynnistyi kesällä 2020. Julkaisusarjassa on julkaistu seuraavat julkaisut:
- Työmarkkinatuen historia: Työmarkkinatukea koskevan lainsäädännön kehitys ja tavoitteet (Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2023:3)
Kirjoittajina Marjaana Maisonlahti, Jukka Laaksonen, Tuomas Pulkkinen - Sosiaaliturvakomitean välimietintö
- Lasten ja perheiden sosiaaliturvan nykytila, haasteet ja tulevaisuus: Lasten ja perheiden sosiaaliturva ja palvelut -työryhmän loppuraportti (Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2023:2)
Lasten ja perheiden sosiaaliturva ja palvelut -työryhmä - Selvitys sosiaaliturvan vaihtoehtoisista järjestämistavoista (Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2023:1)
Vaihtoehtoisten järjestämistapojen selvitystyöryhmä - Työelämän ja työmarkkinoiden muutos: Haasteita ja kehittämistarpeita sosiaaliturvan uudistamiselle (Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2022:7)
Kirjoittajina Alasoini, Tuomo; Joensuu, Matti; Juvonen-Posti, Pirjo; Järnefelt, Noora; Riekhoff, Aart-Jan; Toivio, Pauliina; Turunen, Jarno - Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden rajat sosiaalipolitiikan uudessa paradigmassa (Sosiaaliturvakomitean julkaisuja 2022:6)
Kirjoittajina Lehto, Markku; Liukko, Jyrki ja Moisio, Pasi
Lisätietoja
Essi Rentola, johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto / SVO, Etuusyksikkö / ETU Puhelin:0295163155 [email protected]
Milja Tiainen, hallitusneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto / SVO, Etuusyksikkö / ETU Puhelin:0295163579 [email protected]