Terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelma

terveys-ja-hyvinvointialan-kasvuohjelma

Terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelman tavoitteena on tukea hyvinvointialueita uudistumaan niin, että ne voivat paremmin edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta. Ohjelma tuo yhteen hyvinvointialueet, yritykset ja tutkijat, jotta ne voivat yhdessä kehittää ja hyödyntää alan parhaat käytännöt ja uusimman teknologian. Samalla ohjelma vahvistaa Suomen asemaa terveys- ja hyvinvointialan huipputeknologian edelläkävijänä.

Terveys- ja hyvinvointiala kasvaa maailmalla nopeasti. Kehitys keskittyy erityisesti terveysjärjestelmien digitalisaatioon, datatalouteen ja yksilöllisiin hoitomuotoihin. Alan taloudellinen potentiaali on merkittävä, mutta kansainvälinen kilpailu on kovaa. Siksi kasvuohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta kansainvälisesti tunnettu ja houkutteleva kohde terveys- ja hyvinvointialan tutkimukselle, kehittämiselle, innovaatiolle ja investoinneille. Lisäksi ohjelma tukee suomalaisten terveysalan yritysten kansainvälistymistä, jotta ne voivat laajentaa toimintaansa ja vahvistaa kilpailukykyään maailmanmarkkinoilla.

Ohjelma pyrkii myös vastaamaan terveys- ja hyvinvointialan globaaleihin haasteisiin, kuten palvelujen saatavuuteen, vaikuttavuuteen ja kustannustehokkuuteen sekä henkilöstön riittävyyteen.

Ohjelma on osa hallitusohjelmaa.

Ohjelma vahvistaa terveys- ja hyvinvointialan tuottavuutta

Ohjelman keskeiset toimenpiteet:

  • Tiivistetään hyvinvointialueiden, yritysten, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja start-upien TKI-yhteistyötä.
  • Markkinoidaan suomalaista osaamista, teknologiaa ja tutkimusta kansainvälisesti.
  • Tehdään alasta kilpailukykyisempi kansainvälisillä markkinoilla.
  • Vahvistetaan hyvinvointialueiden roolia TKI-toiminnassa ja edistetään uusien ratkaisujen käyttöönottoa.
  • Päivitetään ohjelman toimenpiteitä joustavasti, koska toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja teknologinen kehitys etenee kiihtyvää vauhtia.

Pääteemat terveys- ja hyvinvointialan kasvun vauhdittamisessa: Tavoitteet, ohjaus ja kannustimet: Huolehditaan siitä, että TKI-toiminnan tavoitteet, ohjaus ja kannustimet tukevat terveys- ja hyvinvointialan osaamista, kasvua, uudistumista ja vaikuttavuutta. Vienti ja kaupallistaminen: Rakennetaan Suomesta TKI-toiminnan kärkimaa, tunnistetaan viennin ja osaamisen vahvuudet, edistetään ratkaisujen laajentamista ja markkinoille pääsyä sekä houkutellaan kansainvälisiä investointeja. Rakenteet ja menettelytavat: Uudistetaan rakenteita ja toimintamalleja, jotta infrastruktuureja, tutkimusta, dataa, digitalisaatiota, teknologiaa ja tekoälyä voidaan hyödyntää laajasti sekä TKI-toiminnassa että yhteiskunnassa. Yhteistyö ja kokeilukulttuuri: Luodaan edellytykset sille, että kansalliset ja kansainväliset ekosysteemit, yhteistyöverkostot ja rohkea kokeilukulttuuri vahvistavat alan osaamista, kasvua ja uudistumista. Toimialan veto- ja pitovoima: Varmistetaan, että Suomen terveys- ja hyvinvointiala houkuttelee ja sitouttaa TKI-osaajia, ja että heille tarjotaan mahdollisuuksia kansainvälistymiseen, kasvuun ja osaamisen kehittämiseen.

Saat kuvasta isomman versio, kun klikkaat sitä.

Ohjelmaa tehdään yhteistyössä – muun muassa yritykset vahvasti mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi ohjelman kokonaisuuksia ja toimenpiteitä. Ohjelma on jatkoa työ- ja elinkeinoministeriön toteuttamalle Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategialle vuodelta 2014.

Ohjelmaa edistetään sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön sekä ulkoministeriön välisenä yhteistyönä. Jokaisella ministeriöllä on omia toimiaan, joilla pyritään hallitusohjelman mukaisiin tavoitteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla ohjelmassa olevat toimet:

  1. Hyvinvointialueiden TKI-toiminnan vahvistaminen 
  2. Sote-alan tutkimus- ja kehittämistoiminnan lainsäädännön selkiyttäminen 
  3. Kansallisten osaamiskeskittymien toimintojen vakiinnuttaminen 
  4. Digitaalisten ratkaisujen kaupallistamisen mahdollisuuksien parantaminen
  5. Digitaalisten hoitomuotojen korvattavuusmallin pilotointi
  6. Yhteistyön lisääminen kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa

Ohjelman toiminnassa ovat mukana myös kotimaiset ja kansainväliset yritykset, Sitra, Suomen Akatemia, Business Finland, hyvinvointialueet sekä korkeakoulut.

Viralliselta nimeltään ohjelma on Terveys- ja hyvinvointialan kasvua ja uudistumista vauhdittava tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-ohjelma.

Lisätietoja

Päivi Sillanaukee, ohjelmajohtaja 
sosiaali- ja terveysministeriö, Kansliapäällikkö, Kansliapäällikön alaiset Puhelin:0295163356   Sähköpostiosoite:


Outi Forsström, hankepäällikkö 
sosiaali- ja terveysministeriö, Strategia- ja talousyksikkö / STAR, Arviointiryhmä / ARVI Puhelin:0295163080   Sähköpostiosoite:


Pauliina Hyrkäs, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Strategia- ja talousyksikkö / STAR, Arviointiryhmä / ARVI Puhelin:0295163405   Sähköpostiosoite:


Riikka Hauhtonen, projektisuunnittelija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Strategia- ja talousyksikkö / STAR, Arviointiryhmä / ARVI Puhelin:0295163046   Sähköpostiosoite: