Lapsia, nuoria ja perheitä koskevaa lainsäädäntöä
Perhevapaat
Oikeuksista vanhemmuuden vuoksi maksettaviin päivärahoihin säädetään sairausvakuutuslaissa. Laissa on säädökset äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainrahasta. Laissa on myös säädökset sairasta lasta hoitavalle vanhemmalle maksettavasta ansionmenetystä korvaavasta hoitorahasta.
- Työsopimuslaki 55/2001Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Sairausvakuutuslaki 1224/2004Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Lasten päivähoito
Varhaiskasvatus korvaa käsitteen päivähoito. Varhaiskasvatus on osa kasvatus- ja koulutuspalveluja ja kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle.
Kotihoidon tuesta ja yksityisen hoidon tuesta säädetään laissa lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta.
Nuoret työntekijät
Alle 18-vuotiaiden nuorten työntekijöiden työehdoista, työturvallisuudesta ja työajoista säädetään laissa ja asetuksessa nuorista työntekijöistä.
Perheneuvonta ja -sovittelu
Kasvatus ja perheneuvonnan järjestäminen on kunnan tehtävä. Siitä säädetään sosiaalihuoltolaissa. Kunta on avioliittolain mukaan velvollinen järjestämään perheasiainsovittelua. Kunta voi myös ostaa palvelun. Sovittelua ohjaa ja valvoo lääninhallitus. Avioliittolaki on oikeusministeriön vastuulla.
- Sosiaalihuoltolaki 1301/2014Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Avioliittolaki 234/1929Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Lastensuojelu
Lastensuojelulaki velvoittaa hyvinvointialueet järjestämään ehkäisevää lastensuojelua sekä esiintyvän tarpeen mukaisesti lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelua. Laissa on säädökset ilmoitusvelvollisuudesta, lastensuojelutarpeen selvityksestä, menettelytavoista lapsen huostaanotossa ja sijoituksessa sekä jälkihuollosta.
Sijaishuoltoa toteuttavasta perhehoidosta säädetään perhehoitolaissa.
- Lastensuojelulaki 417/2007Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Perhehoitolaki 263/2015Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Adoptio
Adoptiosta säädetään adoptiolaissa ja siihen liittyvässä asetuksessa. Kansainvälisestä lastensuojelu- ja adoptioyhteistyöstä on myös yleissopimus, Haagin sopimus, joka on saatettu Suomessa voimaan asetuksella.
- Adoptiolaki 22/2012Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Asetus adoptiosta 202/2012Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Lasten oikeudellinen asema
Lapsen oikeudesta isään, isyyden selvittämisestä ja vahvistamisesta säädetään isyyslaissa. Äitiyslakia sovelletaan äitiyden toteamiseen ja vahvistamiseen sekä äitiyden kumoamiseen. Isyyslaki ja äitiyslaki ovat oikeusministeriön vastuulla.
- Isyyslaki 11/2015Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Äitiyslaki 253/2018Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Laissa ja asetuksessa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta säädetään, miten lapsen huolto järjestetään, jos vanhemmat eivät asu yhdessä sekä siitä, miten erimielisyydet ratkaistaan. Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen toimeenpanosta on oma lakinsa ja asetuksensa. Näistä vastaa oikeusministeriö.
Lasten elatus
Laki lapsen elatuksesta velvoittaa molemmat vanhemmat huolehtimaan lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Laissa ja siihen liittyvässä asetuksessa säädetään menettelytavoista, jos jompikumpi vanhemmista laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai siitä ei päästä yksimielisyyteen.
Jos elatusvelvollinen ei maksa elatusapua, lapselle maksetaan elatustukilain mukaan elatustukea.
- Laki lapsen elatuksesta 704/1975Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Elatustukilaki 580/2008Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Neuvolatoiminta, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä lasten ja nuorten ehkäisevä suun terveydenhuolto
Lasta odottavien naisten ja perheiden sekä alle kouluikäisten lasten, oppilaiden ja heidän perheidensä sekä opiskelijoiden terveysneuvonnan ja terveystarkastusten tulisi olla suunnitelmallista ja tasoltaan yhtenäistä kunnallisessa terveydenhuollossa.