- Kaikki hankkeet
- Sote-uudistus
- Sosiaaliturvauudistus
- Työkykyohjelma
- TYÖ2030 - Työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma
- Mielenterveysstrategia
- Kuntoutuksen uudistus
- Lapsistrategia
- Perhevapaauudistus
- Yksilöllistetty lääketiede
- Lääkeasioiden uudistus
- Palvelusetelikokeilu
- Hyteairo
- Työelämän mielenterveysohjelma
- Asunnottomuutta vähentävien sote-palvelujen kehittäminen
- Kansallinen ikäohjelma
Suomen sosiaaliturvajärjestelmä
Miten oikeus sosiaaliturvaan määräytyy? Miten sosiaaliturva rahoitetaan ja mitä se maksaa? Tutustu tällä sivulla perustietoihin Suomen sosiaaliturvasta. Materiaali on osa sosiaaliturvauudistuksen tietopohjaa.
Kaavioiden, kuvien ja taulukoiden tekstivastineet
Taulukoiden tiedot excel-tiedostona
Sosiaaliturva Suomessa
Oikeus joihinkin sosiaaliturvaetuuksiin ja -palveluihin syntyy asumisen perusteella, kun taas toiset perustuvat työskentelyyn. Asumisen perusteella syntyy oikeus esimerkiksi Kelan etuuksiin ja kuntien tarjoamiin terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä perustoimeentulotukeen. Työskentelyyn perustuvaa sosiaaliturvaa ovat puolestaan työeläkkeet sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutus. Työttömyysturva on sekä asumiseen että työskentelyyn perustuvaa.
Sosiaalinen turvaverkko
Sosiaaliturvaetuudet ja -palvelut nivoutuvat toisiinsa. Monissa etuuksissa on sekä perusturva- että ansioturvaosuudet. Sosiaaliturvalla on useita toimeenpanijoita, ja osassa sosiaalista turvaverkkoa monet eri toimijat toimivat saman kokonaisuuden parissa. Hakija asioi tilanteestaan riippuen eri toimeenpanijoiden kanssa.
Sosiaaliturvajärjestelmän rahoitus
Sosiaali- ja terveyspalvelut rahoitetaan pääasiassa kuntien veroilla, valtionosuuksilla sekä asiakasmaksuilla. Ansioperusteiset etuudet rahoitetaan pääasiassa vakuutusmaksuilla, joita maksavat työntekijät ja työnantajat. Perusturvaetuudet rahoitetaan pääasiassa veroilla.
Sosiaaliturvan menot olivat 70,2 miljardia euroa vuonna 2018
Sosiaaliturvan kokonaismenot olivat vuonna 2018 noin 70,2 miljardia euroa. Vanhuuteen liittyvät menot on suurin luokka, toiseksi suurin on sairauteen ja terveyteen liittyvät menot.
Sosiaaliturvan menot pääryhmittäin vuosina 1980–2018, miljardia euroa
Sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet vuoden 1980 reilusta viidestä miljardista eurosta vuoden 2018 hieman yli 70,2 miljardiin euroon. Vanhuuteen liittyvät menot ovat suurin luokka ja sen kasvu on myös ollut huomattavinta.
Sosiaaliturvan rahoituksen jakautuminen vuosina 1995–2018
Sosiaaliturvan rahoittavat pääosin valtio, kunnat, työnantajat ja työntekijät.