Yksilöllistetty lääketiede luo edellytyksiä vaikuttavammalle hoidolle
Yksilöllistetty lääketiede edistää yksilön terveyttä ja hyvinvointia hyödyntämällä tutkimusta, uusia teknologioita ja entistä laajempia tietovarantoja.
Tavoitteena on ehkäistä sairauksia sekä parantaa diagnostiikkaa ja hoitojen vaikuttavuutta. Samalla varmistetaan yksilön tietosuoja ja tuetaan ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada hoitoa ja vaikuttaa omaan terveyteensä.
Yksilöllistetty lääketiede -hankkeen tavoitteena on, että genomikeskus, kansallinen syöpäkeskus, kansallinen neurokeskus, lääkekehityskeskus sekä biopankkeja yhdistävä osuuskunta vakiinnuttavat toimintamallinsa ja rahoituksensa Suomessa vuosina 2021 - 2023. Niiden avulla toimeenpannaan terveysalan kasvustrategiaa ja vahvistetaan kansallista tutkimusta, kehitystä ja innovaatiotoimintaa.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa todetaan, että Suomi kehittyy tutkimus- ja innovaatioympäristönä nykyisiä tutkimuksen ja kehittämisen ekosysteemejä vahvistamalla, julkisen ja yksityisen sektorin innovaatiokumppanuusmallia kehittämällä sekä jatkamalla terveysalan kasvustrategian mukaisten toimenpiteiden täytäntöönpanoa.
Kasvustrategia on valmisteltu yhteistyössä kolmen ministeriön (STM, OKM, TEM) ja tutkimus- ja innovaatiorahoittajien kanssa (Business Finland ja Suomen Akatemia).
Kasvustrategian toimeenpano
Kasvustrategian tavoitteena on parantaa ihmisten terveyttä ja hyvinvointia mm. tutkimuksen ja teknologian kehityksen luomien mahdollisuuksien kautta. Samalla tavoitteena on, että Suomesta tulee kansainvälisesti tunnettu terveysalan liiketoiminnan sekä hyvinvoinnin, terveyden ja uudistuvien palveluiden kärkimaa.
Näiden tavoitteiden edistämiseksi sosiaali- ja terveysministeriö tukee kansallisten osaamiskeskusten perustamista ja niiden toiminnan käynnistymistä muun muassa valtionavustuksilla:
- Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Itä-Suomen yliopistolle valtionavustusta Kansallisen neurokeskuksen perustamisvaiheen valmisteluun joulukuussa 2019.
- Kansallisen syöpäkeskuksen koordinoivan yksikön perustamiseen ja alueellisten syöpäkeskusten toiminnan käynnistymisen tukemiseen avattiin valtionavustushaku joulukuussa 2019.
- Julkisten biopankkien toimintojen yhtenäistämistä varten avattiin valtionavustushaut kesäkuussa 2020 ja syyskuussa 2021.
Aineistoja terveysalan kasvustrategiasta
- Kestävää kasvua ja hyvinvointia – Tiekartta 2020-2023: Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia (Valtioneuvoston julkaisu 12/2020)
- Päivitetty tiekartta: Terveysalan uusilla innovaatioilla tavoitellaan hyvinvointia ja kilpailukykyä (tiedote 12/2020)
- Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian väliarviointi
(17.1.2019) - Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian tiekartta 2016-2018 (TEM oppaat 7/2016)
- Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia (TEM raportteja 12/2014)
- Terveysalan kasvustrategian esittely työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla
Tiedotteet ja uutiset
Valtionavustushaku biopankkien, kansallisen neurokeskuksen ja kansallisen syöpäkeskuksen toimintoihin
STM valtioneuvoston istunnossa 21.3.2024
Eija Pelkonen jatkaa Fimean ylijohtajana
Biopankkilaki päivitetään vastaamaan yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimuksia
Parempaa terveyttä genomitiedon avulla - genomistrategia on päivitetty
Hallituksen esitys Genomikeskuksen perustamisesta eduskuntaan
EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakidesin vierailun aiheena muun muassa apu Ukrainalle ja ukrainalaisille
Genomilain lausuntoyhteenveto valmistunut
Kansallinen lääkekehityskeskus Oy on perustettu, Syöpäkeskukselle 2,85 miljoonan euron valtionavustus
Hallituksen esitys genomilaiksi uudistettu – lakiesitys lausunnolle
Muualla verkossa
EU pj-kauden virallinen oheistapahtuma Genomics and Personalised Medicine in Public Health -seminaari Brysselissä 10.10.2019
Kolumni 19.12.2019 Suomen EUPJ-kauden sivuilla: Teknologian avulla voidaan rakentaa hyvinvointia ja kestävää kasvua
Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin kolumni 11.11.2019: Sosiaali- ja terveysalan kas-vustrategia luo huomisen terveyttä ja kestävää kasvua