Usein kysyttyjä kysymyksiä eräiden Kelan maksamien etuuksien alaikärajojen nostamisesta 16 vuodesta 18 vuoteen
Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan ja Kelan kuntoutusrahaetuuksien sekä vammaisetuuksien ikärajan nostamisesta 16 vuodesta 18 vuoteen sekä työttömyysturvan alle 18-vuotiaille maksamisen poikkeusten vähentämisestä.
Yleiset
-
Kelan maksaman työkyvyttömyyseläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan, osasairauspäivärahan ja Kelan maksamien kuntoutusrahaetuuksien (eli kuntoutusrahan, nuoren kuntoutusrahan, eläkkeensaajan kuntoutusrahan, osakuntoutusrahan, kuntoutusrahan lisäksi maksettavan ylläpitokorvauksen sekä harkinnanvaraisen kuntoutusavustuksen) alaikäraja ehdotetaan nostettavaksi 16 vuodesta 18 vuoteen.
Työttömyysetuuksien maksamiseen soveltuu jo nyt pääsääntöisesti 18 vuoden alaikäraja. Ikärajan osalta säädettyjä poikkeuksia, jotka eräissä tapauksissa sallivat työttömyysetuuden maksamisen alle 18-vuotiaalle, ehdotetaan rajattavaksi siten, että työttömyysetuutta ei enää voitaisi maksaa oppivelvollisuutensa suorittamisen keskeyttäneelle alaikäiselle henkilölle.
Kelan maksamia vammaisetuuksia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vammaistukea jatkossa maksettaisiin alle 18-vuotiaalle lapsen vammaistukena sekä 18 vuotta täyttäneelle aikuisen vammaistukena. Eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaa nostettaisiin vastaavasti 18 vuoteen. Vammaisetuuksien saajat siirtyisivät näin ollen jatkossa aikuisille tarkoitettujen etuuksien piiriin 18 vuoden iässä nykyisen 16 vuoden iän sijasta.
-
Esityksen tavoitteena on selkeyttää etuusjärjestelmää. Ehdotettavat muutokset lisäisivät perusturvajärjestelmän johdonmukaisuutta suhteessa alaikäisten nuorten oikeudellista asemaa määritteleviin keskeisiin velvollisuuksiin eli nuoren oppivelvollisuuteen sekä hänen vanhempiensa elatusvelvollisuuteen.
Ehdotettavien muutosten myötä sääntely vastaisi nykyistä paremmin täysi-ikäisyyden laissa säädettyä rajaa, vakiintunutta käsitystä täysi-ikäiseksi tulemisen merkityksestä sekä lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain mukaista huoltovelvollisuutta.
Esityksellä tavoitellaan myös julkisen talouden tasapainottamista.
-
Ehdotettavien muutosten arvioidaan vähentävän julkisen talouden menoja vuositasolla yhteensä noin 48,5 miljoonalla eurolla vuodesta 2027 alkaen. Vuosina 2025 ja 2026 säästöt olisivat tätä vähäisempiä, koska muutokset tulevat voidaan portaittain. Vuonna 2025 julkisen talouden menojen arvioidaan vähentyvän yhteensä noin 6,9 miljoonalla eurolla ja vuonna 2026 yhteensä noin 35,8 miljoonalla eurolla.
-
Lainmuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025. Vammaisetuuksista annetun lain muutokset on kuitenkin tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2027.
Muutos ei vaikuttaisi jo myönnettyihin etuuksiin.
Kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan ja Kelan kuntoutusrahaetuuksien osalta muutoksia sovellettaisiin siirtymäsäännösten nojalla vuonna 2009 ja sen jälkeen syntyneisiin. Työttömyysetuuksien osalta muutosta sovellettaisiin vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneisiin. Maksussa olevia vammaisetuuksia jatkettaisiin seuraavaan nykyisen lain mukaiseen tarkistukseen tai lakkaamiseen asti.
-
Vuonna 2009 tai myöhemmin syntyneillä nuorilla ei 16–17-vuotiaina olisi oikeutta saada kansaneläkettä, takuueläkettä, sairauspäivärahaa tai Kelan kuntoutusrahaetuuksia, ja vuonna 2008 tai myöhemmin syntyneiden 16–17-vuotiaiden nuorten oikeutta saada työttömyysetuuksia rajoitettaisiin nykyisestä. Tämä olisi nuoren ja hänen perheensä näkökulmasta heikennys. Voidaan kuitenkin pitää johdonmukaisena, että nuoren toimeentulo perustuu ensisijaisesti hänen vanhempiensa lakisääteiseen elatusvelvollisuuteen.
Nuorella voisi olla oikeus esimerkiksi opintotukeen, jos hän sairaudestaan tai työ- ja opiskelukykynsä rajoituksista huolimatta täyttää opintotuen saamisen edellytykset. Lisäksi nuorella voisi olla oikeus vammaistukeen, jos hän täyttää sen saamisen edellytykset. Vammaistuki on määrältään korkeampi etuus kuin eläkettä saavan hoitotuki, jota eläkkeellä olevat alaikäiset nuoret tällä hetkellä voivat saada.
Perheiden toimeentuloa tuettaisiin edelleen tarvittaessa muilla lakisääteisillä etuuksilla ja palveluilla.
-
Esitys on valmisteltu virkatyönä sosiaali- ja terveysministeriössä. Valmistelun yhteydessä on kuultu kansalaisjärjestöjä 6.6.2024 järjestetyssä kuulemistilaisuudessa.
Esitys on 26.6.2024 lähetetty lausuntokierrokselle Lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta, ja lausuntoja voi palvelussa antaa 7.8.2024 saakka.
Työkyvyttömyyseläke ja takuueläke
-
Työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen alle 18-vuotiaalle on jo tällä hetkellä harvinaista. Kun oppivelvollisuus koskee kaikkia nuoria pääsääntöisesti 18 vuoden ikään saakka, työkyvyttömyyseläkkeen maksamista oppivelvollisuuden ajalta ei voida pitää johdonmukaisena.
Nuorella voi olla oikeus vammaistukeen, jos hän täyttää sen saamisen edellytykset. Vammaistuki on määrältään korkeampi etuus kuin eläkettä saavan hoitotuki, jota eläkkeellä olevat alaikäiset nuoret tällä hetkellä voivat saada.
Perheiden toimeentuloa tuettaisiin edelleen tarvittaessa muilla lakisääteisillä etuuksilla ja palveluilla.
Kuntoutusraha ja nuoren kuntoutusraha
-
Kelan maksamisen kuntoutusrahojen (ml. nuoren kuntoutusraha) ikärajoja nostetaan vastaamaan jo aiemmin nostettua oppivelvollisuuden ikärajaa sekä vanhempien elatusvelvollisuutta huollettavistaan. Nuoren kuntoutusrahaa voidaan edelleen myöntää 18–20-vuotiaille.
Sairauspäiväraha
-
Alaikäisellä ei olisi enää jatkossa mahdollista saada sairauspäivärahaa sairastumisensa ajalta.
Jos sairastumisen aikana opiskelu on jossain määrin mahdollista, opintotukea voi edelleen saada opintotuen edellytysten mukaisesti. Opintojen etenemisestä riippuen opiskelijan tulee mahdollisesti vastata Kelan tekemään selvityspyyntöön opintojensa etenemisestä, jolloin Kela arvioi, täyttyvätkö opintotuen saamisen edellytykset.
Jos opiskelu keskeytyy, opintotuki lakkautetaan. Tällöin henkilöllä on tilanteestaan riippuen mahdollista hakea toimeentulotukea.
-
Vuoden 2025 alusta ei enää myönnettäisi sairauspäivärahaa alle 18-vuotiaille, jolloin myöskään työnantajilla ei olisi mahdollista saada alle 18-vuotiaiden työntekijöiden osalta sairauspäivärahaa sairausvakuutuslain 7 luvun 4 §:n 1 momentin perusteella siltä osin kuin työntekijällä on työsuhteen perusteella oikeus palkan tai sitä vastaavan korvauksen saamiseen sairauspoissaolon ajalta.
Työttömyysturva
-
Kyllä. Oppivelvollisuus päättyy alle 18-vuotiaana silloin, kun oppivelvollinen on tätä ennen hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnon tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun tutkinnon taikka niitä vastaavan Ahvenanmaalla suoritetun tai ulkomaisen koulutuksen. Näissä käytännössä melko harvinaisissa tilanteissa nuori voisi edelleen saada työttömyysetuutta alle 18-vuotiaana.
-
Ehdotettavan lainmuutoksen perusteena on se, että työttömyysetuutta ei näissä tilanteissa voida pitää henkilön elämäntilanteeseen soveltuvana etuutena. Kyseisissä tilanteissa alaikäinen nuori voi tällä hetkellä saada työttömyysetuutta ainoastaan työllistymistä edistävän palvelun ajalta. Tämä käytännössä vähentää niiden tilanteiden määrää, joissa oppivelvollisuutensa suorittamisen keskeyttänyt alaikäinen nuori tosiasiassa täyttää työttömyysetuuden myöntämisen edellytykset.
Vammaisetuudet
-
Eri etuuksien kohdalla hallituksen esityksessä ehdotettava voimaantuloajankohta on valittu sen mukaan, miten Kela etuuksien toimeenpanijana pystyy toteuttamaan muutokset etuusjärjestelmissään. Kela pystyy tekemään muutoksia vammaisetuuksien ratkaisujärjestelmiinsä siten, että voimaantulo on mahdollista vuoden 2027 alusta.
-
Jos henkilö ei saa sellaista eläkettä tai korvausta, jonka perusteella hänellä voisi olla oikeus eläkettä saavan hoitotukeen, henkilölle voidaan hakea 16 vuotta täyttäneen vammaistukea vuosille 2025 ja 2026. Vuodesta 2027 alkaen henkilölle voidaan hakea lapsen vammaistukea, jonka yläikäraja on 18 vuotta.
-
Vammaisetuuksien ikärajat muuttuvat vuoden 2027 alusta. Jos alle 16-vuotiaan vammaistuki on myönnetty alle 16-vuotiaalle 16-vuotiaaksi asti, lapsen huoltaja tai muu hakemiseen oikeutettu taho voi vuonna 2027 hakea lapselle uutta lapsen vammaistukea ikävuosille 16 ja 17. Kela arvioi, onko lapsen vammaistukeen oikeutta ja antaa hakemukseen päätöksen.
Lisätietoja
Hanna Tervahauta, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto / SVO, Etuusyksikkö / ETU Puhelin:0295163418 Sähköpostiosoite: [email protected]
Eva Aalto, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto / SVO, Eläke- ja yksityisvakuutusyksikkö / EVY Puhelin:0295163125 Sähköpostiosoite: [email protected]