Romanipolitiikka tähtää yhdenvertaisuuteen kaikilla elämän osa-alueilla
Suomen romanipoliittisen ohjelman yleisenä tavoitteena on edistää romanien osallisuutta, osallistumista ja yhdenvertaisuutta elämän eri osa-alueilla.
Ohjelma on kokonaisvaltainen toimenpideohjelma, ja se on valmisteltu yhteistyössä eri viranomaisten ja romanien kanssa. Valtioneuvosto on vahvistanut ohjelman.
- Suomen romanipoliittinen ohjelma 2023-2030 Rompo3 (Valto. fi)
- Plan för genomförande av Finlands program för romsk politik (Rompo3) 2023-2026 (Valto.fi)
- Implementation plan 2023-2026 for Finland´s National Roma Policy (Rompo3) (Valto.fi)
- Valtioneuvoston periaatepäätös Suomen romanipoliittisesta ohjelmasta 2023-2030 (STM/2023/11)
-
Suomi edistää romanien yhdenvertaisuutta, osallistumista ja osallisuutta (STM kolumni 14.3.2023)
-
Kolmas romanipoliittinen ohjelma tukee romanien osallisuutta (STM tiedote 9.2.2023)
Suomen kolmas romanipoliittinen ohjelma perustuu EU:n puitesopimukselle romanien yhdenvertaisuudesta, osallistumisesta ja osallisuudesta, romaniväestön toiveille sekä kansalliselle tietopohjalle ja aiemman ohjelman seurannalle.
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimii romaniasiain neuvottelukunta. Sen tehtävänä on muun muassa seurata ja edistää romaniväestön taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden kehitystä sekä edistää romaniväestön yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää.
Kansainvälinen sääntely ja yhteistyö romaniasioissa
Euroopan unioni on kehittänyt viime vuosina yhteistyörakenteita romanien osallisuuden edistämiseksi. EU pyrkii myös edistämään romanien asemaa ja osallisuutta jäsenmaissa.
EU muun muassa välittää tietoa ja kokemuksia hyvistä käytännöistä jäsenmaiden välillä ja tukee kansallisten romanistrategioiden laatimista ja toimeenpanoa.
Euroopan unionilla on tavoitteet romanipolitiikan kehittämiseksi Euroopan unionissa ja sen jäsenmaissa.
EU:n komissio julkaisi 12.10.2020 tiedonannon ja sitä tukevat asiakirjat koskien strategista puiteohjelmaa romanien yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen vuoteen 2030. Osana puiteohjelmaa julkaistiin ehdotus neuvoston suosituksiksi tarkemmista toimista. Suositukset hyväksyttiin 12.3.2021.
Hallitusten välinen yhteistyöjärjestö Euroopan neuvosto (Council of Europe) on toiminut jo yli 40 vuotta romanien ihmisoikeuksien ja aseman edistämiseksi Euroopassa. Sen yleiskokous ja ministerikomitea ovat antaneet useita suosituksia jäsenmaille romanien oikeuksien ja aseman edistämiseksi.
Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ sekä YK toimivat aktiivisesti romanien aseman edistämiseksi Euroopassa.
Romaniasiat ovat esillä myös pohjoismaisessa yhteistyössä.
Romaniasioihin liittyviä julkaisuja
- "Tulee fiilis, et nää oikeesti hyväksyy mikä mä oon": Romanilasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen. Lapsiasiainvaltuutetun toimiston julkaisuja 2023:3.
- Suomen romanikielen elvytysohjelma toimenpide-esityksineen. Mo džiivel romani tšimb! Eläköön romanikieli! Raportit ja selvitykset. Opetushallitus 2022:6.
- Suomen tavoitteet eurooppalaisen romanipolitiikan edistämiseksi - Suomen eurooppalaisen romanipolitiikan käsikirja (UM)
- Suomen romaniväestön osallisuus ja hyvinvointi: Romanien hyvinvointitutkimus Roosan perustulokset 2017-2018 (THL)
- Romanien työllisyys, yrittäjyys ja työmarkkinoille integroituminen (TEM)