Hyvä työelämä tehdään yhdessä
Hyvä työelämä lisää hyvinvointia, yhteiskunnan taloudellista kestävyyttä ja yritysten kilpailukykyä. Hyvä työelämä edellyttää työhyvinvoinnin, työkyvyn ja tuottavuuden vahvistumista.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman sisältämistä työelämän kehittämishankkeista sosiaali- ja terveysministeriön valmisteluvastuulla ovat erityisesti työhyvinvoinnin, työkyvyn ja työelämän mielenterveyden edistämiseen tähtäävät ohjelmat ja toimenpiteet.
Työelämäohjelmien kokonaisuus koostuu TYÖ2030-ohjelmasta, Työelämän mielenterveysohjelmasta sekä Työkykyohjelman STM:n toimenpiteistä.
TYÖ2030-ohjelma
TYÖ2030-ohjelma edistää sekä työhyvinvointia että tuottavuutta. Ohjelma jatkaa edellisellä hallituskaudella kehitettyjen toimintamallien juurruttamista työpaikoille sekä työhyvinvointia ja tuottavuutta tukevan johtajuuden vahvistamista.
Toimenpidekokonaisuudet 2024-2027
- Työpaikkojen tavoittaminen, innostaminen ja tukeminen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen.
- Tulevaisuusvuoropuhelu-konseptin juurruttaminen toimialoille ja työpaikoille.
- Työhyvinvointia, työkykyä ja tuottavuutta tukevan johtajuuden juurruttaminen työelämään
Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa. Sen operatiivisesta toimeenpanosta vastaa Työterveyslaitos.
- TYÖ2030-ohjelma (ttl.fi)
Lisätietoja: Kalle Lautala, erityisasiantuntija, työ-ja tasa-arvo-osasto, p. 0295 163 751
Työelämän mielenterveysohjelma
Hallituksen tavoitteena on vähentää mielenterveysongelmista johtuvia sairauspoissaoloja. Työelämän mielenterveysohjelma korostaa ennaltaehkäisevien toimenpiteiden merkitystä ja mielenterveyden merkitystä työelämän menestystekijänä ja työllisyyden vauhdittajana.
Ohjelma kehittää vaikuttavia ja ennaltaehkäiseviä keinoja mielenterveyden tukeen työelämässä.
Työelämän mielenterveysohjelman toimeenpanoa jatketaan viemällä käytäntöön edellisellä hallituskaudella kehitettyjä työkaluja ja menetelmiä. Nuorille ja eri ammattialojen työntekijöille on tarjolla räätälöityjä palveluja. Työkyvyn tuen työkalut ja tietosisällöt kootaan helppokäyttöiseen, sähköiseen palveluun.
Ohjelmaa toteutetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman varoin neljässä hankkeessa.
- Suomen kestävän kasvun ohjelma (STM:n vastuualueet)
Lisätietoja: Jaana Vastamäki, erityisasiantuntija, työ-ja tasa-arvo-osasto, p. 0295 163 468
Työkykyohjelma
Aiemmassa Työkykyohjelmassa (2019–2023) tehtyjä toimenpiteitä laajennetaan uusille alueille osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 4,5 miljoonaa euroa valtionavustusta kuuden hyvinvointialueen käyttöön vuosille 2023–2024. Tavoitteena on parantaa Suomen työllisyysastetta tukemalla osatyökykyisten polkuja työhön, työkykyisyyttä ja työssä pysymistä sekä varmistaa työkyvyn tuen palveluiden valtakunnallinen saatavuus ja laatu.
Valmistelussa on nykyisen hallitusohjelman mukaisesti useamman vuoden mittainen, myös ikääntyneitä koskeva, työkykyohjelma työssä jaksamisen parantamiseksi ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseksi.
Ohjelmassa pyritään huomiomaan työkykyä edistävät ja tukevat, sairauspoissaoloja vähentävät ja sekä julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa että työterveyshuoltoa kehittävät toimet, joita ei viedä eteenpäin muissa hankkeissa tai kokonaisuuksissa.
- Suomen kestävän kasvun ohjelma (STM:n vastuualueet)
Lisätietoja: Niina Kovanen, erityisasiantuntija, yhteisöt ja toimintakyky -osasto, p. 0295 163 726