Hyvä työelämä tehdään yhdessä

Hyvä työelämä lisää hyvinvointia, yhteiskunnan taloudellista kestävyyttä ja yritysten kilpailukykyä. Hyvä työelämä edellyttää työhyvinvoinnin, työkyvyn ja tuottavuuden vahvistumista.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman sisältämistä työelämän kehittämishankkeista sosiaali- ja terveysministeriön valmisteluvastuulla ovat erityisesti työhyvinvoinnin, työkyvyn ja työelämän mielenterveyden edistämiseen tähtäävät ohjelmat ja toimenpiteet.

Työelämäohjelmien kokonaisuus koostuu TYÖ2030-ohjelmasta, Työelämän mielenterveysohjelmasta sekä Työkykyohjelman STM:n toimenpiteistä. 

TYÖ2030-ohjelma

TYÖ2030-ohjelma edistää sekä työhyvinvointia että tuottavuutta. Ohjelma jatkaa edellisellä hallituskaudella kehitettyjen toimintamallien juurruttamista työpaikoille sekä työhyvinvointia ja tuottavuutta tukevan johtajuuden vahvistamista.

Toimenpidekokonaisuudet 2024-2027

  • Työpaikkojen tavoittaminen, innostaminen ja tukeminen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittämiseen.
  • Tulevaisuusvuoropuhelu-konseptin juurruttaminen toimialoille ja työpaikoille.
  • Työhyvinvointia, työkykyä ja tuottavuutta tukevan johtajuuden juurruttaminen työelämään

Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa. Sen operatiivisesta toimeenpanosta vastaa Työterveyslaitos.

Lisätietoja: Kalle Lautala, erityisasiantuntija, työ-ja tasa-arvo-osasto, p.  0295 163 751

Työelämän mielenterveysohjelma

Hallituksen tavoitteena on vähentää mielenterveysongelmista johtuvia sairauspoissaoloja. Työelämän mielenterveysohjelma korostaa ennaltaehkäisevien toimenpiteiden merkitystä ja mielenterveyden merkitystä työelämän menestystekijänä ja työllisyyden vauhdittajana.

Ohjelma kehittää vaikuttavia ja ennaltaehkäiseviä keinoja mielenterveyden tukeen työelämässä.

Työelämän mielenterveysohjelman toimeenpanoa jatketaan viemällä käytäntöön edellisellä hallituskaudella kehitettyjä työkaluja ja menetelmiä. Nuorille ja eri ammattialojen työntekijöille on tarjolla räätälöityjä palveluja. Työkyvyn tuen työkalut ja tietosisällöt kootaan helppokäyttöiseen, sähköiseen palveluun.

Ohjelmaa toteutetaan Suomen kestävän kasvun ohjelman varoin neljässä hankkeessa. 

Lisätietoja: Jaana Vastamäki, erityisasiantuntija, työ-ja tasa-arvo-osasto, p. 0295 163 468

Työkykyinen Suomi -ohjelma

Työkykyinen Suomi 2023–2027 on hallitusohjelmaan kirjattu työkykyohjelma. Sen tavoitteena on edistää työikäisen väestön työ- ja toimintakykyä, vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä ja parantaa työssä jaksamista. Ohjelma kokoaa yhteen eri toimet työkyvyn edistämiseksi niin, että niitä voivat hyödyntää kaikki työkykyä edistävät tahot.     

Ohjelmaan on koottu 2023–2027 aikavälille ajoittuvia työkyvyn edistämisen toimia, jotka kohdistuvat sekä rakenteisiin, organisaatioihin että ihmisiin.

Työkykyinen Suomi -ohjelma on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriön johdolla yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Valmistelussa on kuultu asiantuntijaorganisaatioiden ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä. Ohjelman omien toimien lisäksi on huomioitu liityntäpinta myös muihin käynnissä oleviin työkyvyn edistämisen ja tukemisen kannalta merkittäviin toimenpiteisiin. 

 

Lisätietoja

Niina Kovanen, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163726   Sähköpostiosoite:


Kimmo Tarvainen, lääkintöneuvos 
sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja tasa-arvo-osasto / TTO, Toimintapolitiikkayksikkö / TY Puhelin:0295163070   Sähköpostiosoite: