Terveydenhuollon päivystys
Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.
Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa hänen asuinpaikastaan riippumatta.
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa kiireellisen hoidon yleisestä suunnittelusta, lainsäädännön valmistelusta ja lainsäädännön toimeenpanon tuesta, ohjauksesta ja strategisesta kehittämisestä toimivaltansa puitteissa
Kiireellisestä hoidosta ja päivystyksestä säädetään terveydenhuoltolaissa ja päivystysasetuksessa:
- Terveydenhuoltolaki 1326/2010 (Finlex)
- Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä 583/2017 (Finlex)
- Muistio: Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä
Hyvinvointialue järjestää terveydenhuollon päivystyspalvelun
Kiireellisen hoidon antamista varten hyvinvointialueen on järjestettävä ympärivuorokautinen päivystys.
Ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä voimassa olevan lain mukaan yhteispäivystyksenä, jossa on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut ja näiden tarvitsemat diagnostiikkapalvelut. Myös sosiaalihuoltolaissa säädetty sosiaalipäivystys tulee järjestää terveydenhuollon yhteispäivystyksen yhteydessä.
Käytännössä yhteispäivystykset sijaitsevat suurten sairaaloiden yhteydessä. Sosiaali- ja terveysministeriö voi myöntää hyvinvointialueille luvan ylläpitää tämän lisäksi perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen ympärivuorokautista päivystystä.
Päivystyspisteistä ja niiden välisestä työnjaosta on sovittava yhteistyöalueen yhteistyösopimuksessa (Sote-järjestämislaki 36§), aiemmin erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa.
Päivystyspisteistä päätettäessä on otettava huomioon alueen ensihoitopalvelu, päivystyspisteiden väliset etäisyydet ja väestön palvelutarve. Päivystävien terveydenhuollon toimipisteiden ja ensihoitopalvelun on tehtävä yhteistyötä niin, että ne muodostavat alueellisesti toimivan kokonaisuuden.
Päivystyksen kansalliset ohjaus- ja neuvontapalvelut
Väestön on vaikea arvioida oman terveydentilansa edellyttämän tutkimuksen ja hoidon kiireellisyyttä. Tämän vuoksi päivystykselliseen hoitoon ohjautuu potilaita, joiden hoito olisi tarkoituksenmukaisempaa hoitaa virka-aikaisissa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palveluissa tai ilta- ja viikonloppuaikaisilla kiirevastaanotoilla. Väestön ohjausta ja neuvontaa varten on rakennettu kansallisia ohjaus- ja neuvontapalveluita.
Päivystysapu 116 117
Päivystysapu 116117 on Digi Finland Oy:n ylläpitämä hyvinvointialueiden neuvonta- ja ohjauspalvelu, josta kuka tahansa voi kysyä neuvoja äkillisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin. Päivystysapu 116117 toimii koko Suomessa paitsi Ahvenanmaalla.
Päivystysavussa terveydenhuollon ammattilaiset tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta kunkin alueen ohjeiden mukaisesti. Päivystysavusta saa myös yleisempää neuvontaa ja ohjausta kiireellisissä tapauksissa.
Päivystystalo
Päivystykselliseen ongelmaan liittyvistä asioista saa tietoa myös Päivystystalosta, joka on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä verkkopalvelu. Se tarjoaa kenelle tahansa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta oikeanlaiseen palveluun hakeutumisessa.
Lisätietoja
Sirkku Pikkujämsä, lääkintöneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto / APO, Palvelujärjestelmäyksikkö / PAL Puhelin:0295163014 Sähköpostiosoite: [email protected]