Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssaa on todettu vuonna 2023 luonnonvaraisissa linnuissa runsaasti koko Euroopassa. Erityisen paljon tartuntoja on esiintynyt naurulokeissa. Myös Suomessa todettiin kesällä 2023 poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia H5N1-virusinfektion seurauksena. 

Suomessa todettiin lintuinfluenssaa myös tarhatuissa turkiseläimissä vuoden 2023 heinäkuussa. Siipikarjatiloilla ei tartuntoja ole toistaiseksi todettu. 

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla.

Lintuinfluenssa tarttuu huonosti ihmiseen

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Ihminen voi kuitenkin saada tartunnan sairastuneesta tai kuolleesta linnusta tai muusta eläimestä tai niiden eritteillä saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä. Suomessa ei ole todettu tartuntoja ihmiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa, kuinka ihmiset voivat omalla toiminnallaan ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja. 

Kansainvälinen seuranta yhteistyönä

Kansainväliset terveysjärjestöt kuten WHO ja ECDC (Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus) seuraavat tilannetta yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa.

Lisätietoja