Ravinto ja ravitsemuspolitiikka
Ravitsemuspolitiikka on osa terveyspolitiikkaa, jonka suunnittelusta ja ohjauksesta sosiaali- ja terveysministeriö vastaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö huolehtii siitä, että ravitsemusasiat otetaan huomioon yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja että ne kuuluvat muiden ministeriöiden sekä hallinnonalojen toimintaan. STM vastaa myös alan kansainvälisestä yhteistyöstä.
Viranomaisten vastuut ravitsemukseen liittyvässä päätöksenteossa
Ravitsemukseen liittyvä päätöksenteko hajaantuu usealle eri hallinnonalalle. Pääosa elintarvikelainsäädännöstä tulee EU:sta.
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) vastaa elintarvikelainsäädännöstä ja asettaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan. MMM:n alainen Ruokavirasto vastaa elintarvikkeiden turvallisuudesta ja laadun valvonnasta.
Ravitsemussuosituksiin liittyvää työtä tehdään myös Pohjoismaisen ministerineuvoston asiantuntijatyöryhmissä.
Veropoliittisissa ratkaisuissa, esimerkiksi virvoitusjuomavero, valtiovarainministeriöllä on keskeinen rooli.
Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa ravitsemustietojen ja taitojen turvaamisesta, kuten kotitalousopetuksesta ja terveystiedon opetuksesta.
Käytännön ratkaisut ja toimenpiteet tehdään pitkälti paikallistasolla eli kunnissa ja hyvinvointialueilla.
- Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)
- Elintarvikkeet (MMM)
- Ruokavirasto
- Ravitsemuksella hyvinvointia – tukiaineistoa kunnille ja sosiaali- ja terveyspalveluille (Ruokavirasto)
- Ravitsemusterveyden edistämisen palveluketjut (Ruokavirasto)
Ravitsemussuositukset
Ravitsemussuosituksilla halutaan parantaa eri väestöryhmien ravitsemustottumuksia ja terveyttä eri tilanteissa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta antaa ravitsemusta koskevat suositukset.
Kaikki suomalaiset suositukset on koottu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuille.
Joukkoruokailu ja pienten lasten ruokailu
STM:n asettama joukkoruokailun seuranta- ja kehittämisryhmä on tehnyt toimenpidesuosituksen joukkoruokailun kehittämiseksi.
STM on antanut imeväisten ja pikkulasten ruokinnasta koskevasta tiedotusaineistosta asetuksen, jossa tarkennetaan jaettavan tiedon sisältövaatimuksia. Asetus päivitetään 2024.
- Joukkoruokailun kehittäminen Suomessa. Joukkoruokailun seuranta- ja kehittämistyöryhmän toimenpidesuositus (Selvityksiä 2010:11)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus imeväisen ja pikkulapsen ruokintaa koskevasta tiedotusaineistosta 267/2010 (Finlex)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tuottaa tietoa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa tietoa ravitsemuksesta ja antaa ohjeita terveydenhuollolle säädösten ja suositusten toteuttamisesta.
- Elintavat ja ravitsemus (THL)
- Fineli (THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki)
Sote-uudistuksen vaikutus ravitsemusterveyden edistämiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä ravitsemusterveyden edistämiseen liittyvät rakenteet, roolit ja tehtävät muuttuvat ja yhteistyön merkitys kasvaa.
Tämän muutoksen tueksi on tuotettu tietoa ravitsemusterveyden edistämisestä uusilla hyvinvointialueilla ja niiden yhdyspinnoilla osana elintapaohjauksen kokonaisuutta.
- Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)
- Ravitsemusterveyden edistäminen
- Elintapaohjauksen tarkistuslista
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman uudistetun ravitsemushoitosuosituksen tavoitteena on tehostaa ravitsemushoitoa ja -ohjausta osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa sekä edistää kansalaisten ravitsemusterveyttä. Ravitsemushoidosta ja ravitsemusterveyden edistämisestä järjestetään valtakunnallinen koulutuskierros. Tilaisuudet järjestetään kaikilla hyvinvointialueilla Suomessa.
Lisätietoja
Sirpa Sarlio, neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö, Yhteisöt ja toimintakyky -osasto / YTO, Toimintakyky -yksikkö / TOK Puhelin:0295163328 Sähköpostiosoite: [email protected]