Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa lähisuhde- ja perheväkivallan vastaisen työn suunnittelusta ja ohjauksesta. Ministeriön tavoitteena on ennaltaehkäistä väkivaltaa ja kehittää valtakunnallista palvelujärjestelmää siten, että se pystyy tarjoamaan lähisuhde- ja perheväkivallan eri osapuolille palveluja ja tukea asuinpaikasta riippumatta.
Lähisuhteessa ja perheessä voi ilmetä fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, digitaalista tai kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sillä uhkaamista. Myös laiminlyönti ja kaltoinkohtelu voivat olla väkivaltaa.
Istanbulin sopimuksen toimeenpano Suomessa
Suomi on sitoutunut noudattamaan Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Sopimus tuli Suomessa voimaan 1. elokuuta 2015.
- Euroopan neuvoston yleissopimusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus)
Istanbulin sopimuksen edellyttämä koordinaatioelin on Suomessa Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta (NAPE), joka toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. NAPEn tehtävänä on yhteensovittaa, seurata ja arvioida yleissopimuksen toteutusta Suomessa. NAPE laatii Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelman.
- Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelma 2022–2025
- Lue lisää: Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta (NAPE)
Väkivallan uhrien tukeminen
Hyvinvointialueet järjestävät väkivallan uhreille sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden lisäksi valtio vastaa turvakotipalveluiden ja Nollalinja auttavan puhelimen toiminnan järjestämisestä.
Turvakodit on tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille henkilöille tai perheille. Turvakotien asiakkaille tarjotaan muun muassa ympärivuorokautista turvattua asumista, kriisiapua ja psykososiaalista tukea. Turvakodit ovat asiakkaalle maksuttomia ja niihin voi mennä oma-aloitteisesti. Lisäksi muista palveluista ohjataan asiakkaita turvakoteihin. Lisätietoja: Turvakotipalvelut - THL
Nollalinja auttava puhelin (080 005 005) tarjoaa tukea lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohdanneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. THL vastaa toiminnan järjestämisestä ja palvelun toteuttaa Setlementti Tampere ry. Oikeusministeriö rahoittaa Nollalinjaa. Lisätietoja: Nollalinjan sivut ja tietoa Nollalinjasta THL:n sivuilla.
Seri-tukikeskukset toimivat yli 16-vuotiaiden seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden henkilöiden tukena. Tukikeskukseen voi mennä henkilö itse, omaisten/läheisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana. Seri-tukikeskuksista on saatavilla oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa. Lisätietoja: Seri-tukikeskus seksuaaliväkivallan uhreille - THL
Tietoa palveluista väkivallan uhreille löytyy mm. THL:n sivuilta.
Väkivalta- ja seksuaalirikoksista säädetään rikoslaissa. Lisätietoja löytyy oikeusministeriön sivuilta:
Lisätietoja
Minna Viuhko, erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT Puhelin:0295163470 Sähköpostiosoite: [email protected]
Ajankohtaista
Valtionavustusta haettavissa Barnahus-mallin vakiinnuttamiseen – Tavoitteena auttaa väkivaltaa kokeneita lapsia ja nuoria
STM käynnisti selvityksen lasten oikeuksien turvaamisesta haastavissa erotilanteissa
Hallitus esittää lähisuhdeväkivallan sovittelun lopettamista
STM pyytää lausuntoja lähisuhdeväkivallan sovittelun lopettamisesta
Muualla verkossa
-
Nollalinja, auttava puhelin lähisuhde- ja perheväkivaltaa kokeville sekä heidän läheisilleen
-
Jouduitko rikoksen kohteeksi? Perheväkivalta on rikos. Uhkatilanteissa on mahdollista hakea lähestymiskieltoa. (poliisi.fi)
-
Parisuhdeväkivalta (Väestöliitto) Tietoja ja neuvontaa perheväkivallan uhreille.
-
Ensi- ja turvakotien liitto Tietoa turvakotien toiminnasta ja yhteystiedoista.
-
Rikos koskettaa monia (Suomen evankelisluterilainen kirkko)
Tietoja ja ohjeita perheväkivaltatapauksiin. -
Naisten linja Maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen.
-
Suomen vanhusten turvakotiyhdistys ry Suvanto Ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun, hyväksikäytön ja väkivallan asiantuntijayhdistys.
-
Jussi-työ Väkivallantekijöille tukea ja ongelmanratkaisukeinoja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi tai lopettamiseksi.
- Maria Akatemia Asiantuntija-apua ja tukea väkivaltaisille naisille.
- Lyömätön Linja Asiantuntija-apua ja tukiryhmiä väkivaltaa läheisiään kohtaan käyttäneille miehille.