FI SV EN

Rationaalinen lääkehoito

 

Rationaalinen eli järkevä lääkehoito on vaikuttavaa, turvallista, laadukasta, taloudellista ja yhdenvertaista.

 

Rationaalinen lääkehoito

 

Lääkehoito on kohdallaan, kun ihminen ottaa niitä lääkkeitä joita tarvitsee, ohjeiden mukaan, oikeaan aikaan ja sopivan annoksen. Oikeiden toimintatapojen, oikean tiedon ja sen jakamisen avulla voidaan saada potilaan lääkitys kohdalleen ja vähentää turhien lääkkeiden käyttöä

Lääkkeiden oikeasta käytöstä hyötyvät niin potilas kuin yhteiskuntakin. Potilaan hoito toteutuu paremmin ja hän voi säästää selvää rahaa, kun turhat ja tarpeettomat lääkkeet otetaan pois käytöstä. Lääkkeiden järkevä käyttö lisää yhteiskunnalle tulevia lääkesäästöjä uudella tavalla.

 

Lääkehoito on kumppanuutta

 

 

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelma kuuluu pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman hankkeisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 18.1.2016 Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman ohjausryhmän. Ohjausryhmän toimikausi päättyi 31.12.2017. Ohjelma toteutettiin verkostomaisella työskentelyllä.

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmaa tehtiin tilanteessa, jossa tulevat sote-rakenteet ja palveluiden järjestämistä ohjaava lainsäädäntö olivat valmistelussa. Oli kuitenkin tarkoituksenmukaista pohtia rationaalisen lääkehoidon edistämistä myös tulevissa sote-rakenteissa eikä pelkästään nykytilanteessa.


Ohjelman julkaisut

Toimeenpano-ohjelman keskeiset tavoitteet liittyivät lääkehoitojen vaikuttavuuteen, turvallisuuteen, laatuun ja taloudellisuuteen. Näiden lisäksi ohjelman tarkoitus oli edistää hallitusohjelman tavoitteita terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisesta ja kustannusten hallinnasta.

Toimeenpano-ohjelman työstä julkaistut raportit löytyvät kootusti täältä:

 

Kuinka lääkehoitoa järkevöitetään?

20.3.2018 Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman julkistaminen -seminaarin esitykset

Seminaaritallenteessa on strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin, osastopäällikkö Markku Tervahaudan, erityisasiantuntija Heidi Tahvanaisen esitykset ja panelikeskustelu.  Panelin aiheena on Mikä pitäisi muuttua? Panelin vetäjänä on projektitiedottaja Riikka Nurmi ja keskustelijoina ovat osastopäällikkö Markku Tervahauta, ylijohtaja Outi Antila, erityisasiantuntija Heidi Tahvanainen, ylijohtaja Sinikka Rajaniemi, Aimo Strömberg, terveyskeskuslääkäri Arto Virtanen ja professori Marja Airaksinen.

 

Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=gNd7TSTczG8

 

 

Lisätietoja

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja 
sosiaali- ja terveysministeriö, Johdon tuki- yksikkö / JOT 0295163382  


Ulla Närhi, neuvotteleva virkamies 
sosiaali- ja terveysministeriö, Hyvinvointi- ja palveluosasto / HPO, Palvelut-yksikkö / PAL, Aikuiset-tulosryhmä / AIKU