Vetoa ja pitoa -valmennus- ja kehittämiskokonaisuus

Hyvän työn ohjelma järjestää jokaisella yhteistyöalueella (YTA) valmennus- ja kehittämistyöpajoja, joiden tavoitteena on tukea työyksiköitä kehittämään oman työyksikkönsä työhyvinvointia, työkykyä ja työssä jaksamista.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee hyvinvointialueita myöntämällä valtionavustusta työpajoihin osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Hyvinvointialueet voivat ilmoittaa työyksiköitä valmennukseen mukaan hakemalla valtionavustusta.

Ensimmäiset valtionavustukset jaettiin joulukuussa 2023, ja vuoden 2024 valmennukset on jo pidetty. Valtionavustushaku vuoden 2025 valmennuksiin päättyy 11.10.2024.

Valmennuksen sisältö

Valmennus perustuu systemaattiseen toimintakäytäntöjen kehittämismalliin, läpimurtotyöskentelyyn (Breakthrough Collaboratives), ja se toteutetaan 1-2 päivän läsnätyöpajoina.

Työyksiköistä valmennukseen osallistuu kehittämistiimi, johon kuuluu esihenkilön lisäksi 4-7 henkilöä eri ammattiryhmistä. Valmennuksessa kehittämistiimit kehittävät oman työyksikkönsä toimintakäytäntöjä.

Kehittämiskohteet valitaan nykytilan analyysin pohjalta: hyödynnetään riskinarviointia, työpaikkaselvitystä, Mitä kuuluu -kyselyä ja muuta tarvittavaa tietoa.

Toimintamalleja ja työkaluja

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat koonneet toimivia malleja ja työkaluja hyödynnettäväksi kaikilla sote-työpaikoilla.

Työkalut on kerätty ajankohtaisista kansallisista hankkeista ja ohjelmista, ja ne on luokiteltu Tekojen tori -sivustolle teemoittain.

Lisää tietoa työstä ja hyvinvoinnista sekä toimintamalleista:

Materiaaleja