Vetoa ja pitoa -valmennus- ja kehittämiskokonaisuus

Hyvän työn ohjelma järjestää jokaisella yhteistyöalueella (YTA) valmennus- ja kehittämistyöpajoja, joiden tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen työyksiköitä kehittämään oman työyksikkönsä työhyvinvointia, työkykyä ja työssä jaksamista sekä veto- ja pitovoimaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee hyvinvointialueita myöntämällä valtionavustusta työpajoihin osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Hyvinvointialueet voivat ilmoittaa työyksiköitä valmennukseen mukaan hakemalla valtionavustusta.

Vuonna 2024 valmennuksiin osallistui 23 tiimiä. Vuonna 2025 avustusta myönnettiin 35 työyhteisölle eri puolella Suomea.

Avustuksista ja niiden hakemisesta ilmoitetaan Valtionavustukset-osiossa:

Mikä on vetoa ja pitoa -valmennus?

Valmennus perustuu systemaattiseen toimintakäytäntöjen kehittämismalliin, läpimurtotyöskentelyyn (Breakthrough Collaboratives), ja se toteutetaan kolmesti 1-2 päivän läsnätyöpajoina.

Työyksiköistä valmennukseen osallistuu kehittämistiimi, johon kuuluu esihenkilön lisäksi 4-7 henkilöä eri ammattiryhmistä. Valmennuksessa kehittämistiimit kehittävät oman työyksikkönsä toimintakäytäntöjä.

Kehittämiskohteet valitaan nykytilan analyysin pohjalta: hyödynnetään riskinarviointia, työpaikkaselvitystä, Mitä kuuluu -kyselyä ja muuta tarvittavaa tietoa.

Kokemuksia ja tuloksia vuoden 2024 valmennuksista

Vuoden 2024 valmennusten kehittämistoimenpiteet kohdentuivat työn sisältöön, organisointiin ja työnjakoon, työyhteisöön ja työkäyttäytymiseen, perehdytykseen, ammatillinen kehittymiseen ja osaamiseen. Lisäksi kehitettiin kokouskäytäntöjä ja sisäistä tiedonkulkua, tilaratkaisuja, johtamista ja esihenkilötyötä ja rekrytointia. 

Kukin tiimi tuotti 3–5 toimintamallia. Kehitetyt toimintamallit on kuvattu Innokylään:

Toimintamalleja ja työkaluja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja työkyvyn tukemiseen

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat koonneet toimivia malleja ja työkaluja hyödynnettäväksi kaikilla sote-työpaikoilla.

Työkalut on kerätty ajankohtaisista kansallisista hankkeista ja ohjelmista, ja ne on luokiteltu Tekojen tori -sivustolle teemoittain.

Lisää tietoa työstä ja hyvinvoinnista sekä toimintamalleista:

Materiaaleja

Lisätietoja

Erja Mustonen, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto / APO, Asiakkaat ja henkilöstö -yksikkö / ASI Puhelin:0295163179   Sähköpostiosoite: