Tjänster och förmåner för äldre

Kortfattat

  • Den sociala tryggheten för äldre består av olika serviceformer inom social- och hälsovården samt av utkomstskydd. 
  • Ansvaret för att organisera tjänsterna ligger hos välfärdsområdena som bedömer servicebehovet individuellt.  
  • Tjänster, rehabilitering och rådgivning som främjar välbefinnandet hjälper de äldre att behålla funktionsförmågan och förmågan att klara sig på egen hand. 
  • Tjänsteutbudet inom socialvården och hälso- och sjukvården innefattar bland annat hemvård, boendeservice, institutionsvård, stöd för närståendevård och tjänster för personer med minnessjukdomar.

Vad är välbefinnandefrämjande tjänster?

Genom tjänster som främjar välbefinnandet och rehabilitering bevarar man de äldres funktionsförmåga. Tjänsterna innefattar bland annat tjänster för rådgivning, hälsoundersökningar, mottagningar och hembesök som stöder välbefinnandet, hälsan, funktionsförmågan och förmågan att klara sig på egen hand i synnerhet för äldre som hör till riskgrupper. 

Hur bedöms servicebehovet?

Om en äldre person behöver hemvård, närståendevård, institutionsvård, service för personer med funktionsnedsättning, utkomststöd eller andra socialvårdstjänster bedöms servicebehovet av en myndighet i välfärdsområdet.

Vilka hälso- och sjukvårdstjänster finns det för äldre personer?

Hälsovårdstjänsterna i det egna välfärdsområdet innefattar primärvårdstjänster, såsom läkarmottagning, hälsoundersökningar, tandvård, hemsjukvård, rehabiliteringstjänster och hjälpmedel. Välfärdsområdet ordnar också i huvudsak den specialiserade sjukvården efter behov. 

Vilka tjänster och förmåner finns det för veteraner?

Tjänsterna och förmånerna för veteraner är avsedda för rehabilitering, vård och utkomststöd för de veteraner som deltog i krigen 1939–1945. Mer information om förmånerna för veteraner finns i avsnittet om utkomststöd.

Hur stöder boendetjänsterna äldres möjligheter att bo självständigt? 

Boendetjänsterna och boendeförmånerna är till för att stödja äldres självständiga boende genom att bevilja ersättning för ombyggnad i hemmet eller en lämplig bostad och de tjänster som den äldre personen behöver. 

Vad hör till hemvården och stödtjänsterna?

Från och med den 1 januari 2023 innehåller hemvården både hemsjukvård och de tjänster som tidigare hörde till hemtjänsten. 

Äldre personers funktionsförmåga och möjligheter att klara sig på egen hand i vardagen kan stärkas genom stödtjänster som består av måltidstjänsten, klädvårdstjänsten, städtjänsten och tjänsten för att uträtta ärenden samt tjänsten som främjar delaktighet och social samvaro. 

När är det aktuellt med institutionsvård? 

Om en äldre person inte kan bo kvar hemma eller i en servicebostad kan vården ordnas som institutionsvård. Långvarig vård och omsorg får tillhandahållas på en institution bara om det med hänsyn till personens hälsa eller säkerhet är motiverat.

Vem kan få stöd för närståendevård?

Kommunen kan bevilja stöd till den hjälpbehövande personens anhörig eller annan närstående person om den hjälpbehövande personen på grund av nedsatt funktionsförmåga, sjukdom eller skada behöver vård eller omsorg i hemmet.   

Vad för tjänster finns det för personer med minnessjukdom? 

Personalen inom social- och hälsovården ger råd och handledning om tjänsterna för personer med minnessjukdom. Flera välfärdsområden har minnesskötare och rådgivare eller samordnare som hjälper vid minnessjukdomar. Även de lokala minnessjukdomsföreningarna och deras regionala experter erbjuder råd och handledning.

Mer information

Satu Karppanen, konsultativ tjänsteman 
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för gemenskaper, organisationer och funktionsförmåga / YTO, Enheten för funktionsförmåga / TOK Telefon:0295163549   E-postadress: