Vuodenvaihteen muutokset sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla tulee vuoden 2015 alussa voimaan useita sosiaali-, terveys- ja vakuutusalan laki- ja asetusmuutoksia. Tähän koostetiedotteeseen on kerätty niistä merkittävimmät.
Tiedotteen verkkoversiota on päivitetty 30.12.2014.
Toimeentulotukea saavien on myös jatkossa mahdollista hankkia pieni määrä ansiotuloja ilman, että tulot leikkaavat tuen määrää. Jatkossa ansiotulovähennys on myös tulonsaajakohtainen eikä kotitalouskohtainen.
Toimeentulotuen perusosaan 1,1 prosentin korotusToimeentulotuen perusosaa korotetaan 1,1 prosentilla vuoden 2015 alusta. Vuotuinen indeksitarkistus sisältyy toimeentulotukilakiin.
Toimeentulotuen perusosaan 1,1 prosentin korotus vuodenvaihteessa (Verkkouutinen 28.11.2014)
Uusi laki selkeyttää asumistukijärjestelmääAsumistukijärjestelmä yksinkertaistuu ja selkeytyy vuonna 2015. Yleisen asumistuen uudistaminen muuttaa monen tuensaajan tukea.
Uusi laki selkeyttää asumistukijärjestelmää (Tiedote 13.11.2014)
Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevatEläkkeensaajan asumistukeen vaikuttavien asumismenojen (vuokra tai vastike) enimmäismääriä korotetaan vuoden 2015 alusta asumismenojen muutosta vastaavasti 3,2 prosenttia.
Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevat (Tiedote 4.12.2014)
Lapsilisien määrät alenevat 8,1 prosentillaLapsilisän määrä on yhdestä lapsesta 95,75 euroa, toisesta lapsesta 105,80 euroa, kolmannesta lapsesta 135,01 euroa, neljännestä lapsesta 154,64 euroa ja jokaisesta seuraavasta lapsesta 174,27 euroa. Yksinhuoltajakorotusta saa edelleen 48,55 euroa jokaisesta luona asuvasta, lapsilisään oikeutetusta lapsesta.
Lapsilisien määrät alenevat 8,1 prosentilla (Tiedote 11.12.2014)
Suurimpien työttömyyspäivärahojen taso laskee hiemanAnsiosidonnaisen työttömyyspäivärahan laskentasääntöä muutetaan niin, että ylempien ansiopäivärahojen taso alenee hieman. Ansiosidonnainen päiväraha laskee niillä, joiden päivärahan perusteena oleva palkka ylittää 3 116 euroa kuukaudessa.
Suurimpien työttömyyspäivärahojen taso laskee hieman (Tiedote 11.12.2014)
Työeläke- ja kansaneläkeindeksien tarkistuksen johdosta työeläkkeet, kansaneläkkeet sekä muut näihin indekseihin sidotut etuudet nousevat ensi vuonna 0,4 prosenttia.
Eläkkeet ja muut etuudet nousevat 0,4 prosenttia ensi vuonna (Tiedote 6.11.2014)
Sotainvalidien puolisoiden, leskien ja sotaleskien avokuntoutuksen enimmäishintaa korotetaan 90 eurolla nykyisestä 750 eurosta 840 euroon kuntoutettavaa kohti. Kotikuntoutuksena annettavan avokuntoutuksen enimmäishintaa korotetaan 135 eurolla nykyisestä 1125 eurosta 1260 euroon kuntoutettavaa kohti.
Ulkomaalaisille vapaaehtoisille rintamasotilaille myönnettävä rintama-avustus säilyy ennallaan. Kertasuorituksena myönnettävän rintama-avustuksen määrä on 540 euroa.
Sotainvalidien puolisoiden etuuksiin korotuksia, vapaaehtoisten rintama-avustus ennallaan (Tiedote 18.12.2014)Hammashuollon Kela-korvaus laskee, matkakustannusten omavastuu nousee
Hammashuollossa potilas saa hampaiden tarkastuksesta Kela-korvauksen jatkossa vain joka toinen vuosi. Samalla alennetaan potilaalle yksityisen hammaslääkärin ja suuhygienistin antamasta hoidosta maksettavia Kela-korvauksia.
Sairausvakuutuksesta korvattavien matkojen matkakohtainen omavastuu nousee 14,25 eurosta 16 euroon. Samalla matkakustannusten vuosittainen omavastuu eli niin kutsuttu matkakatto nousee 242,25 eurosta 272 euroon. Lisäksi potilaita ohjataan entistä voimakkaammin tilaamaan matkansa Kelan kanssa suorakorvaussopimuksen tehneiden välityskeskusten kautta. Jos potilas tilaa matkan käyttämättä välityskeskusta, matkakohtainen omavastuu on 32 euroa.
Sairausvakuutuksesta säästetään 75 miljoonaa euroa (Tiedote 18.12.2014)
Iäkäs henkilö saa tarvitessaan vastuutyöntekijänOsa ns. vanhuspalvelulain pykälistä tulee voimaan 1.1.2015. Jos iäkäs henkilö tarvitsee apua palvelujen toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa, hänelle on nimettävä vastuutyöntekijä. Kunnan on huolehdittava, että sen käytössä on riittävästi monipuolista erityisasiantuntemusta eri aloilta. Lisäksi jokaisen sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan toimintayksikön on laadittava omavalvontasuunnitelma, jos yksikkö tarjoaa palveluja iäkkäille henkilöille.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista
Uusi päivystysasetus tiukentaa laatukriteerejäYmpärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys on järjestettävä yhteispäivystyksenä erikoissairaanhoidon kanssa. Leikkauksia tekevällä yksiköllä pitää olla välitön valmius ympärivuorokautiseen leikkaushoitoon, seurantaan ja tehostettuun valvontaan. Synnytystoiminta sairaalassa edellyttää vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa kesäkuusta 2015 alkaen.
Päivystysasetuksen päivityksellä taataan hoidon laatua ja turvallisuutta (Tiedote 23.9.2014)Perusterveydenhuollon päivystysyksiköt sekä sairaalat, joissa on alle 1000 synnytystä vuodessa, tarvitsevat ministeriön myöntämän poikkeusluvan. Poikkeuslupa on myönnetty kahdeksalle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle ja neljälle synnytyssairaalalle.
Poikkeuslupa 4 synnytyssairaalalle ja 8:lle perusterveydenhuollon päivystysyksikölle (Tiedote 11.12.2014)Kotihoidon kokeilua jatketaan vuoden 2016 loppuunKotipalvelut ja kotisairaanhoito on yhdistetty kotihoidoksi kokeilussa mukana olevissa kunnissa. Tätä yhteystoimintaa voidaan jatkaa siihen saakka, kunnes pysyvällä lainsäädännöllä määrätyt sosiaali- ja terveysalueet aloittavat toimintansa vuoden 2017 alussa.
Kotihoidon kokeilu jatkuu vuoden 2016 loppuun (Tiedote 18.12.2014)
Valvontaviranomainen voi siirtää kantelun käsiteltäväksi ensin muistutuksenaJos asiakas tai potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai hoivaan, niiden laatuun tai niihin liittyvään kohteluun, hän voi tehdä asiasta muistutuksen toimintayksikköön tai kantelun valvontaviranomaiselle. Vuoden 2015 alusta alkaen valvontaviranomainen, eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto tai aluehallintovirasto, voi siirtää sille tehdyn kantelun käsiteltäväksi ensin muistutuksena toimintayksikössä.
Valvontaviranomainen voi siirtää kantelun käsiteltäväksi ensin muistutuksena (Tiedote 11.12.2014)Hylkäävien etuuspäätösten perustelut tarkentuvat
Sosiaalivakuutusetuuksista annettavien hylkäävien päätösten perusteluista on jatkossa nykyistä paremmin käytävä ilmi, miksi haettu etuus on evätty. Silloin kun kielteinen päätös perustuu erityisesti lääketieteellisiin seikkoihin, perusteluihin on kirjattava, mitkä asiat ovat vaikuttaneet tapauksen arviointiin ja mitä johtopäätöksiä niiden perusteella on tehty.
Hylkäävien etuuspäätösten perustelut tarkentuvat (Tiedote 6.11.2014)
Alkoholimainontaa rajoitetaanAlkoholimainontaa rajoitetaan lasten ja nuorten suojelemiseksi. Tarkoituksena on vähentää niitä tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle.
Alkoholimainontaa rajoitetaan (Tiedote 27.2.2014)
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudet asiakasmaksutEräiden tasasuuruisten asiakasmaksujen enimmäismäärät nousevat 9,4 prosentilla. Terveydenhuollon maksukattoon kuulumattomien palvelujen maksuja ei koroteta lausunto- ja sakkomaksuja lukuun ottamatta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudet asiakasmaksut voimaan 1.1.2015 (Tiedote 23.10.2014)Kanta-palvelujen käyttömaksut vuodelle 2015
Kunnallisilta terveydenhuollon palvelujen antajilta perittävä maksu on 1,568 euroa kutakin kunnan asukasta kohden. Tähän maksuun sisältyvät sekä sähköisen reseptin että arkiston käyttömaksut. Yksityiseltä terveydenhuollon palvelujen antajilta peritään 0,243 euroa jokaisesta laaditusta sähköisestä lääkemääräyksestä.
Apteekeilta perittävä maksu on 0,053 euroa jokaisesta apteekin ja sen sivuapteekkien toimittamasta sähköisestä lääkemääräyksestä.
STM on vahvistanut Kanta-palvelujen käyttömaksut vuodelle 2015 (Tiedote 3.12.2014)
Kuntoutuksen asiakasyhteistyötä koskeva laki kumotaanKuntoutuksen asiakasyhteistyötä tarvitaan jatkossakin, vaikka laki velvoittavasta yhteistyöstä kumotaan. Muut lait, kuten terveydenhuoltolaki, uusi sosiaalihuoltolaki ja Kansaneläkelaitoksen kuntoutuslaki, velvoittavat ohjaamaan asiakkaita näiden tarvitsemiin palveluihin jatkossakin.
Kuntoutuksen asiakasyhteistyötä koskeva laki kumotaan (Tiedote 18.12.2014)Oikeus kuntoutukseen selvitetään jatkossa ennen työkyvyttömyyseläkettä
Työeläkelaitosten on jatkossa oma-aloitteisesti selvitettävä työkyvyttömyyseläkettä hakevan henkilön oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Jos kuntoutuksen myöntämisedellytykset täyttyvät, henkilölle annetaan työkyvyttömyyseläkeratkaisun lisäksi ennakkopäätös kuntoutuksesta. Myös Kelan velvollisuutta selvittää kuntoutusmahdollisuudet ennen työkyvyttömyyseläkepäätöksen antamista korostetaan.
Oikeus kuntoutukseen selvitetään jatkossa ennen työkyvyttömyyseläkettä (Tiedote 6.11.2014)
Kuntoutuja voi jatkossa saada osakuntoutusrahaa niiltä kuntoutuspäiviltä, joina hän työskentelee osapäiväisesti kuntoutuksen ohessa. Osakuntoutusrahan määrä on puolet kokopäiväisen kuntoutusrahan määrästä.
Osakuntoutusraha helpottaa työn ja kuntoutuksen yhdistämistä (Tiedote 18.12.2014)
Opiskelijoille oikeus vähäiseen opiskeluun sairauslomallaOpiskelijoilla on jatkossa oikeus vähäiseen opiskeluun sairauslomalla eli silloin, kun opiskelijalle maksetaan opintotuen sijaan sairauspäivärahaa. Vähäiseksi opiskeluksi katsotaan enintään 40 prosenttia ohjeellisesta lukukauden tai lukuvuoden tavoitteesta.
Opiskelijoille oikeus vähäiseen opiskeluun sairauslomalla (Tiedote 21.8.2014)
Poronhoitajien sijaisapu pysyväksiPoronhoitaja voi hankkia itselleen haluamansa sijaisen silloin, kun hän tarvitsee sijaisapua poronhoitotöihin sairauden tai tapaturman aiheuttaman työkyvyttömyyden takia.
Poronhoitajien sijaisapu pysyväksi (Tiedote 18.12.2014)
Työttömyysvakuutusmaksuihin 0,15 prosenttiyksikön korotus vuonna 2015Sekä palkansaajan että työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu nousevat 0,15 prosenttiyksikköä vuonna 2015. Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,65 prosenttia palkasta. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,80 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 2 025 000 euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu on 3,15 prosenttia palkasta.
Työttömyysvakuutusmaksuihin 0,15 prosenttiyksikön korotus vuonna 2015 (Tiedote 11.12.2014)
Sairausvakuutusmaksut vuodelle 2015Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on ensi vuonna 1,32 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,49 prosenttia. Molemmat maksut pysyvät vuoden 2014 tasolla.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 2,08 prosenttia, ja palkansaajien sekä yrittäjien päivärahamaksu 0,78 prosenttia palkasta tai työtulosta. Molemmat maksut laskevat 0,06 prosenttiyksikköä vuodesta 2014. Yrittäjän eläkelain mukaisesti vakuutettujen yrittäjien maksama lisärahoitusosuus pysyy vuoden 2014 tasolla ja on 0,13 prosenttia työtulosta.
Sairausvakuutusmaksut vuodelle 2015 vahvistettu (Tiedote 13.11.2014)
Työeläkemaksut vuodelle 2015Vuonna 2015 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,0 prosenttia palkasta. Keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu nousee 0,4 prosenttiyksikköä vuodesta 2014.
Vuoden 2015 työeläkemaksut vahvistettu (Tiedote 12.11.2014)
Elinaikakerroin vuodelle 2015 on 0,97200. Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1953 syntyneiden vuonna 2015 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 2,8 prosenttia.
Elinaikakerroin vahvistettu vuodelle 2015 (Tiedote 12.11.2014)
Palkkakersoin vuodelle 2015 on 1,363. Vuoteen 2014 verrattuna palkkakerroin nousee hieman alle prosentin. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa: sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.
Palkkakerroin vuodelle 2015 vahvistettu (Tiedote 22.10.2014)
Työeläkeyhtiöiden hallinnon läpinäkyvyys vahvistuuTyöeläkevakuutusyhtiöiden on jatkossa pidettävä julkista sisäpiirirekisteriä, johon hallituksen jäsenten ja varajäsenten, toimitusjohtajan ja hänen varahenkilönsä, tilintarkastajien sekä sijoituspäätöksiin vaikuttavien työntekijöiden on ilmoitettava pörssiosakeomistuksensa ja -kauppansa.
Työeläkeyhtiöiden hallinnon läpinäkyvyys vahvistuu (Tiedote 11.12.2014)
Tasavallan presidentti vahvisti seuraavat lakimuutokset tiistaina 30.12.2014 Iäkkäiden mahdollisuutta asua kotona tuetaan
Iäkkäiden henkilöiden arvokasta elämää tukeva hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa pitkäaikaisena laitoshoitona vain lääketieteellisillä tai asiakas- tai potilasturvallisuuteen liittyvillä perusteilla. Kunnan on myös selvitettävä mahdollisuudet vastata iäkkään henkilön palvelutarpeeseen kotiin annettavilla palveluilla tai muilla avopalveluilla ennen pitkäaikaista laitoshoitoa.
Iäkkäiden mahdollisuutta asua kotonaan tuetaan (Tiedote 30.12.2014)
Lapsiperheille oikeus kotipalveluun - sosiaalihuoltolain kotipalvelua koskevat pykälät voimaan 1.1.2015Lapsiperheillä on oikeus saada kotipalvelua, kun se on välttämätöntä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Perheelle on järjestettävä tarvittaessa kotipalvelua esimerkiksi perheenjäsenen vamman, sairauden, uupumuksen tai erityisen perhetilanteen vuoksi. Vanhempien avioero tai muu kuormittava elämäntilanne voivat aiheuttaa avuntarpeen.
Sosiaalihuoltolaki lisää matalan kynnyksen palveluja (Tiedote 30.12.2014)
Erityiskustannusten vaikutus vammaisetuuden määrään yhtenäistyyJatkossa 16 vuotta täyttäneen vammaistuen myöntäminen ei enää edellytä erityiskustannuksia vaan edellytyksenä on ainoastaan vamman tai sairauden aiheuttama haitta, avuntarve tai ohjauksen ja valvonnan tarve. Eläkettä saavan hoitotukea ei voi enää saada pelkästään erityiskustannusten perusteella, vaan tuen myöntäminen edellyttää aina avun tai ohjauksen ja valvonnan tarvetta. Erityiskustannukset vaikuttavat jatkossa kaikkien vammaisetuuksien määrään korottavasti.
Erityiskustannusten vaikutus vammaisetuuden määrään yhtenäistyy (Tiedote 30.12.2014)
Transihmisten syrjintäsuoja tasa-arvolakiinTasa-arvolakiin lisätään säännökset sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kiellosta. Näiden syrjintäkieltojen on tarkoitus estää ennen kaikkea sukupuolivähemmistöön kuuluvien - kuten transsukupuolisten - kokemaa syrjintää. Tasa-arvolakiin tulee myös velvoite ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta johtuvaa syrjintää.
Transihmisten syrjintäsuoja tasa-arvolakiin (Tiedote 30.12.2014)
Turvakotipalvelujen rahoitus siirretään valtion vastuulleHallituksen syksyllä 2013 tekemän rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti turvakotitoiminta siirretään valtion vastuulle. Jatkossa valtio maksaa turvakotipalvelujen tuottajille korvausta palvelujen järjestämisestä.
Turvakotipalvelujen rahoitus siirretään valtion vastuulle (Tiedote 30.12.2014)
Tasa-arvovaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu oikeusministeriön hallinnonalalleTasa-arvovaltuutetun ja lapsiasiavaltuutetun virat ja toimistot siirtyvät vuoden 2015 alusta sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta oikeusministeriön hallinnonalalle, jossa ne jatkavat itsenäisinä ja riippumattomina viranomaisina.
Uusi yhdenvertaisuuslaki voimaan ensi vuoden alusta (OM:n tiedote 30.12.2014)
Työeläkevakuutusyhtiöiden tytäryhtiöillä on jatkossa mahdollisuus rakennuttaa asuntoja velkarahalla. Tavoitteena on lisätä vuokra-asuntotuotantoa. Luotonottomahdollisuus on käytettävissä kolme vuotta.
Työeläkeyhtiöiden tytäryhtiöille oikeus rakennuttaa asuntoja velkarahalla (Tiedote 30.12.2014)