Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Vammaisetuuksia aletaan maksaa myös pitkäaikaisessa laitoshoidossa oleville

Social- och hälsovårdsministeriet
10.12.2009 11.30
Tiedote -

Vammaisetuuksia maksetaan vuoden 2010 alusta lähtien myös niille, joiden hoitojakso julkisessa hoitolaitoksessa kestää yli kolme kuukautta. Maksettavia etuuksia ovat vammaistuki, eläkettä saavien hoitotuki sekä ruokavaliokorvaus.

Nykyisen lain mukaan vammaisetuuksien maksaminen on keskeytetty kolmen kuukauden laitoshoidon jälkeen. Niille, joiden vammaisetuus on keskeytetty, aletaan maksaa etuutta uudelleen ilman erillistä hakemusta vuoden 2010 alusta lähtien.

Lakimuutoksen tavoitteena on poistaa avo- ja laitoshoidon välistä rajanvetoa. Jatkossa henkilöllä on oikeus etuuksiin riippumatta siitä, onko hän avo- vai laitoshoidossa.

Pitkäaikaisen laitoshoidon maksu nousee 82 prosentista enintään 85 prosenttiin hoidettavan nettotuloista. Laitoshoidossa oleville maksettavat vammaisetuudet lasketaan mukaan nettotuloihin. Hoitoa saavan henkilökohtaiseen käyttöön on jäätävä kuitenkin vähintään 97 euroa kuukaudessa.

Ylimääräistä rintamalisää saavien veteraanien korotettuun ja ylimpään hoitotukeen maksetaan syyskuusta 2010 lähtien 50 euron suuruista veteraanilisää.

Hallitus esitti lakien vahvistamista torstaina 10. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina, ja ne tulevat voimaan 1.1.2010.

Lisätietoja

Vanhempi hallitussihteeri Juha Rossi, puh. 09 160 73866, [email protected]

 Muualla verkossa

Vammaistuet (Kela)

Tillbaka till toppen