Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Vaccinering mot fästingburen encefalit inleds på Åland

Social- och hälsovårdsministeriet
14.11.2005 12.00
Pressmeddelande -

Social- och hälsovårdsministeriet har fattat beslut om en vaccinationskampanj på Åland för att förebygga fästingburen encefalit. De avgiftsfria vaccinationerna börjar i januari 2006 och gäller då alla personer födda år 1999 eller tidigare som är skrivna på Åland. Även ålänningar som studerar i Sverige kan få avgiftsfria vaccinationer.

Grundskyddet omfattar tre injektioner. De två första injektionerna ges under vintern och våren 2006 och den tredje följande vintersäsong. Under de följande fyra åren inleds varje år vaccinering av en ny åldersgrupp som fyllt 7 år. Vaccinationskampanjen pågår i fem år, varefter situationen bedöms på nytt.

Fästingburen encefalit (TBE, dvs. tick-borne encephalitis eller Kumlingesjukan) är en hjärninflammation som orsakas av ett virus. Viruset sprids via fästingbett. Infektionen kan leda till långvariga komplikationer som i värsta fall kan bli bestående. Virusbärande fästingar påträffas i Finland endast i vissa områden. Redan en längre tid har man kunnat förebygga infektion med hjälp av vaccin som fås från apoteket på läkarordination.

Personer som bor på Åland har stor risk att insjukna i fästingburen encefalit. Sjukfrekvensen i landskapet är internationellt sett mycket hög. Därför har social- och hälsovårdsministeriet på rekommendation av Folkhälsoinstitutet beslutat inleda en vaccinationskampanj.

Då fästingburen encefalit visat tecken på att öka följer man även på annat håll i Finland noga med förekomsten av sjukdomen. Områden som särskilt följs med är vissa kommuner i den åboländska skärgård samt Karlebyregionen, Helsingfors skärgård och regionen kring Villmanstrand och Imatra.

För att kunna genomföra kampanjen har social- och hälsovårdsministeriet temporärt ändrat förordningen om vaccinationer. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2006.

Ytterligare information:
Medicinalrådet Merja Saarinen, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 09-160 740 30
Forskningsprofessor Tapani Hovi, Folkhälsoinstitutet, tfn 09-474 483 21
Specialforskare Rose-Marie Ölander, Folkhälsoinstitutet, tfn 09-474 483 28
Primärvårdschef Mogens Lindén, Ålands hälso- och sjukvård, tfn 018-538 425

Tillbaka till toppen