Utredningspersoner föreslår en omfattande organisationsförändring inom SHM:s förvaltningsområde
Utredningspersonerna som har granskat social- och hälsovårdsministeriets (SHM) förvaltningsområde föreslår en omorganisering i sin rapport som överlämnades till omsorgsminister Paula Risikko fredagen den 21 december. Professor Jussi Huttunen och vice verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma föreslår att arbetsfördelningen vid ministeriet och de ämbetsverk och institutioner som verkar inom ministeriets förvaltningsområde förnyas så att ministeriet kan fokusera på sina basuppgifter. Utvecklingsarbetet skulle förflyttas till ämbetsverken och institutionerna. Tillståndsförvaltnings- och tillsynsuppgifterna bör separeras från forsknings- och utvecklingsuppgifterna.
Enligt utredningspersonernas förslag skall forsknings- och utvecklingscentralen Stakes slås samman med Folkhälsoinstitutet och bilda Forskningscentralen för välfärd och hälsa. Rättsskyddscentralen för hälsovården skulle i sin tur slås samman med Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral och bilda Rättsskydds- och övervakningscentralen för social- och hälsovården. Hit skulle också social- och hälsoavdelningarna vid länsstyrelserna anslutas.
Enligt utredningspersonerna är befattningsbeskrivningarna vid både Arbetshälsoinstitutet och Strålsäkerhetscentralen väl definierade och inga förändringar föreslås i verksamheten.
Utredningspersonerna poängterar att forskningsinrättningarna är de viktigaste informationsproducenterna då beslut fattas inom förvaltningsområdet. Inrättningarna svarar tillsammans med ministeriet och de underställda tillsynsämbetsverken för informationsstyrningen inom förvaltningsområdet. Vid inrättningarna görs exceptionellt högklassigt forskningsarbete, både i en nationell och internationell jämförelse. Personalen vid ämbetsverken och inrättningarna är kunnig och har kontinuerligt utvecklat sin verksamhet.
Den nuvarande arbetsfördelningen vid ministeriet och de underställda forskningsinrättningarna är ändå inte så ändamålsenlig som den kunde vara och verksamheten kan inte längre utvecklas utan en organisationsförändring.
Forskningscentralen för välfärd och hälsa
Utredningspersonerna föreslår att Stakes och Folkhälsoinstitutet sammanslås till Forskningscentralen för välfärd och hälsa eftersom de nuvarande verksamhetsområdena vid inrättningarna delvis överlappar varandra. Vid den nya inrättningen skulle finnas fyra avdelningar. Avdelningarna skulle svara för 1) hälsoforskning, 2) social- och välfärdsforskning, 3) informationsförsörjning och 4) utvecklandet av social- och hälsovårdstjänsterna.
Inom den nya organisationen förflyttas resurser för att utveckla de kommunala tjänsterna, framförallt primärhälsovården och äldrevården. Dessutom behövs resurser i högre grad än förr till att utnyttja informationsreserver samt till forskning om levnadsförhållanden och välfärd.
Som ett resultat av utvecklingsåtgärderna uppstår en sällsynt stark forsknings- och utvecklingsenhet, både på en nationell och internationell nivå. Enheten är en viktig del av Europeiska unionensinnovationsnätverk och den deltar i främjandet av välfärd och hälsa i hela världen.
Rättsskydds- och övervakningscentralen för social- och hälsovården
Enligt utredningspersonernas förslag skulle Rättskyddscentralen för hälsovården (TEO) och Produkttillsynscentralen för social- och hälsovården slås samman till Rättsskydds- och övervakningscentralen för social- och hälsovården. Dessutom föreslås att social- och hälsoavdelningarna vid länsstyrelserna flyttas till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde och blir en del av den nya Rättsskydds- och övervakningscentralen för social- och hälsovården.
Tillsynssystemet tampas med en specifik utmaning för tillfället; koordineringen av verksamheten vid TEO och social- och hälsoavdelningarna vid länsstyrelserna. Behandlingen av ärenden fördröjs och den befintliga tillsynsinformationen utnyttjas inte i tillräckligt hög grad. På grund av den splittrade förvaltningen kan det fattas olika beslut i till exempel tillståndsärenden i olika delar av landet. Målet måste vara en enhetlig tillsyns- och tillståndspraxis i hela landet.
Verksamhetsfältet för Rättsskydds- och övervakningscentralen för social- och hälsovården utvidgas till att gälla även övervakning av socialvårdens verksamhetsenheter. Organisationsförändringen intensifierar och effektiverar verksamheten väsentligt. Som en följd av detta kan utvidgningen av verksamhetsfältet vid den nya centralen förverkligas utan tilläggsresurser.
Övriga förslag
Rapporten innehåller dessutom förslag om resultatstyrningen vid ämbetsverken och inrättningarna samt förslag om Statens sinnessjukhus, Statens skolhem och Kompetenscentren inom det sociala området. Utredningspersonerna föreslår också att basforskningen för social- och hälsovården förflyttas från forskningsinrättningarna till universiteten. Rapporten tar också ställning till bolagisering av avgiftsbelagd serviceverksamhet.
Bakgrunden till utredningen
Utredningsmännens uppgift var att utvärdera hur organisationen och arbetsfördelningen vid ämbetsverken och institutionerna kunde utvecklas. Avsikten är att de nödvändiga förändringarna finns med i statsbudgeten för år 2009. Föremål för utredningen var Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården Stakes, Folkhälsoinstitutet, Strålsäkerhetscentralen, Rättskyddscentralen för hälsovården, Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral och Arbetshälsoinstitutet.
Syftet med utredningsarbetet var att utveckla organisationen och verksamheten vid ämbetsverken och institutionerna så att de uppfyller regeringens mål att öka människornas grundtrygghet samt att göra tjänsterna mer effektiva och mångsidiga.
Utredningspersonerna har hört tjänstemannaledningen vid social- och hälsovårdsministeriet, ledningen samt personalen vid de underställda ämbetsverken och inrättningarna samt forskningsinrättningarnas och ämbetsverkens samarbetspartners och klienter. Sammanlagt har över hundra experter hörts.
För mer information: professor Jussi Huttunen, tfn 050 505 2776, vice verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, tfn 050 364 7883