Utkomststöd från och med 1.1.2010
Till kommunala organ som handhar utkomststödsärenden
Grunddelarnas beloppEnligt 9 a § i lagen om utkomststöd är beloppet av utkomststödets grunddelar bundet till folkpensionsindexets utveckling. Poängtalet för folkpensionsindexet för år 2010 är fastställt till 1502, dvs. detsamma som det som tillämpats år 2009. Sålunda blir de belopp av utkomststödets grunddelar som tillämpas från början av 2010 oförändrade.
Avsikten är att förhindra att de förmåner som är bundna till folkpensionsindexet sänks under den ekonomiska recessionen. Folkpensionsindexet följer levnadskostnadsindexet, som Statistikcentralen beräknar på grund av prisuppgifterna för de centrala nyttigheterna. Folkpensionsindexet beräknas på grundval av medelvärdet för levnadskostnadsindexet i juli, augusti och september. Levnadskostnadsindexet var under den första hälften av 2009 på en lägre nivå än medelvärdet för levnadskostnadsindexet under juli - september 2008. Att följa levnadskostnadsindexet skulle innebära att de eurobelopp som är bundna till folkpensionsindexet sänks.
Samma eurobelopp för grunddelarna tillämpas i alla kommuner i Finland. För ensamstående och ensamförsörjare är utkomststödets grunddel 417,45 euro. Beloppet av utkomststödets grunddelar för de olika familjemedlemmarna framgår av bilagan.
Beloppet av utkomststödets grunddelar (pdf, 24 kB)
Försöket med privilegierad inkomst fortsätterEn del av förvärvsinkomsterna lämnas fortfarande obeaktade som inkomst när utkomststöd beviljas (11 § 3 mom. i lagen om utkomststöd). Obeaktade lämnas per hushåll minst 20 % av förvärvsinkomsterna. Som privilegierad inkomst kan dock godkännas högst 150 euro per månad. Denna gräns utgör sålunda inte ett hinder för att mer än 20 % av förvärvsinkomsterna räknas som privilegierad inkomst. Förfarandet tillämpas till utgången av 2010. Privilegierad inkomst togs i bruk inom utkomststödet år 2002. Genom detta vill man främja klientens möjligheter att förbättra sin utkomst med små förvärvsinkomster och därmed klientens möjligheter att etablera sig i arbetslivet. Lagen 855/2009 gäller saken.
Ministeriet understryker att därtill ska små understöd och förvärvsinkomster fortfarande helt lämnas obeaktade vid beviljandet av utkomststöd. Enligt 11 § i lagen om utkomststöd beaktas som inkomster inte bl.a. förvärvsinkomster som ska anses ringa och understöd eller inkomster till den del dessa motsvarar utgifter för arbetsresor och övriga av arbete förorsakade utgifter.
Saken behandlas i SHM:s publikation från år 2007.
Utkomststöd. Handbok för tillämpning av lagen om utkomststöd (SHM's publikationer 2007:12, kap. 6.8.2)Behandling utan dröjsmål
Lagen som gäller behandling av utkomststöd utan dröjsmål (1202/2007) trädde i kraft 1.1.2008. I lagen ingår tidsfrister för behandling av utkomststödsärenden (14 a §). Målet är att man i alla kommuner ska kunna få ett utkomststödsbeslut utan dröjsmål, dock senast den sjunde vardagen efter att ansökan har inlämnats. I brådskande fall ska beslutet fattas samma dag eller senast följande vardag. Beslutet ska verkställas utan dröjsmål.
Klienten ska ges tillfälle till ett personligt samtal med en socialarbetare eller socialhandledare senast den sjunde vardagen efter att klienten begärt det. När det gäller att tillgodose klientens rättsskydd är det viktigt att klientens begäran om möte eller ansökan om utkomststöd alltid bokförs omedelbart.
Saken har behandlats närmare i
SHM:s kommuninfo 20/2007 (18.12.2007) samt i
SHM:s brev till länsstyrelserna av 7.9.2009 (på finska).
Den ändrade bestämmelsen och tillämpningsanvisningar ingår ännu inte i SHM:s publikation från år 2007: Utkomststöd. Handbok för tillämpning av lagen om utkomststöd. SHM's publikationer 2007:12.
Temaåret för bekämpning av fattigdom och social utslagning 2010EU har deklarerat att år 2010 är ett europeiskt år för bekämpning av fattigdom och social utslagning, genom vilket man stödjer medlemsstaternas åtgärder mot social utslagning. Målet för temaåret är att erkänna de fattiga och socialt utslagna människornas rätt till människovärde och full samhällelig delaktighet samt att förstärka gemensamt ansvar, deltagande och social samhörighet.
Det verkställande organ som tillsatts i Finland arbetar under social- och hälsovårdsministeriets ordförandeskap. Arbetsgruppen har utarbetat ett nationellt handlingsprogram för temaåret. Institutet för hälsa och välfärd ansvarar för genomförandet av året i Finland.
Ytterligare uppgifter lämnas av:överinspektör Jaakko Ellisaari, tfn. (09) 1607 4344 och
bostadsrådet Raimo Kärkkäinen, tfn. (09) 160 73857 samt i fråga om temaåret
socialrådet Aune Turpeinen, tfn. (09) 1607 4489.
E-postadresser: [email protected]
Sändlista
Socialnämnderna eller motsvarande organ
Länsstyrelserna och deras regionala serviceenheter
Institutet för hälsa och välfärd
Riksdagens social- och hälsovårdsutskott
Riksdagens justitieombudsman
Högsta förvaltningsdomstolen
Förvaltningsdomstolarna
Finlands Kommunförbund
Barnombudsmannen
Sosiaaliasiamiehet ry (Socialombudsmännen)
SHM/avdelningen för social- och hälsovårdstjänster
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira
Socialattachéerna (Stockholm, Genève och S:t Petersburg)
Arbets- och näringsministeriet/avdelningen för sysselsättning och företagande
Centralförbundet för Socialskydd och Hälsa
Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia rf