Työsuojeluviikko: Vaaralliset aineet hallintaan
Vaaralliset aineet hallintaan on Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston tämänvuotisen viestintäkampanjan teemana. Kampanjan puitteissa kaikki EU-maat järjestävät teemaviikon lokakuun aikana, Suomessa viikkoa vietetään 20. - 26. lokakuuta. Viikon tueksi virasto ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tuottaneet Internet-sivuille työpaikkoja ja lehdistöä tukevan tietopaketin kampanjan teemasta (fi.osha.eu.int). Sivuilta löytyy muun muassa tiedotteita ja juttupankki, jonne talletetut artikkelit ovat vapaasti käytettävissä.
Suomessa työterveys- ja työturvallisuusviikon avaa maanantaina 20. lokakuuta pidettävä kutsuseminaari Säätytalolla. Seminaarin yhteydessä järjestetään myös tiedotustilaisuus. Avajaisseminaarin lisäksi muun muassa työsuojelupiirit järjestävät aluetapahtumia yhteistyössä muiden tahojen kanssa.
Joka neljäs eurooppalainen altistuu vaarallisille tekijöille
Työpaikoilla käytettyjen kemikaalien vaikutus terveyteen on merkittävä. Tutkimus on osoittanut, että joka kolmas aikuisiän astmoista johtuu altistumisesta työpaikalla, joka kymmenes työntekijä onsaanut ihottumaa ja neljä prosenttia kaikista syöpätapauksista on työperäisiä. Vaaralliset aineet selittävätkin merkittävän osan EU:ssa ammattitautien vuoksi menetetyistä 350 miljoonasta työpäivästä. Kustannuksetkin ovat melkoiset; yksistään ihosairauksien lasketaan maksavan EU:n alueella 600 miljoonaa euroa vuodessa ja työperäisen astman kustannukset arvioidaan vielä suuremmiksi.
Joka neljäs EU:n alueen 150 miljoonasta työntekijästä altistuu vaarallisille aineille. Joka viides eli 32 miljoonaa työntekijää altistuu syöpää aiheuttaville aineille ja yhtä moni hengittää höyryjä ja kaasuja vähintään neljäsosan työajastaan. Lisäksi 16 prosenttia työntekijöistä on tekemisissä pölyjen, hyönteismyrkkyjen, kromi VI:n (märän sementin välityksellä) ym. vaarallisten aineiden kanssa.
Myynnissä on 100 000 erilaista kemikaalia ja muuta vaarallista ainetta. 20 000 eniten käytetystä aineesta vain joka kolmannelta edellytetään perusteellisia toksikologisia testejä. Lisäksi vain 12 prosenttia yrityksistä soveltaa riskiä ehkäiseviä säännöksiä. EU:ssa onkin kehitteillä strategia ns. olemassa olevien kemikaalien järjestelmällistä arviointia varten. Suomessa uusi työturvallisuuslaki edellyttää riskien systemaattista arviointia ja hallintaa.
Hyvät käytännöt palkitaan
Kampanjaan liittyy myös hyvien käytäntöjen kilpailu Kukin EU-maa on toimittanut omalta osaltaan parhaat turvallisuusratkaisut Euroopan työterveys - ja työturvallisuusvirastolle, joka jakaa palkinnot 25. marraskuuta järjestettävässä työterveys- ja työturvallisuus-kampanjan päätöstapahtumassa Bilbaossa Espanjassa. Suomesta kilpailuun osallistuu kaksi ehdotusta.
Kilpailu järjestetään nyt neljättä kertaa ja sen tarkoituksena on tuottaa eurooppalaisille työ-paikoille tietoa ja ratkaisuja riskien poistamiseksi ja vähentämiseksi ja samalla muistuttaa hyvien työturvallisuuskäytäntöjen tärkeydestä. Ratkaisut julkaistaan Euroopan työterveys- ja turvallisuusviraston Internet-sivuilla.
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto on Euroopan unionin organisaatio, joka vastaa työterveyttä ja -turvallisuutta koskevasta tiedotuksesta, virasto sijaitsee Bilbaossa, Espanjassa. Suomessa kampanjaa ja Euroopan työterveys- ja turvallisuusviikkoa koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö.
Lisätietoja:
Vaarallisista aineista: neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Sundquist, pun. (03) 260 8443
Työturvallisuusviikosta: ylitarkastaja Hannu Stålhammar, p. (09) 1607 3108
Työsuojeluviikon julistetta, esitettä ja muuta materiaalia voi tilata sosiaali- ja terveysministeriön julkaisumyynnistä, [email protected], puh. (03) 260 8158 tai (03) 260 8536.