Hoppa till innehåll
Media

Tupakasta vieroituksen tulee olla osa jokaisen tupakoivan terveydenhoitoa

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 10.5.2011 6.07
Tiedote -

Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen on terveydenhuollon vaikuttavin ja kustannustehokkain keino parantaa väestön terveyttä ja vähentää terveyseroja. Jotta Suomi saadaan savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä, tupakoinnin on vähennyttävä noin 10 prosenttia vuosittain.

Tupakasta vieroituksen tulee olla osa jokaisen tupakoivan potilaan hoitoa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Jokaiselle tupakoinnin lopettamisessa tukea tarvitsevalle on myös tarjottava tarpeellisia tukipalveluja.

Näin esittävät sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto, Tehy ja Suomen Terveydenhoitajaliitto yhteisessä kirjeessään, joka on lähetetty kunnanhallituksille sekä sairaanhoitopiirien ja terveyskeskuskuntayhtymien hallituksille. Kirjeen allekirjoittaneet edellyttävät, että terveyskeskukset ja sairaalat vakiinnuttavat käyttöönsä tupakoinnin vieroituksesta laaditut Käypä hoito -suositukset.

Terveydenhuoltohenkilöstö on avainasemassa toimivan tupakasta vieroituksen aikaansaamisessa. Vieroitus onnistuu parhaiten, kun hoitohenkilökunta kysyy tupakoinnista heti ensikäynnillä, kirjaa sen potilasasiakirjoihin ja perustellen kehottaa potilasta lopettamaan tupakoinnin. Kehotusta ja ohjeita tulee tarpeen mukaan vahvistaa lääkehoidolla ja tukipalveluilla. Laadukkaaseen ja hyvään hoitoon kuuluu, että myös seurantakäynneillä lääkärit, hammaslääkärit ja hoitajat kysyvät lopettamisen edistymisestä ja tukevat tupakoinnin lopettamista.

"Tupakasta vieroituksen ei tarvitse olla kunnissa oma erillinen prosessinsa, vaan se istuu hyvin uuden terveydenhuoltolain mukaisiin käytäntöihin. Sekä hyvinvointikertomus että järjestämissuunnitelma ovat hyviä paikkoja, joissa tupakasta vieroituksen toteutus voidaan suunnitella", totesi peruspalveluministeri Paula Risikko sosiaali- ja terveysministeriön ja Savuton Suomi 2040 -verkoston seminaarissa 10. toukokuuta. 

Lisätietoja

johtaja Kari Paaso, STM, p. 09 160 74018, [email protected]
ylitarkastaja Reetta Siukola, p. 09 160 73231, [email protected]  


Liitteet

Tupakasta vieroituksen järjestäminen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa (pdf, 72 kB)


Muualla palvelussamme

Tupakoinnin vähentäminen

Terveydenhuoltolaki

Muualla verkossa

Käypä hoito -suositus: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot

Savuton Suomi 2040 -seminaari 10.5.2011

Paula Risikko
Tillbaka till toppen